Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Φωτιά στο δεματοποιητή στην Ερμιονίδα. Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «ατυχήματος»

11/02/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Φωτιά στο δεματοποιητή στην Ερμιονίδα. Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «ατυχήματος».

Η είδηση της φωτιάς στο χώρο του δεματοποιητή στην Ερμιονίδα μας γέμισε ανησυχία, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μας εξέπληξε. Για όποιον διαθέτει τη στοιχειώδη κοινή λογική η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη· τόνοι σύμμεικτων απορριμμάτων, αραδιασμένοι σε ανοικτό χώρο, είναι αναμενόμενο κάποια στιγμή να αναφλεγούν. Μάλιστα ερώτησή μας προς το ΥΠΕΚΑ στις 27/7/2012 όπου επισημαίνονται οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και ερωτάται το υπουργείο:Ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε άμεσα να εκκενωθεί ο χώρος από τα δεματοποιημένα και αδεματοποίητα σκουπίδια...παραμένει αναπάντητη!
Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι εύλογο. Η επιλογή της δεματοποίησης στην Ερμιονίδα απέδειξε ότι αποτελεί μια λύση πρόχειρη και ακατάλληλη. Ακατάλληλη γιατί είναι μια χωματερή με δέματα απορριμμάτων, αλλά και διάσπαρτων που περιμένουν τη δεματοποίησή τους. Ακατάλληλη, γιατί στοχεύει στη συγκέντρωση σύμμεικτων απορριμμάτων, που θα οδηγηθούν κάποια στιγμήάγνωστο πότε- στην καύση. Στην καλύτερη περίπτωση, εφόσον δεν αναφλεγούν, θα οδηγηθούν κάποτε στο παρωχημένης τεχνολογίας εργοστάσιο που μεθοδεύεται να κατασκευαστεί με τη διαδικασία των Σ.Δ.Ι.Τ. Και όλα αυτά για να έχουν κέρδος τα γνωστά εργολαβικά συμφέροντα, σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, με την εκτόξευση των δημοτικών τελών.
Αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα η διατήρηση έως και σήμερα χωματερών (είτε ΧΑΔΑ είτε δεματοποιημένων), σε όλο το νομό, από τα Δίδυμα έως την Καραθώνα και τη Νέα Κίο.
Η Περιφέρεια και οι κυβερνήσεις επι χρόνια δε δίνουν λύση και δεν εφαρμόζουν προγράμματα ανακύκλωσης γιατί προσπαθούν να δρομολογήσουν επιλογές που θα εξυπηρετούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες τωνσκουπιδιών. Παρακολουθούν με προσοχή τις προτάσεις που προέρχονται από τους διάφορους πλασιέ των εργολαβικών συμφερόντων, που προτείνουν εισαγόμενες τεχνολογίες με επίκεντρο την καύση. Αδιαφορούν για τις προτάσεις εναλλακτικής διαχείρισης με Πρόληψη, επανάκτηση, διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση, ΧΥΤΥ οι οποίες προτείνονται από ενεργούς πολίτες, περιβαλλοντικές οργανώσεις και την αριστερά. Και προβλέπονται ακόμα και από τον ΠΕΣΔΑ του 2010. Είναι υπεύθυνοι για τη ρύπανση που επιβαρύνει τη γη, τα νερά και τον αέρα μας.
Καταθέτουμε στους πολίτες και στα Δημοτικά Συμβούλια του νομού τις προτάσεις (εδώ η πρόταση) του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση απορριμμάτων. Η άμεση εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου είναι η μόνη που θα μπορούσε άμεσα να δώσει λύση στο εκρηκτικό πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε διατεθιμένοι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Η πρόταση διαχείρισης των απορριμμάτων του ΣυΡιζΑΕΚΜ είναι η πλέον βιώσιμη και δίκαιη οικονομικά, οικολογικά και κοινωνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.