Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Συνάντηση Δ. Κοδέλα με εργαζόμενες στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ)


26/06/2014


Δ. Κοδέλας: Δε μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία συρρίκνωση των τριών ΚΔΑΠ Άργους και του Παιδικού Σταθμού στη Νέα Κίο

Με αφορμή τα προβλήματα υποχρηματοδότησης και τον κίνδυνο “λουκέτου” σε Δομές των ΚΔΑΠ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Κοδέλα με εκπροσώπους των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ του Δήμου Άργους - Μυκηνών.
Στη συνάντηση οι εργαζόμενες στα ΚΔΑΠ εξέφρασαν την ανησυχία τόσο των εργαζόμενων όσο και των γονέων σχετικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης των δομών, καθώς οποιαδήποτε περαιτέρω περικοπή της θα έχει άμεσες συνέπειες στη λειτουργία τους και ίσως να σημάνει και κλείσιμό τους. Ενημέρωσαν, επίσης, για το σημαντικό έργο που προσφέρουν τα ΚΔΑΠ παρέχοντας φροντίδα, ψυχαγωγία, κοινωνικοποίηση, εκπαίδευση και ασφαλή παραμονή στα παιδιά των οποίων οι γονείς είναι απασχολημένοι.

Ο Δημήτρης Κοδέλας τόνισε ότι οι κοινωνικές Δομές σε ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-μεα, Παιδικούς και Βρεφικούς Σταθμούς είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πρόβλημα λειτουργίας αν δεν εγγυηθεί το Υπουργείο Εργασίας τη συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος. Μια τέτοια εξέλιξη, ύστερα και από τη μείωση κατά 50% των πόρων την χρονιά 2012-2013, θα είναι η “χαριστική βολή” για δεκάδες δομές ΚΔΑΠ και δε μπορεί να γίνει ανεκτή από κανέναν καθώς είναι προφανής η χρησιμότητά τους τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.
Μάλιστα, είναι αναγκαία όχι η συρρίκνωση ή ιδιωτικοποίηση αλλά η διεύρυνση του Προγράμματος της Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών χωρίς τη λογική της ανταποδοτικότητας, με μόνιμες και σταθερές θέσεις για τους εργαζόμενους που ήδη εργάζονται για χρόνια στις Δομές αυτές έχοντας μεγάλη εμπειρία.

Στη συνέχεια ενημέρωσε για σχετική ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας τη συνέχιση της χρηματοδότησης, την αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου, τη διεύρυνση των δικαιούχων και για μητέρες εργαζόμενες σε Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. και ΟΤΑ και την κάθετη άρνηση σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο επιβολής στους γονείς μηνιαίας εισφοράς.

Για την περιοχή μας η συνέχιση της λειτουργίας των δομών που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής” και αφορά στα τρια ΚΔΑΠ στο Άργος και στον Παιδικό Σταθμό στη Νέα Κίο είναι αυτονόητη και αναγκαία τόσο για τα δεκάδες παιδιά που απασχολούνται όσο και για τους γονείς και καμία συρρίκνωσή τους δε μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Ακουλουθεί η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

19/06/2014
ΘΕΜΑ: Να στηριχθούν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στη χώρα μας και να μην επιβληθεί μηνιαία εισφορά όπως σχεδιάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας - Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Εσωτερικών

Τις τελευταίες μέρες πλήθος δημοσιευμάτων αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, σχεδιάζει να επιβάλλει μηνιαία εισφορά εύρους 20 - 40 ευρώ στο πλαίσιο της δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για να καλυφθεί από τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα φιλοξενίας βρεφών και νηπίων σε παιδικούς σταθμούς, το οποίο μέχρι και σήμερα είναι δωρεάν.
Στα ίδια δημοσιεύματα αναφέρεται ότι το συνολικό ποσό που διεκδικεί η ΚΕΔΕ για να συνεχιστεί το πρόγραμμα απρόσκοπτα, ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ, ενώ από το υπουργείο Εργασίας έχει γίνει γνωστό ότι μόλις και μετά βίας θα διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ 140 εκατ. ευρώ.
Η σημερινή κατάσταση όμως δεν έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία». Αντίστοιχα δείγματα γραφής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαμε για την περίοδο 2012-2013 αλλά και τη χρονιά 2013-2014, καθώς για να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ όσα παιδιά αναγράφονταν στις αιτήσεις (οι οποίες ήταν περισσότερες από το όριο που είχε τεθεί), η μνημονιακή συγκυβέρνηση επέβαλε τη «μείωση του κόστους ανά παιδί», το οποίο επέφερε σημαντικές περικοπές στις παροχές προς τα βρέφη και τα νήπια.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι πόροι που λήφθηκαν και λαμβάνονται από το τρέχον πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, αλλά και όσοι προβλέπονται από τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των οικογενειών. Αυτή η αναντιστοιχία όφειλε να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο σε αύξηση των προς χορήγηση πόρων στη χώρα μας η οποία βιώνει ανθρωπιστική κρίση από τις πολιτικές της Τρόϊκα και της συγκυβέρνησης. Αύξηση των απαιτούμενων πόρων και για την άρση παράλογων κριτηρίων αποκλεισμού παιδιών και για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που να καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των παιδικών σταθμών. Συγκεκριμένα αποκλείονται παιδιά των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων. Με το νέο απαράδεκτο για αναπτυγμένη χώρα όριο της φτώχειας που έχει διαμορφωθεί στην πατρίδα μας αποκλείονται παιδιά που η οικογένειά τους έχει εισόδημα από 30.000 και πάνω.
Δυστυχώς όμως, αντί να επιλυθούν τα ως άνω, προωθείται το αντίθετο που αφορά την επιβολή μηνιαίας εισφοράς.  Σε συνδυασμό με τις περικοπές στους δημοτικούς προϋπολογισμούς για δημόσια Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία στη βάση των μνημονιακών επιταγών, η ελληνική κοινωνία οδηγείται σε αδιέξοδο.
Επειδή οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, παρά τις σημαντικές ελλείψεις που έχουν, αποτελούν αναντικατάστατη κοινωνική υπηρεσία για κάθε οικογένεια.
Επειδή η δωρεάν και σύγχρονη λειτουργία των παιδικών σταθμών πρέπει να αποτελεί πρωτεύουσα κρατική μέριμνα.
Επειδή η προσχολική αγωγή είναι σημαντικότατη για την ισόρροπη ψυχοσωματική εξέλιξη του ανθρώπου.
Επειδή αν τη φετινή χρονιά δεν λειτουργήσει επαρκώς το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, θα καταγράφει το απαράδεκτο για μία σύγχρονη δημοκρατική χώρα γεγονός του να μην ενταχθούν πολλά παιδιά στους παιδικούς σταθμούς.
Επειδή ο σχεδιασμός της Νέας Προγραμματικής Περιόδου περνάει πολλές αρμοδιότητες από τα αρμόδια Υπουργεία στις Περιφέρειες.
Με βάση τα παραπάνω,
ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα παιδικών σταθμών του ΕΣΠΑ και οι μητέρες εργαζόμενες του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ, καθώς και οι υπάλληλοι των Ο.Τ.Α. αλλά και να επανέλθει το εισοδηματικό κριτήριο στις 40.000 €;
Ισχύουν τα όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα για σχεδιασμούς περί επιβολής μηνιαίας εισφοράς; Και εάν ναι, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να μην επιβληθεί η μηνιαία εισφορά;
Έχει υλοποιηθεί η μεταφορά και η συνέχιση της χρηματοδότησης της δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020;
Σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκείμενου να ενταχθούν στην ως άνω δράση όλα τα βρέφη, τα νήπια και τα παιδιά που θα το αιτηθούν και το δικαιούνται βάση των τεράστιων κοινωνικών αναγκών που έχουν δημιουργηθεί από το καθεστώς των μνημονίων στην πατρίδα μας;
Ποιο είναι το συνολικό ποσό που χορηγείται για την περίοδο 2014-2015 για τη δράση «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής»;
Προτίθενται να εκχωρήσουν την αρμοδιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος από το Υπουργείο Εργασίας στις Περιφέρειες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.