Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Χαιρετισμός στη συνέλευση της ΠΟΣΓ

Χαιρετισμός του Δ. Κοδέλα, μέλους της ΕΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων:


24/02/2013

Χαιρετισμός στην Ετήσια Τακτική Συνέλευση της ΠΟΣΓ


Αγαπητοί αντιπρόσωποι των γεωπονικών συλλόγων,

Δυστυχώς για λόγους υγείας δεν κατάφερα να παρευρίσκομαι στη Συνέλευσή σας. Επιτρέψτε μου όμως κάποιες σύντομες σκέψεις.

Ζούμε σε ένα περιβάλλον ραγδαίας κατεδάφισης των δικαιωμάτων, μετατροπής της χώρας σε αποικία χρέους και σε ένα απέραντο πτωχοκομείο, λεηλασίας του πλούτου της, καταρράκωσης της όποιας έννοιας Δημοκρατίας.

Οι λόγοι που φτάσαμε σε αυτή την κρίση είναι πολλοί. Ενας από αυτούς που συστηματικά αποκρύβεται ή διαστρέφεται είναι η παραγωγική αποδιάρθρωση της χώρας. Αυτό έγινε για να προωθηθεί ένα μοντέλο ανάπτυξης εις βάρος της εθνικής οικονομίας και του λαού και υπέρ μιας οικονομικής ολιγαρχίας που βάσισε τον πλουτισμό της στον αεριτζηδισμό, στον παρασιτισμό, στη διαπλοκή και την προστασία από το πολιτικό προσωπικό που βρέθηκε σε θέσεις εξουσίας.


Δυστυχώς η απάντηση που δίνει η κυβέρνηση στον οικονομικό προσανατολισμό της χώρας είναι η μετατροπή της σε μια Ειδική Οικονομική Ζώνη, όπου θα δωθεί γη και ύδωρ σε επενδύσεις της αρπαχτής, αποικιακού τύπου προς όφελος πολυεθνικών ομίλων, με ανυπαρξία εργασιακών δικαιωμάτων και συχνά εις βάρος του περιβάλλοντος.

Για το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, απέναντι σε αυτή τη στρεβλή «ανάπτυξη» που μονιμοποιεί χαρακτηριστικά μιας τριτοκοσμικής χώρας, βρίσκεται η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Μια ανασυγκρότηση που θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας και του ανθρώπινου δυναμικού της και θα μοιράζει δίκαια τον παραγόμενο πλούτο.

Σε αυτή την πορεία παραγωγικής ανασυγκρότησης, που είναι προϋπόθεση ανεξαρτησίας και εξόδου από την κρίση και τη μνημονιακή καταστροφή, ειδικό, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα και ο αγροτικός τομέας ο οποίος βρίσκεται σε κατάρρευση, η οποία θα ενταθεί από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που αφαιρούν περίπου 2δις ευρώ από την αγροτική οικονομία και αυξάνουν το κόστος παραγωγής.

Ηδη τα τρακτέρ που επι μέρες βρέθηκαν και βρίσκονται στούς δρόμους αποτελούν μια κραυγή αγωνίας του αγροτικού κόσμου. Την ίδια στιγμή είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες από πολίτες στα αστικά κέντρα που απλώνουν τα χέρια για να πάρουν δωρεάν μια τσάντα κηπευτικά.

Σε αυτές τις συνθήκες επισιτιστικής κρίσης η ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, σε μια πορεία της χώρας εκτός των μνημονιακών και τροϊκανών καταναγκασμών, με στόχο τη διατροφική αυτοδυναμία, την επίλυση του προβλήματος υποσιτισμού μεγάλου κομματιού του πληθυσμού, την παραγωγική ανάπτυξη, αποκτά χαρακτήρα επιβίωσης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η προσφορά και ενεργή συμμετοχή των γεωτεχνικών και των Γεωπονικών Συλλογων λαμβάνει χαρακτήρα ζωτικό, τόσο στη δημιουργία ενός τέτοιου σχεδίου όσο και στην επιστημονική και πρακτική υποστήριξή του.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.

Δημήτριος Κοδέλας
Βουλευτής Αργολίδας
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Μέλος ΕΕΚΕ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.