Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Συνάντηση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με την Πρωτοβουλία Αγροτών όλης της χώρας.

06/03/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με την Πρωτοβουλία Αγροτών όλης της χώρας.

Aντιπροσωπεία από τα αγροτικά ¨μπλόκα¨ όλης της χώρας οι οποίοι συγκροτούν την ¨Πρωτοβουλία Αγροτών για την Ανασυγκρότηση και Ενοποίηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού κινήματος¨ συναντήθηκε σήμερα στη Βουλή με αντιπροσωπεία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποτελείτο από τους Βουλευτές:
  • Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Ευαγγελία , Αλεξόπουλο Απόστολο, Γελαλή Δημήτρη, Κοδέλα Δημήτρη, Ουζουνίδου Ευγενία, Πετράκο Θανάση και Σταμπουλή Αφροδίτη και το μέλος της Γραμματείας του αγροτικού τμήματος Δημήτρη Καρακώστα
Η Πρωτοβουλία Αγροτών έθεσε στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ όλα τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες και ζήτησε την ενεργή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αγρότες ιδιαίτερα στάθηκαν στα δύο κεφαλαιώδη ζητήματα:

  1. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Η διεκδίκηση δεν παρεκκλίνει σε τίποτε από τις αρχικό πλαίσιο το οποίο αναφερόταν στην απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου και στην εξ υπαρχής συζήτηση ενός νέου δικαιότερου σχήματος περισσότερο λειτουργικού και βιώσιμου, συνυπολογίζοντας και όλες τις άλλες παραμέτρους που έχουν προκύψει, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια με : (την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος, αύξηση του φόρου πετρελαίου, αύξηση του ηλεκτρικού στην διαδικασία της αγροτικής παραγωγής, περικοπές στις συντάξεις , μείωση επιστροφής ΦΠΑ, φόρος αγροτεμαχίων, φόρος ακινήτων, αύξηση στις τιμές των εφοδίων κλπ.)
Το 2014 θα πρέπει να είναι μεταβατικό έτος.
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δίνουν μόνον εν μέρει απάντηση σε ελάχιστα ζητήματα για τα οποία αγωνιζόμαστε και όχι με σαφή τρόπο. Διαφαίνεται κάποια βούληση να στηριχθεί το κομμάτι των υγιών και αξιόπιστων Συνεταιρισμών, των Ο.Π. και γενικότερα των συλλογικών δράσεων των αγροτών μέσα από αυτές, και στοιχεία προς την απλοποίηση κάποιων διαδικασιών για τους αγρότες.. Ολα αυτά δεν είναι η λύση και ασφαλώς χρειάζονται μια σειρά από μεγάλες αλλαγές, διευκρινίσεις, βελτιώσεις και παρεμβάσεις, για τις οποίες γίνεται να συζητούνται ενώ το συγκεκριμένο φορολογικό βρίσκεται σε εφαρμογή με τεράστια κενά και αδυναμίες .
Ζητούν διάλογο και είναι έτοιμοι να καταθέσουν τεκμηριωμένα τις προτάσεις τους .
  1. ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Ζήτησαν την άμεση σύσταση τετραμερούς επιτροπής από πολιτικά στελέχη (και τεχνοκράτες του Υπ. Οικονομικών, του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και θεσμοθετημένων αγροτικών Συλλόγων, ώστε να μελετηθούν και να δοθούν άμεσα λύσεις στα καίρια ζητήματα κόστους παραγωγής (αγροτικό πετρέλαιο-κάρτα , αγροτικό ηλ. ρεύμα, εφόδια κλπ.) χρηματοδότησης της γεωργίας , προστασίας πρώτης κατοικίας , θέματα ασφάλισης , υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας, διαχείρισης υδάτινων πόρων καθώς και ζητήματα ανάπτυξης του τομέα.
Κυρίαρχο ζητούμενο για τους αγρότες είναι, να ανοίξει συνολικά ο φάκελος «Αγροτική Πολιτική» και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, και να τεθούν στην διαβούλευση άμεσα τα καίρια θέματα του κλάδου ώστε προγραμματισμένα και συγκροτημένα να βαδίσουν στην «γεωργία του μέλλοντος» , έχοντας αποσαφηνίσει παραμέτρους και κατευθύνσεις .
Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν την συμπαράστασή του ΣΥΡΙΖΑ στον δίκαιο αγώνα των αγροτών και τόνισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται:
  • Για καθαρό ατομικό αφορολόγητο εισόδημα και για τους αγρότες, στα 12.000 Ευρώ, το οποίο σημαίνει τριάντα χιλιάδες ευρώ περίπου μεικτά. Μέχρι αυτού του ποσού δε θα χρειάζεται να κρατούν βιβλία οι αγρότες. Επίσης δεν πρέπει να γίνεται καμιά αναφορά στις κοινοτικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις, διότι και για την ΕΕ δεν αποτελούν φορολογητέο εισόδημα. Τέλος οι συντελεστές πρέπει να έχουν προοδευτικότητα.
  • Για άμεση επαναφορά στο 11% της επιστροφής ΦΠΑ των γεωργικών προϊόντων και εφοδίων και στη συνέχεια τη μείωση στο ελάχιστο του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια.
  • Για επιστροφή του ΕΦΚ και καθιέρωση φθηνού αγροτικού πετρελαίου, σε ποσότητα που θα καθορίζεται από την ετήσια δήλωση καλλιέργειας κάθε παραγωγού.
  • Για μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ για όλη την καλλιεργητική περίοδο.
  • Για εντατικοποίηση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου της αγοράς και άμεση πάταξη των υπερτιμολογήσεων, εναρμονισμένων τιμών και παράνομων ελληνοποιήσεων, υιοθέτηση καθολικού συστήματος ιχνηλασιμότητας προϊόντων, καθολικού ηλεκτρονικού τιμολογίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων και να πιέζει να επιλυθούν. Για τον λόγο αυτό έχει κατατεθεί από τον υπεύθυνο της ΕΕΚΕ Βαγγέλη Αποστόλου επίκαιρη ερώτηση η οποία θα συζητηθεί την Παρασκευή 7/3/2014, επίσης τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί επίκαιρη επερώτηση της ΚΟ.
Επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν σε μια κρίσιμη περίοδο, που όλοι θεωρούν ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η Κυβέρνηση υιοθέτησε στην εισοδηματική πολιτική της, τη φορολογική επιδρομή στο αγροτικό εισόδημα και στην αγροτική περιουσία.
Με τα νέα μέτρα θα φορολογούνται ακόμα και οι αγρότες που διαθέτουν μικρές καλλιεργούμενες εκτάσεις ή μικρό αριθμό εκτρεφόμενων ζώων. Ο φόρος θα υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ, χωρίς να προσδιορίζεται στο καθαρό αγροτικό εισόδημα μιας και έτσι όπως ρυθμίζεται δεν γίνεται καμιά αναφορά ότι αποτελεί οικογενειακό εισόδημα, ότι υπάρχουν δαπάνες, αποσβέσεις κ.λ.π., με συντελεστή 13%. Ενώ, όπως ισχύει για επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, οι αγρότες θα κληθούν να προκαταβάλουν και φόρο για το επόμενο έτος. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η εισαγωγή στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και των ακινήτων που υπηρετούν την αγροτική δραστηριότητα.

Τέλος επισήμαναν ότι θα πρέπει το κόστος παραγωγής να μειωθεί καθότι στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτό απαιτείται η λήψη μέτρων μείωσης του
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.