Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Συνάντηση του Δ. Κοδέλα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μ. Χαρακόπουλο για τα εσπεριδοειδή

Συνάντηση είχε ο βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο σχετικά με τα θέματα των εσπεριδοειδών που αφορούσε η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή.



Ακολουθεί η ενημέρωση του Υπουργού όπως δημοσιοποιήθηκε ύστερα από τη συνάντηση:

Η φετινή παραγωγή
«Σύμφωνα με τα στοιχεία των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, η φετινή παραγωγή εσπεριδοειδών εκτιμάται ότι:
- Στα πορτοκάλια θα ανέλθει στους 960.000 τόνους από 930.000 την περσινή περίοδο. Η φετινή παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών, παρουσιάζεται με ελαφρώς μειωμένο μέγεθος καρπών και με σχετική οψίμηση.
- Στα μανταρίνια θα ανέλθει στους 145.000 τόνους από 134.000 πέρυσι.
Οι εξαγωγές πορτοκαλιών, εξαιτίας της μικρής οψίμησης της παραγωγής, ξεκίνησαν με ρυθμούς ελαφρώς μειωμένους σε σχέση με πέρυσι. Στη συνέχεια ομαλοποιήθηκαν και μέχρι τέλος Ιανουαρίου το σύνολο των εξαγωγών πορτοκαλιών εκτιμάται στους 120.000 τόνους, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Ομοίως, οι εξαγωγές μανταρινιών μέχρι τέλος Ιανουαρίου εκτιμώνται σε 29.000 τόνους έναντι 35.000 τόνων πέρυσι.
Όσον αφορά στην Αργολίδα:
Η φετινή παραγωγή πορτοκαλιών εκτιμάται στους 290.000 τόνους έναντι 270.000 τόνων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι εξαγωγές των πορτοκαλιών μέχρι το τέλος Ιανουαρίου εκτιμώνται στους 93.000 τόνους έναντι 102.000 τόνων πέρυσι».

Οι τιμές παραγωγού στα εσπεριδοειδή
«Οι τιμές παραγωγού στα πορτοκάλια για εξαγωγή τον Ιανουάριο κυμάνθηκαν από 0,12 έως 0,16 ευρώ το κιλό, ενώ τον ίδιο μήνα το 2013 ήταν 0,18 ευρώ το κιλό. Αντιθέτως, για τα μανταρίνια προς εξαγωγή οι τιμές παραγωγού τον Ιανουάριο κυμάνθηκαν στα 0,40 ευρώ το κιλό, έναντι 0,30 ευρώ, την αντίστοιχη περσυνή περίοδο.
Οι τιμές παραγωγού στα πορτοκάλια που διατέθηκαν στην εσωτερική αγορά κυμάνθηκαν στα 0,40 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι ήταν στα 0,30 ευρώ. Αντίστοιχα, στα μανταρίνια οι τιμές κυμάνθηκαν στα 0,50 ευρώ το κιλό, ενώ την αντίστοιχη περσυνή περίοδο ήταν στα 0,40 ευρώ».

De minimis στους παραγωγούς εσπεριδοειδών υπό προϋποθέσεις
«Η εμπορική περίοδος των εσπεριδοειδών αρχίζει το Σεπτέμβριο και τελειώνει σχεδόν τον επόμενο Ιούλιο. Εάν χρειάζεται να δοθούν κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) στους παραγωγούς εσπεριδοειδών, αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η παραγωγή και η εμπορία μέχρι το τέλος της εμπορικής περιόδου. Ήδη, ο ΕΛΓΑ παρακολουθεί τις εξελίξεις και εφόσον χρειαστεί θα ενεργοποιηθεί για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών σε όλη τη χώρα ο Κανονισμός Κρατικών Ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, υπό τις προϋποθέσεις που απαιτούνται».

Διανομή πορτοκαλιών στα σχολεία
«Στη διαχείριση των προβλημάτων εμπορίας της παραγωγής συμβάλουν και οι τέσσερις Οργανώσεις Παραγωγών (ΟΠ) που δραστηριοποιούνται στην Αργολίδα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΟΠ «ΕΑΣ Αργολίδας», η οποία σχεδόν κάθε χρόνο, μέσα από το επιχειρησιακό της πρόγραμμα, που ενισχύεται από την ΕΕ κατά 100%, υλοποιεί δωρεάν διανομή πορτοκαλιών. Ο προϋπολογισμός για το 2013 ανήλθε στα 225.000 ευρώ. Το ίδιο θα κάνει και η ΚΑΣΟΚ «Αργολική Γη» το 2014 με προϋπολογισμό 80.000 ευρώ.
Επιπλέον, υπεγράφη η έγκριση του φορέα εκτέλεσης του προγράμματος προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία για το σχολικό έτος 2013-2014. Το πρόγραμμα προβλέπει και τη διανομή πορτοκαλιών στα δημοτικά σχολεία της Περιφέρειας Αττικής και της ΠΕ Θεσσαλονίκης».

Στα ΠΣΕΑ 2011 οι ζημιές από παγετό στα εσπεριδοειδή της Αργολίδας
«Οι ζημιές που προξενήθηκαν σε εσπεριδοειδή στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας από παγετό το Μάρτιο του 2011, εντάχθηκαν στο ετήσιο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, που εγκρίθηκε από την ΕΕ.
Έχουν ήδη ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπονται από τους Κοινοτικούς και Εθνικούς Κανονισμούς για την ενίσχυση των παραγωγών. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η έγκριση του προϋπολογισμού του προγράμματος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».

Ζημιές στα εσπεριδοειδή το 2013 και «υδαρή κηλίδα» στα μανταρίνια
«Στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας (κυρίως στις περιοχές Ασίνη, Δρέπανο, Αρκαδικό, Γιαννουλέικα κ.ά.) υπήρξαν επιπλέον ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες από τη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2013. Και για αυτές τις ζημιές διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβλήθηκαν δηλώσεις. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες. Αμέσως μετά, τα πορίσματα θα κοινοποιηθούν και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.
Οι ζημιές στα μανταρίνια λόγω εμφάνισης στους καρπούς «υδαρής κηλίδας» δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Για να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή χρειάζεται αναλογιστική μελέτη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.