Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Τοποθέτηση στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα Αγροτικά

Ακολουθούν η βασική τοποθέτηση και η δευτερολογία του Δ. Κοδέλα στη συζήτηση για τα αγροτικά.  
Μεταξύ άλλων έγιναν αναφορές τόσο στο ζήτημα του ΕΛΓΑ και των εκτιμήσεων, όσο και σε άλλα ζητήματα που αφορούν την αγροτική παραγωγή της Αργολίδας.
Δυστυχώς, σε πολλά συγκεκριμένα ζητήματα που θέσαμε είτε δεν υπήρχαν απαντήσεις είτε όσες δόθηκαν δεν ήταν οι επιθυμητές για τον αγροτικό κόσμο.
Το νέο πακέτο μέτρων θα πλήξει σημαντικά και τον αγροτικό τομέα.
Δε μπορεί παρά οι παραγωγοί μαζί με τον υπόλοιπο λαό να επιδιώξουμε την ανατροπή των μνημονίων και της κυβέρνησης και την υλοποίηση ενός άμεσου σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με πρωταγωνιστή τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους και σε άμεση σύνδεση με το ζήτημα της αυτάρκειας και του επισιτισμού του ελληνικού λαού.
Οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις θα συνεχιστούν, ωστόσο όλα κρίνονται από την ενεργοποίηση των παραγωγών και τη διεκδίκηση μιας άλλης πορείας!

Θέμα: Τοποθέτηση του βουλευτή Αργολίδας Δημήτρη Κοδέλα στην ολομέλεια στις 02/11/2012 στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα Αγροτικά.

Κύριε πρόεδρε,

η συζήτηση αυτή διαξάγεται λίγες μόνο ημέρες και ώρες πριν από το κοινωνικό ολοκαύτωμα που θα σημάνει η ενδεχόμενη ψήφιση του μνημονίου 3 που, όπως ανέφεραν και οι προηγούμενοι ομιλητές, περιλαμβάνει μέτρα επώδυνα και για τον αγροτικό κόσμο.
Οι ώρες αυτές δεν είναι για συζητήσεις αλλά για πράξεις. Πράξεις σύγκρουσης με το νέο μνημόνιο, για να μην ψηφιστεί, πράξεις απαλλαγής από τις τρόικες εξωτερικού και εσωτερικού.

Κύριοι συνάδελφοι, δεν έχω καταλάβει. Ποιός είναι υπουργός ΥΠΑΑΤ. Είναι ο κ. Τσαυτάρης ή ο κ. Στουρνάρας ή ο κ. Προβόπουλος ή η τρόικα; Και ρωτώ, γιατί πώς μπορεί να δουλέψει ένα υπουργείο που έχει στόχο την ανάπτυξη, την αγροτική ανάπτυξη, χωρίς εργαλεία. Και μιλώ, τόσο για τα νέα μέτρα που θα επιβαρύνουν τα αγροτικά εισοδήματα, όσο και για την πλήρη εξάρτηση της πιστωτικής πολιτικής από τις ορέξεις του φίλου της συγκυβέρνησης κ. Σάλα, καθώς και το γενικό ξεπούλημα όλων των συνεταιριστικών, ακόμα και κερδοφόρων επιχειρήσεων, προς μεγάλη ικανοποίηση των ανταγωνιστών τους και των καρτέλ.

Και δεν είναι μόνο αυτό
. Όλες οι επιδοτήσεις περνούν πλέον από την Τράπεζα Πειραιώς. Περίπου 2,9 δις θα δανειστεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την Πειραιώς για να δώσει τις επιδοτήσεις, χρήματα που θα της επιστραφούν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Φυσικά αυτή η συναλλαγή θα γίνει με το αζημίωτο για τον κ. Σάλα.
Παρακαλώ πείτε μου εαν γνωρίζετε το επιτόκιο του δανεισμού, για να υπολογίσουμε πόσο κοστίζει για τους πολίτες και αυτό το δώρο προς τον κύριο Σάλα.

Στο ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουμε αναφερθεί και σε σχετική ερώτησή μας. Απαξιώσατε το τμήμα Πληροφορικής δημιουργώντας μια βιομηχανία συμβάσεων με ιδιωτικές, ή καλύτερα με ιδιωτική, εταιρία.
Μάλιστα, ήταν εξοργιστική η απάντησή σας σε σχετική μας ερώτηση, όταν ως “ιδεατό” χαρακτηρίσατε όλο αυτό το καθεστώς εξωτερικών συμβούλων, το οποίο είχε μια σειρά ανεπάρκειες και προβλήματα στην πράξη και μια μεγάλη οικονομική αιμορραγία για τον Οργανισμό, ενώ υποτιμήσατε τόσο το προσωπικό που υπάρχει στον ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και δυνατότητες συνεργασιών με ελληνικά πανεπιστήμια, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, εφόσον θεωρείτε ότι χρειάζονται τόσο αναβαθμισμένες γνώσεις πληροφορικής.

Παραμένοντας στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και της καταβολής ενισχύσεων αναφέρω τρία πιο ειδικά ζητήματα:

Πρώτον, σημαντικό πρόβλημα παρουσιάστηκε σε αρκετούς νομούς, κυρίως πυρόπληκτους, με την καταβολή της προκαταβολής των δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης. Σε πάρα πολλούς παραγωγούς δεν καταβλήθηκε η προκαταβολή του 50%.
Δεύτερον, επίσης σοβαρό πρόβλημα έχει ανακύψει με τον προενταξιακό έλεγχο εκλεξιμότητας των δικαιούχων παράτασης 2ετίας ή νέας 5ετίας στα βιολογικά (Μέτρο 2.1.4) όπου το 90% των αιτήσεων παραγωγών απορρίπτεται. Σχετική επιστολή έχει στείλει και ο Συλλόγος Γεωπόνων Λακωνίας.
Το τρίτο, το οποίο αναφέραμε και σε ερώτηση μας πριν δυο μέρες, είναι ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι η Πειραιώς-Αγροτική παρακρατά επιδοτήσεις που μπήκαν σε ελαιοπαραγωγούς, όταν αυτοί έχουν πάρει καλλιεργητικά δάνεια, ακόμα και αν δεν έχουν κηξιπρόθεσμες οφειλές. Πείτε μας αν έχετε γνώση του ζητήματος και τι κυρώσεις θα υποστεί η Τράπεζα Πειραιώς-Αγροτική, εφόσον ισχύουν οι σχετικές καταγγελίες.

Σχετικά με ένα άλλο θέμα που απασχολεί έντονα τους παραγωγούς, ιδιαίτερα νομών που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και αφορά στη λειτουργία του ΕΛΓΑ.

Με το νόμο 3877/10 για τον ΕΛΓΑ κατάλυθηκε ο δημόσιος χαρακτήρας ασφάλισης της παραγωγής, έγινε ένα πρώτο βήμα προς την ιδιωτικοποίησή της και καθιέρωθηκε η αυστηρή ανταποδοτικότητα με την απόσυρση του κράτους.
Ωστόσο, το να αναφερθούμε στην ουσία του ζητήματος του τρόπου ασφάλισης είναι πλέον πολυτέλεια αφού έχουμε πιο απλά ακόμα προβλήματα που δεν έχετε λύσει:
Παρά τις υψηλότατες, λοιπόν, ασφαλιστικές εισφορές, παρά τους χίλιους δυο τρόπους, εκβιασμούς και παρακρατήσεις, ο ΕΛΓΑ δεν έχει προσωπικό να κάνει τις εκτιμήσεις!
Επι μήνες περιμένουμε τις προσλήψεις 132 γεωπόνων και αυτή τη στιγμή περιμένουμε αισίως την υπογραφή του κ. Στουρνάρα, εξ' όσων γνωρίζουμε. Την ίδια στιγμή, όχι μόνο δεν προσλαμβάνεται μόνιμο προσωπικό αλλά προκλητικά ο ΕΛΓΑ προχωρά σε απολύσεις! Υπάρχει μάλιστα πρόταση για σχετική τροπολογία -την οποία έχετε, τη γνωρίζετε- η οποία θα σταματήσει αυτές τις αυθαίρετες απολύσειςμόνιμου προσωπικού από τον ΕΛΓΑ και θα θέλαμε να μάθουμε τι προτίθεστε να κάνετε, εφόσον οι εργαζόμενοι σε συναντήσεις με τα κόμματα απέσπασαν τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων σχετικά με αυτό. Βέβαια, άλλες τροπολογίες που σας ενδιαφέρουν μπορεί να περνούν νύχτα και με συνοπτικές διαδικασίες. Μάλλον, ό,τι αφορά εργαζόμενους έχει αρκετή γραφειοκρατία να διαβεί.
Επίσης, έμπειρο προσωπικό δε μπορεί να κάνει εκτιμήσεις καθώς έχει συμπληρώσει το όριο των 150 ημερών εκτός έδρας. Παρόμοιοι περιορισμοί έχουν καθηλώσει γεωτεχνικούς των περιφερειακών ενοτήτων με αποτέλεσμα να μη μπορούν να γίνουν οι απαραίτητοι ποιοτικοί, και άλλοι, έλεγχοι.
Μάλιστα, όσον αφορά τις εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ, ένα τελευταίο που θα ήθελα να αναφέρω είναι ότι υπάρχουν καταγγελίες στο Νομό μου, στην Αργολίδα, όπου ξεκίνησαν κάποιες εκτιμήσεις ότι εκεί οι εκτιμητές δε σημειώνουν τις εκτιμήσεις σε διπλότυπο, αλλά σε τεφτέρια. Θα ήθελα, σας παρακαλώ, αν έχετε ενημέρωση να μας τη μεταφέρετε, αλλιώς να το ψάξετε.

Τέλος, πείτε μας τι προτίθεστε να κάνετε για να υποβοηθήσετε την απευθείας σχέση παραγωγού – καταναλωτή και ειδικά το αναπτυσσόμενο κίνημα “χωρίς μεσάζοντες”. Και αυτό αφορά τόσο στο τι θα κάνετε για την ενίσχυση - αναβάθμιση των λαϊκών αγορών παραγωγών όσο και για τη θεσμική διευκόλυνση/κατοχύρωση της απευθείας πώλησης προϊόντων ανάμεσα σε παραγωγούς και καταναλωτές.

Κύριε υπουργέ,
  • το κόστος παραγωγής δεν θέλετε να το μειώσετε και αντίθετα με τα νέα μέτρα το αυξάνεται.
  • συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της αγροτικής οικονομίας δεν έχετε.
  • χρηματοδοτικά εργαλεία δεν έχετε αφού το διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα ανέθεσε την χάραξη αγροτικής πολιτικής στον κ. Σάλα
  • αξιόλογο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό παραμένει απαξιωμένο και αχρηστευμένο.
  • εγκλωβισμένοι στις μνημονιακές δεσεύσεις επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών δεν θα κάνετε ούτε θα αξιοποιήσετε τους νέους επιστήμονες
  • αγροτική έρευνα και γεωργικές εφαρμογές χωρίς δημόσια χρηματοδότηση δε μπορεί να γίνει, τουλάχιστον ανεξάρτητη από τα συμφέροντα των πολυεθνικών
  • πολιτική βούληση σύγκρουσης με τα καρτέλ και στήριξης παραγωγών και καταναλωτών δεν έχετε
  • και κυρίως, λείπει η αίσθηση της συγκυρίας. Δεν κατανοείτε ότι χρειάζονται ριζικές τομές ώστε να συνεχίσει να υπάρχει η γεωργία και η κτηνοτροφία σε αυτόν τον τόπο για να μπορεί να θρέψει μια χώρα που την φτάσατε στην ταπείνωση, την εξαθλίωση και την ανθρωπιστική κρίση.

Τελειώνοντας, απευθύνομαι στην Κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι δεν θα σας αφήσουμε να διαλύσετε ότι έχει απομείνει να παράγει σε αυτόν τον τόπο.
Είναι ζωτική προϋπόθεση για την επιβίωση, για την οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία αυτού του τόπου, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Εσείς, όχι απλά δεν κάνετε αυτό, αλλά προχωράται σε περαιτέρω αποδιάρθρωση δομών και εργαλείων.
Πολύ σύντομα όμως για όλα αυτά θα μιλήσει ο λαός. Την Τετάρτη... κοντή γιορτή!

Ακολουθεί και η δευτερολογία:
 
Ένας ομιλητής πιο πριν (σ.σ. Χρυσοχοϊδης) ανέφερε ότι “η κρίση είναι ευκαιρία για αναστοχασμό”. Προφανώς, πρέπει να “αναστοχαστούν” όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία τριάντα χρόνια για το πώς κατάφεραν να χάσουμε το τρένο της αυτάρκειας – ενώ ήμαστε μια χώρα αυτάρκης σε αρκετά προϊόντα να γίνουμε χώρα εισαγωγών-, για το πώς έφτασε ακόμα και η γεωργία να δρα αρνητικά στο συνολικό εμπορικό ισοζύγιο και στην εθνική οικονομία. Και αυτό το λέω, γιατί την τελευταία δεκαετία το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο είναι μειον 23 δισεκατομμύρια ευρώ. Αναλογιστείτε και συσχετίστε το με τα μέτρα που παίρνετε, τι επιβάρυνση ήταν για την εθνική οικονομία ακόμα και αυτός ο κλάδος, της αγροτικής οικονομίας.

Στη συνέχεια, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε -και εκεί θα ήθελα να σταθώ περισσότερο και λιγότερο στα όσα είπε ο υπουργός, γιατί νομίζω ότι ουσιαστικά αυτή είναι η κατεύθυνση παρ'όλες τις φιλότιμες ή μερικές ή λειψές απόπειρες που γίνονται- ότι ο “αγρότης-επιχειρηματίας” είναι το πρότυπο και το κράτος οφείλει να δίνει απλά κάποιες κατευθύνσεις.

Εδώ, λοιπόν, υπάρχει μια πολύ σοβαρή διαφωνία για το πώς αντιμετωπίζουμε τον αγρότη, την αγροτική παραγωγή και τον αγροτικό τομέα. Το λέω αυτό, γιατί οι αγρότες δεν είναι απλά ένας επιχειρηματικός κλάδος που ψάχνουμε τρόπους να επιβιώσει. Ο αγρότης παράγει τροφή και την τροφή την έχει ανάγκη η κοινωνία. Η τροφή είναι παράγοντας διατροφικής επάρκειας, αλλά και ασφάλειας μιας χώρας. Έχει πάρα πολλές πλευρές, κοινωνικές, παραγωγικές, οικονομικές, εν τέλει εθνικές. Και αυτό δε μπορεί να αφεθεί σε μια αγορά κάποιων επιχειρηματικών κινήσεων καλών ή κακών κάποιων αγροτών. Θέλει ένα συνολικό σχέδιο και ενεργητική παρέμβαση του κράτους. Γιατί ακριβώς η λογική που θέτετε εσείς, είναι που έχει κάνει την τροφή εμπόρευμα, να παίζεται στα χρηματιστήρια, να ανεβαίνει και να κατεβαίνει η τιμή τους και από αυτό να εξαρτάται αν θα πεινάσει κόσμος σε μια σειρά χώρες σε όλο τον πλανήτη. Και επισης, αν θέλετε, και όταν οι αγρότες πήγαν να ασχοληθούν με τη μεταποίηση, τη διακίνηση και εμπορία – για παράδειγμα στη ΔΩΔΩΝΗ- έρχεται η κυβέρνηση και τους λέει “δεν σας το επιτρέπουμε”, πάλι ένας ιδιώτης, μια επιχείρηση θα πρέπει να αναλάβει αυτόν τον τομέα.

Τελειώνοντας, επειδή τυχαίνει να είμαι και αγρότης ή “επιχειρηματίας” ή όπως θέλει ας το πει ο καθένας, ως παραγωγός λοιπόν καλλιεργούσα βερίκοκα και φέτος οι τιμες κατρακύλησαν, κατέρρευσαν. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει να προτείνει σε αυτό τον αγρότη, αν θα πρέπει να ξανακαλλιεργήσει φέτος ή να σταματήσει; Και μιλάμε για πολυετείς καλλιέργειες που δεν αλλάζει εύκολα ο προσανατολισμός. Θα έπρεπε το Υπουργείο να ξέρει, να καθοδηγεί;

Δεύτερον, είμαι αγρότης και με χτύπησε το χαλάζι. Μου λέει, όμως, η κυβέρνηση και το κράτος αυτό – “αγρότης-επιχειρηματίας” κύριε Βορίδη – ότι ο ΕΛΓΑ δεν έχει προσωπικό να έρθει και περιμένουμε μήνες την πρόσληψη 132 τριμηνιτών γεωπόνων.

Τρίτον, υπάρχουν νέες ποικιλίες και παντού μιλάμε για αναδιάρθρωση καλλιεργιών. Στον χώρο του βερικόκου ειδικά -το φέρνω ως ένα παράδειγμα- ο μόνος που κάνει έρευνα στην Ελλάδα είναι ο αγρότης και πολλές φορές με αποτυχίες και με πολύ σοβαρό οικονομιό κόστος. Δεν θα έπρεπε το κράτος να κάνει έρευνα και να είναι αυτό που θα προσανατολίζει τον αγρότη και την αγροτική παραγωγή;

Τέταρτον, υπάρχουν παράνομα συσκευαστήρια στην περιοχή μου. Αυτό πώς θα καταπολεμηθεί αν το κράτος δεν παρέμβει, δεν στελεχώσει τις υπηρεσίες και δεν οργανώσει μικτά κλιμάκια; Γιατί πηγαίνουν μόνοι τους οι γεωπόνοι των υπηρεσιών και δέχονται απειλές και ένα σωρό εκβιασμούς...

Πέμπτον, γίνεται ενδελεχής έλεγχος στις πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας, ώστε να εμποδιστούν να έρθουν ή να βγουν παράνομα φορτία; Τα παραδείγματα είναι πολλά και δείχνουν ότι δεν υπάρχει ικανοποιητικός έλεγχος.

Υπονομεύεται, τέλος, η ανταγωνιστικότητα του “επιχειρηματία”, αν θέλετε, Έλληνα αγρότη, όταν υπάρχουν όλες αυτές οι επιβαρύνσεις που θα γίνουν δυσβάσταχτες με το νέο μνημόνιο για την αγροτική οικονομία, την αγροτική παραγωγή, τον μικρομεσαίο αγρότη.

Τελειώνοντας, νομίζω – το είπα και στην πρωτομιλία- ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ικανή μόνο να πουλάει, ή καλύτερα να ξεπουλάει, δεν είναι ικανή ούτε θέλει να παράγει και να δημιουργήσει αυτός ο τόπος. Επι τριάντα χρόνια οι ίδιοι άνθρωποι που κυβερνούν σήμερα αποδιάρθρωσαν το γεωργικό τομέα. Τώρα, λίγο πριν φύγουν, τουλάχιστον ας μη γκρεμίσουν ό,τι έχει απομείνει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.