Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Δήλωση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ερμιονίδα


 05/11/2012
ΘΕΜΑ: Δήλωση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ερμιονίδα και τις δίκαιες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας

Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2012, επισκεφθήκαμε το δάσος της περιοχής “Πλάτωμα” Ερμιονίδας που βρίσκεται κοντά στο χωριό Λουκαϊτι. Εκεί συναντήσαμε τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι μερικές μέρες πριν αντιμετώπισαν τις μπουλντόζες “πράσινου επενδυτή”, που άρχισαν  να ξεχερσώνουν το  ΔΑΣΟΣ με σκοπό την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. 
Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες προκύπτει ότι η έκταση δάσους που θα καταλάβουν συνολικά οι μέχρι σήμερα αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις φθάνουν τα 1000 στρέμματα.    
Η τοπική κοινωνία, που δεν είχε καμία ενημέρωση για το θέμα, δίκαια αντιδρά στον παραλογισμό που με πρόφαση τις κατ' επίφαση “πράσινες επενδύσεις” καταστρέφει δάση, δασικές εκτάσεις και  ευαίσθητα οικοσυστήματα, θέτοντας σε κίνδυνο το περιβάλλον και τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες της περιοχής. Τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο το δάσος έχει ανεκτίμητη αξία, ειδικά σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή (δεματοποιητής, πυρκαγιές) και οφείλουμε όλοι με αποφασιστικότητα να το υπερασπιστούμε.           
Συντασσόμαστε με τον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι και δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε “επένδυση”, η οποία γίνεται χωρίς τον απαιτούμενο και επιβαλλόμενο από το Σύνταγμα σχεδιασμό, που υποβαθμίζει και καταστρέφει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον.

Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης είναι καθαρά αποικιοκρατικό. Δεν προσφέρει τίποτα στον τόπο παρά μόνο εγγυημένα κέρδη, τα οποία χρυσοπληρώνουν οι ήδη οικονομικά εξαντλημένοι πολίτες αυτής της χώρας, στους επενδυτές και στις χώρες παραγωγής των “πράσινων” τεχνολογιών. Οι ευθύνες για αυτό ανήκουν στις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών που έφτιαξαν ένα θεσμικό πλαίσιο στην υπηρεσία των μεγαλο-εργολάβων και των πολυεθνικών. Ειδικά με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 «αποψίλωσαν» τη δασική νομοθεσία, σε σχέση με τις παραχωρήσεις δημόσιας δασικής γης και τις επιτρεπόμενες σε αυτήν χρήσεις. Επίσης, επικίνδυνες είναι οι απόψεις και οι σχεδιασμοί του κ. Τατούλη ο οποίος σκοπεύει η Πελοπόννησος να γίνει αποθήκη ΑΠΕ.
Αυτή η ανάπτυξη δε μας βγάζει από την κρίση αλλά μας βυθίζει ακόμα περισσότερο σε αυτή.
Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο (πρακτικό, νομικό, κοινοβουλευτικό) τον αγώνα των κατοίκων για να μην προχωρήσουν οι καταστροφικές αυτές “επενδύσεις”. Παράλληλα, η άμεση απαλλαγή από τα μνημόνια και τις κυβερνήσεις τους είναι σημαντική προϋπόθεση ώστε να υπάρχει ένας άλλος ενεργειακός σχεδιασμός και αξιοποίηση των ΑΠΕ προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας.

Δημήτρης Κοδέλας
Βουλευτής Αργολίδας
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.