Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Πρωτοβουλία για το Νερό

Με επιστολή του, που απευθύνεται  σε φορείς της Αργολίδας ο Βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας ζητά να ανοίξει δημόσια η συζήτηση για την επίλυση του προβλήματος του νερού και θέτει πέντε κύριους άξονες. Η επιστολή καταλήγει:

"Να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα στην ουσία του, από τη σκοπιά των συμφερόντων των πολιτών της περιοχής μας, αφήνοντας στην άκρη άλλες σκοπιμότητες. Θα βγούμε όλοι κερδισμένοι και κυρίως οι πολίτες της περιοχής μας, οι τωρινές και οι μελλοντικές γενιές, αν αντιμετωπίσουμε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα με τρόπο διαφορετικό από τις συνήθεις πρακτικές που μέχρι σήμερα επικρατούσαν."

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:

21/01/2014

ΘΕΜΑ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Κύριοι,

Απευθύνομαι σε εσάς και σε όλους τους κατοίκους της Αργολίδας με σκοπό να ανοίξει μία συζήτηση, που έπρεπε να έχει γίνει δημόσια από καιρό. Ειδικά κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, το νερό που παρέχεται στα σπίτια των κατοίκων περιοχών του Νομού μας εμφανίζει, είτε για μεγάλο διάστημα είτε για κάποια διαστήματα, προβλήματα ως προς τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου υπάρχουν Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (πχ. ΔΕΥΑ Ναυπλίου) που το έχουν χαρακτηρίσει ως ακατάλληλο για χρήση, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να δυσκολεύεται η ζωή των συμπολιτών μας και να επιβαρύνονται οικονομικά, σε μια ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Βεβαίως, το ζητήματα της ποιότητας και της εμπιστοσύνης των πολιτών στο νερό που φτάνει στις βρύσες τους
, της προστασίας και διαχείρισης των πηγών και του υπόγειου υδροφορέα δεν είναι καινούρια. Διαχρονικά, οι κυβερνήσεις και συχνά και οι τοπικές αρχές επέδειξαν από αδιαφορία έως ανευθυνότητα, χωρίς να αντιμετωπίζουν τον πραγματικό “χρυσό” της Αργολίδας, όπως θα έπρεπε και χωρίς να ανταποκρίνονται, με την απαιτούμενη ευθύνη, στο δικαίωμα των πολιτών για παροχή φθηνού και ποιοτικού νερού, ούτε για τις βασικές χρήσεις.

Μάλιστα, η τελευταία σοβαρή συζήτηση για το ζήτημα της διαχείρισης του νερού πραγματοποιήθηκε πριν κάποια χρόνια, όταν οι ίδιοι οι κάτοικοι διαφόρων περιοχών του Νομού μας έθεσαν μέσα από κινητοποιήσεις και λαϊκές συνελεύσεις το ζήτημα αυτό, αναγκάζοντας όλους να τοποθετηθούν και, σε κάποιο βαθμό, να δεσμευθούν.

Από τότε “κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι”, όμως όσον αφορά την άρδευση ζούμε όλοι τις παλινωδίες γύρω από το θέμα της επέκτασης των δικτύων από την πηγή του Ανάβαλου, ενώ σχετικά με την ύδρευση εξακολουθεί, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, να υπάρχει αποσπασματικότητα, ανευθυνότητα, έλλειψη συντονισμού.

Παράλληλα, οι πιέσεις από οικονομικά συμφέροντα που στοχεύουν στην ιδιωτικοποίηση του νερού είναι εμφανείς, σε μια “πονηρή” περίοδο που ιδιωτικοποιούνται τα πάντα σε αυτή την χώρα.

Η κατάσταση αυτή πρέπει άμεσα να αλλάξει. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το νερό ως ένα πραγματικά πολύτιμο και δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή και την ανάπτυξη του τόπου μας. Ένα αγαθό το οποίο οφείλουμε να προστατεύουμε και να διαχειριζόμαστε με επιστημονικό και ορθολογικό τρόπο, εξασφαλίζοντας παράλληλα την πρόσβαση όλων σε αυτό, που είναι άλλωστε και ανθρώπινο δικαίωμα.

Ως εκ τούτου, και με δεδομένες τις «περίεργες» δηλωμένες και αδήλωτες προθέσεις κυβερνητικών παραγόντων, σας καλούμε να πάρετε εσείς ως αρμόδιοι φορείς την πρωτοβουλία μιας ανοιχτής διαβούλευσης για το νερό στον τόπο μας με τη συμμετοχή όλων των άμεσα εμπλεκομένων αλλά και κάθε φορέα, συλλογικότητας και πολίτη με κύριους άξονες:

  • Την προστασία και διαχείριση των πηγών μέσα από μία διατομεακή, διεπιστημονική και ορθολογική προσέγγιση, και βάσει των αρχών της αειφορίας και της πρόληψης.
  • Την παροχή υψηλής ποιότητας, πόσιμου, φθηνού και επαρκούς ποσότητας νερού σε όλους τους δημότες.
  • Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις αρμόδιες αρχές και στο διανεμόμενο από τα δίκτυα ύδρευσης νερό με καθιέρωση μεθόδων συμμετοχικής και δημοκρατικής διαχείρισης.
  • Την δηλωμένη αντίθεση μας σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού.
  • Την εκπόνηση και υιοθέτηση συγκεκριμένου σχεδίου που θα καταλήγει σε συγκεκριμένα βήματα, ιεραρχήσεις και πολιτικές γύρω από τα παραπάνω θέματα.

Ουσιαστικά, προτείνεται λόγω της έλλειψης ενός ενιαίου φορέα Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων να δημιουργηθεί ένας έστω και άτυπος τέτοιος φορέας που αρχικά θα ασχοληθεί με το ζήτημα του νερού ύδρευσης και στη συνέχεια, μαζί και με άλλους αρμόδιους φορείς, ευρύτερα με το ζήτημα της Διαχείρισης των υδάτινων πόρων στο Νομό μας.

Η προσπάθεια διατήρησης του νερού καθαρού, επαρκούς και δημόσιου είναι πρωτίστως ένα μάθημα ζωής. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι απέναντι στους πολίτες και είναι χρέος μας να πάρουμε τώρα, έστω και στο “και πέντε”, πρωτοβουλίες γι' αυτό το τόσο σημαντικό θέμα.

Τέλος, γνωρίζω ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο τόσο για τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης, όσο ίσως και για την χώρα. Γι' αυτό τον λόγο σας καλώ να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα στην ουσία του, από τη σκοπιά των συμφερόντων των πολιτών της περιοχής μας, αφήνοντας στην άκρη άλλες σκοπιμότητες. Θα βγούμε όλοι κερδισμένοι και κυρίως οι πολίτες της περιοχής μας, οι τωρινές και οι μελλοντικές γενιές, αν αντιμετωπίσουμε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα με τρόπο διαφορετικό από τις συνήθεις πρακτικές που μέχρι σήμερα επικρατούσαν.

Με εκτίμηση

Δημήτρης Κοδέλας
Βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ
Πίνακας Αποδεκτών
  1. Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Αργούς -Μυκηνών
  2. Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ναυπλιέων
  3. Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Ερμιονίδας
  4. Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Επιδαύρου
  5. Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας
  6. Ιατρικό Σύλλογο Αργολίδας
  7. Ν.Ε. Τεχνικού Επιμελητηρίου Αργολίδας
  8. Σύλλογος Γεωπόνων Αργολίδας
  9. Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων (διά των Προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων)
  10. Εργατικό Κέντρο Αργολίδας
  11. Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου
  12. Σωματείο Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας
  13. Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου
  14. Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας
  15. Επιμελητήριο Αργολίδας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.