Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Το νέο Μνημόνιο καταστρέφει την παραγωγή της χώρας

13/08/2015
Δήλωση του βουλευτή Αργολίδας Δημήτρη Κοδέλα σχετικά με τα μέτρα που προβλέπονται στο 3ο μνημόνιο και αφορούν την αγροτική παραγωγή

Δ. Κοδέλας: «Το νέο Μνημόνιο καταστρέφει την παραγωγή της χώρας»

Στις 30 Ιουνίου, ενόψει του Δημοψηφίσματος σχετικά με τα μέτρα του πακέτου Γιούνκερ για τους αγρότες, ανέφερα ότι: «Η πρόταση των δανειστών θα προκαλέσει επισιτιστική κρίση και θα αφανίσει αγρότες και κτηνοτρόφους».
Μόλις έξι βδομάδες μετά, οι συγκεκριμένες προτάσεις περιέχονται στο 3ο Μνημόνιο που φέρνει η κυβέρνηση, παρά το ότι είναι σε πλήρη αντίθεση με την λαϊκή εντολή που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και με το συντριπτικό ΟΧΙ του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιούλη.
Τα μέτρα που υιοθετούνται είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε εγκατάλειψη της παραγωγής και αποεπένδυση στον αγροτικό χώρο, στην φτωχοποίηση και υπερχρέωση των μικρών και μικρομεσαίων παραγωγών, στην αύξηση του κόστους παραγωγής, στη μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας, σε μεγαλύτερες εισαγωγές και διατροφική εξάρτηση, σε χιλιάδες νέες θέσεις ανεργίας.
Το νέο Μνημόνιο, πέραν της φτωχοποίησης της κοινωνίας, της υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας, της άρσης της κυριαρχίας, υπονομεύει πλήρως την παραγωγή της χώρας, την ζωτική δυνατότητα και ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησής της.

Είναι βέβαιο ότι η σωτηρία της χώρας βρίσκεται σε αντίθεση με τον κοινωνικό και παραγωγικό οδοστρωτήρα του 3ου Μνημονίου και των επιλογών που έχει κάνει η κυβέρνηση.

Πιο ειδικά, στο νέο Μνημόνιο περιλαμβάνονται για τον αγροτικό τομέα τα εξής:
- Ρύθμιση για το Γάλα
Με τον Νόμο Χατζηδάκη (4254/2014) καταργήθηκε ο χαρακτηρισμός «Φρέσκο» και διευρύνθηκε η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος από τις 5 στις 7 μέρες. Με τη νέα ρύθμιση απελευθερώνονται πλήρως οι ημέρες ζωής του γάλακτος οι οποίες θα ορίζονται πλέον από τον κάθε παρασκευαστή!
Το συγκεκριμένο μέτρο είναι η απόλυτη υιοθέτηση της απαράδεκτης πρότασης του ΟΟΣΑ. Μάλιστα ακόμα και στην Έκθεση του ΟΟΣΑ διαπιστωνόταν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση «θα έχει αρνητική επίδραση στις μικρές κτηνοτροφικές μονάδες» και ομολογούσε ότι η προτεινόμενη αλλαγή «προτείνεται χωρίς να υπάρχει ανάλυση κόστους οφέλους και χωρίς να λαμβάνονται  υπόψιν οι αρνητικές συνέπειες για τους παραγωγούς».
Η παραπάνω ρύθμιση ευνοεί τις αθρόες εισαγωγές και καταστρέφει την εγχώρια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος η οποία ήδη βρίσκεται στις 600 χιλιάδες τόνους καλύπτοντας λιγότερο από το ήμισυ των αναγκών τη χώρας σε γάλα και τυροκομικά προϊόντα. Επιπλέον, θα συμβάλει στην διατροφική υποβάθμιση και στον κατακλυσμό της αγοράς από μεγάλης διάρκειας ζωής, χαμηλότερης διατροφικής αξίας, εισαγόμενο γάλα.
- Διπλασιασμός της προκαταβολής φόρου με άμεση επαναφορά του στο 55%  και μάλιστα  αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014 (ο οποίος είχε μειωθεί στο 27,5% από την Κυβέρνηση πριν από μερικούς μήνες).
- Σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του αγροτικού πετρελαίου αυξάνοντας περαιτέρω τα κόστη παραγωγής του Έλληνα αγρότη. Ο ΕΦΚ για τους αγρότες από 21ευρώ/1000λίτρα το 2010, αυξήθηκε στα 66ευρώ/1000λίτρα το 2012 και με το 3ο Μνημόνιο αυξάνεται στα 200ευρώ/1000λίτρα και στα 330 ευρώ/1000λίτρα από το 2016.
Ενδεικτικά στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι τιμές του ΕΦΚ που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης στον αγροτικό τομέα σε χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι προφανές ότι οι δανειστές επιβάλλουν στην χώρα και η κυβέρνηση αποδέχεται τον μακράν ακριβότερο φόρο στο πετρέλαιο του αγροτικού τομέα.
Χώρα
ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΕΦΚ  ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ (€/1000 lt)
ΠΟΣΟΣΤΟ % ΤΟΥ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΕΦΚ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΡΗ ΕΦΚ
Ελλάδα
*330,00
20
Ισπανία
78,71
24
Γαλλία
108,40
23
Ιρλανδία
102,28
21
Πορτογαλία
90,11
22
Σλοβενία
167,92
37
Αγγλία
129,59
19
* τελική διαμορφώμενη τιμή με την εφαρμογή των μέτρων

- Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών στο 20% για το 2016 και στο 26% στο 2017
-Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ με την σταδιακή εξομοίωση τους με τις αντίστοιχες του ΙΚΑ η οποία θα επιφέρει εως και τριπλασιασμό του κόστους ασφάλισης για τους αγρότες σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Δημήτρης Κοδέλας
Βουλευτής Αργολίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.