Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

Ερώτηση για τις Τουριστικές Σχολές

Ερώτηση κατέθεσαν ο Δημήτρης Κοδέλας και ακόμα τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τα υπουργεία Τουρισμού και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα: “Ανάγκη άμεσης πρόσληψης εκπαιδευτικών για τις σχολές του ΟΤΕΚ και αναβάθμισής τους”. 
Πιο συγκεκριμένα οι σχολές, ανάμεσα τους και η σχολή (ΕΠΑΣ και ΙΕΚ) που πρόσφατα μεταφέθηκε στο Άργος, ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τη Δευτέρα 26 Νοέμβρη με μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα οι σπουδαστές και οι οικογένειές τους ενώ προβαίνουν σε έξοδα να μην γνωρίζουν αν και πότε θα λειτουργήσουν με πλήρες πρόγραμμα οι σχολές.
Παράλληλα, στην αβεβαιότητα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι σε αυτές εξαιτίας τόσο των προβλέψεων για διαθεσιμότητες/απολύσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος όσο και των εξαγγελιών του Υπουργείου Τουρισμού για “αναμόρφωση του τουριστικού πλαισίου εκπαίδευσης” και κατάργηση του ΟΤΕΚ.
 
Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:
30/11/2012
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
  • την κ. Υπουργό Τουρισμού
  • τον κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: Ανάγκη άμεσης πρόσληψης εκπαιδευτικών για τις σχολές του ΟΤΕΚ και αναβάθμισής τους

Η τουριστική εκπαίδευσηκατάρτιση αποτελεί, κατά γενική ομολογία, σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης και ποιοτικής αναβάθμισης του ελληνικού τουρισμού και κατά συνέπεια και της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, η στάση του Υπουργείου οδηγεί στη ραγδαία υποβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης.
Όσον αφορά τη φετινή χρονιά
, το Υπουργείο Τουρισμού με δελτίο τύπου στις 07 /11/2012 διαβεβαίωνε ότι οι σχολές του ΟΤΕΚ θα λειτουργήσουν κανονικά την 26/11/2012. Οι σχολές ΕΠΑΣ και ΙΕΚ ξεκίνησαν να λειτουργούν, όχι όμως καικανονικάαφού αντιμετωπίζουν σοβαρά κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό.
Μάλιστα, μέχρι σήμερα δεν έχει καν υπογραφεί η σχετική Π.Υ.Σ. για την προκήρυξη των θέσεων των ωρομισθίων εκπαιδευτικών, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την κανονική λειτουργία των σχολών.
Η υπολειτουργία των τουριστικών σχολών έχει οδηγήσει τους σπουδαστές και τους γονείς τους σε καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας. Όχι μόνο έχουν απωλέσει τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα από τη δωρεάν στέγασή τους, αφού πλέον τα οικοτροφεία έχουν κλείσει, αλλά τώρα, παρακολουθούν, ανήμποροι να αντιδράσουν, τη διάψευση των οικογενειακών τους σχεδιασμών και των προσωπικών τους προσδοκιών. Από τη μια ο ΟΤΕΚ καταργείται (με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το Δημόσιο χαρακτήρα της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης), οι δεσμεύσεις του Υπουργείου αντιφάσκουν με όσα αναπαράγονται σε δηλώσεις και δελτία τύπου δημιουργώντας πρόσθετη ανασφάλεια, οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα, η περιουσία του ΟΤΕΚ πάει για ξεπούλημα και από την άλλη οι σπουδαστές και οι γονείς τους αναγκάζονται να νοικιάζουν σπίτια, να μπαίνουν σε μεγάλα έξοδα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία και εντέλει να μην γνωρίζουν αν και πότε θα λειτουργήσουν με πλήρες πρόγραμμα οι σχολές.
Τέλος, οκτώ (8) υπάλληλοι του ΟΤΕΚ τίθενται σε διαθεσιμότητα (ΙΔΑΧ ΔΕ με το σχετικό νομοσχέδιο) και το προσωπικό του Οργανισμού, ήδη μειωμένο κατά πολύ με το σημερινό καθεστώς και βρισκόμενο σήμερα σε μια κατάσταση συνεχιζόμενης ανασφάλειας, αγωνιά για το μέλλον του και το μέλλον της ομαλής λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων (περιφερειακών μονάδων) και της κεντρικής Υπηρεσίας.

Επειδή, πλέον, τα χρονικά όρια είναι ασφυκτικά για τις σχολές του ΟΤΕΚ και η υποβάθμιση των σχολών από το Υπουργείο είναι το μόνο ορατό σχέδιο που βλέπουμε να εξελίσσεται,

Ερωτάται το Υπουργείο:

  1. Θα προσληφθούν άμεσα οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί προκειμένου να ξεκινήσει το ταχύτερο η εκπαιδευτική διαδικασία;
  2. Θα παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας της τουριστικής εκπαίδευσης; Θα στηριχτούν και αναβαθμιστούν οι εκπαιδευτικές δομές (ΑΣΤΕΑΝ, ΑΣΤΕΡ, ΙΕΚ, ΕΠΑΣ) του ΟΤΕΚ;
  3. Σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τις σχετικές δεσμεύσεις του Υπουργείου Τουρισμού, ποιο είναι το μέλλον των υπαλλήλων των Εκπαιδευτηρίων και της Κεντρικής Υπηρεσίας αλλά και όσων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα; Θα μεταφερθούν όλοι οι υπάλληλοι στο Υπουργείο Τουρισμού;
  4. Μετά τις εξαγγελίες των Υπουργείων Τουρισμού και Παιδείας περί αναμόρφωσης του τουριστικού πλαισίου εκπαίδευσης, για τη μεταφορά της Τεχνικής Τουριστικής Εκπαίδευσης του ΟΤΕΚ στα Τεχνικά Λύκεια του Υπ. Παιδείας, πού και με ποιο τρόπο θα τεθεί η αρμοδιότητα των νέων εκπαιδευτικών δομών και ποια η τύχη των ήδη εξειδικευμένων δομών του ΟΤΕΚ;

Ο ερωτώντες Βουλευτές

Κοδέλας Δημήτριος
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Γάκης Δημήτριος
Δερμιτζάκης Κώνσταντίνος
Σαμοΐλης Στέφανος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.