Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Αναβάλεται για ακόμη μια φορά το έργο του Ανάβαλου

09/07/13

Δ. Κοδέλας: Αναβάλεται για ακόμη μια φορά το έργο του Ανάβαλου

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ερώτηση μας με θέμα: Ανάβαλος: Το γεφύρι της Αργολίδας προκύπτει:
  • ότι είναι σχεδόν βέβαιη η περικοπή σημαντικού μέρους του έργου που αφορά την επέκταση του δικτύου
  • αποδοχή της προχειρότητας και των προβλημάτων της μελέτης, η οποία χαρακτηρίζεται από το υπουργείο ως “συρραφή μελετών”, χωρίς όμως να δρομολογείται διαδικασία ουσιαστικής βελτίωσης και διόρθωσης
  • η αποφυγή απάντησης σε ουσιώδη για τους παραγωγούς ζητήματα δηλαδή για το αν το έργο θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες σε νερό των περιοχών επέκτασης που προκειται να καλύψει, καθώς και εάν έχει επιλεχθεί σχεδιασμός τέτοιος ώστε να μην χρυσοπληρώνουν τελικά το νερό οι παραγωγοί
Δυστυχώς πολύ γρήγορα επιβεβαιώθηκε αυτό που αναφέραμε στις 9 Δεκέμβρη με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού του ΥΠΑΑΤ κ. Τσαυτάρη και παρά τις δεσμεύσεις του για το έργο: 
 
Είναι φανερό ότι υπάρχουν κενά και αστοχίες στις τεχνικές μελέτες που προκαλούν τραγική αργοπορία στην υλοποίηση του έργου. Παράλληλα, είναι αναμενόμενο, ότι, λόγω των κενών και αστοχιών αυτών, εκείνο που θα προκύψει θα είναι πολύ κατώτερου του αναγκαίου”.

Οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται ότι αποτελούν ένα ακόμα επεισόδιο στο γαϊτανάκι εξαγγελιών και διαψεύσεων που ακολουθεί εδώ και χρόνια το ζήτημα του Ανάβαλου. Η εγκληματική διαχείριση ενός τόσο κρίσιμου για την τοπική ανάπτυξη και για το περιβάλλον έργου αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση της πλήρης χρεοκοπίας του πολιτικού συστήματος που διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται τα πράγματα. Οι ιεραρχήσεις του τελευταίου βέβαια ήταν και είναι άλλες. Αυτοκινητόδρομοι, Ολυμπιακά Έργα, αγωγοί, εξορύξεις υδρογονανθράκων, δηλαδή ότι μοίραζε δημόσιο χρήμα στην εγχώρια ολιγαρχία και σε πολυεθνικούς ομίλους, έγιναν ή σχεδιάζονται. Άλλα, “απλά” έργα, κρίσιμα για την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας “πελαγοδρομούν”.

Όμως η καταστροφική πορεία της χώρας πρέπει να αλλάξει. Να ανατραπούν οι λογικές που καθιστούν το κράτος και τις υπηρεσίες του από εργαλείο κοινωνικής προσφοράς και συμβολής στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου σε όμηρο μικροπολιτικών σχεδιασμών και φιλοδοξιών, σε λάφυρο για το δικομματικό κατεστημένο. Όσο κυριαρχεί το δεύτερο, θα βασιλεύει ο εμπαιγμός και η υποτίμηση της κοινωνίας, η άρση της κοινής λογικής, η αδιαφάνεια, η υπονόμευση του μέλλοντος της κοινωνίας και της ανάπτυξης του τόπου.

Παραθέτουμε αναλυτικά τα ερωτήματα που είχαμε καταθέσει και τις απαντήσεις που λάβαμε:


Στην πρώτη ερώτηση μας:

Με βάση την προφανή προχειρότητα εκπόνησης των μελετών, το υπουργείο έχει ή προτίθεται να ελέγξει α) εάν το σχεδιαζόμενο έργο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες άρδευσης (ποσότητα νερού και συχνότητα ποτισμάτων) στις περιοχές επέκτασης και β) εάν έχουν επιλεχθεί στο σχεδιασμό οι λιγότερο ενεργοβόροι τρόποι ώστε να υπάρχει το μικρότερο δυνατόν οικονομικό κόστος για τους παραγωγούς;”

το υπουργείο μας απαντά:

Το έργο της μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό, Λέρνα και Μιδέα Ν. Αργολίδας δεν είναι σχεδιαζόμενο, αλλά έχει ανατεθεί με έκπτωση 54,93 % και προϋπολογισμού προσφοράς 8.413.970,83 € (με ΦΠΑ). Η μελέτη αυτού είναι συρραφή μελετών, που έχουν εκπονηθεί με μέριμνα των οικείων Δήμων, έχουν ελεγχθεί και θεωρηθεί από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α. Αργολίδας και έχουν εγκριθεί με σχετικές Αποφάσεις του Νομάρχη Αργολίδας.”

Με την απάντηση αυτή το υπουργείο ουσιαστικά παραδέχεται την προχειρότητα των μελετών και δεν απαντά στην ουσία των ερωτημάτων μας σχετικά με την επάρκεια του μεταφερόμενου νερού για τις αρδευτικές ανάγκες και το ενεργειακό κόστος για τους παραγωγούς που συνεπάγεται ο συγκεκριμένο σχεδιασμός.

Στη δευτερη ερώτηση:

Υπάρχει κίνδυνος περικοπής μέρους του έργου το οποίο στη συνέχεια θα αναγκαστούν με ίδια χρηματοδότηση να αποπερατώσουν οι παραγωγοί;”

το υπουργείο μας απαντά

Σημειώνεται ότι δεν διαφαίνεται κίνδυνος περικοπής μέρους του έργου, το οποίο στη συνέχεια θα αναγκαστούν με την ίδια χρηματοδότηση να αποπερατώσουν οι παραγωγοί, καθώς, σε συνάντηση τεχνικού επιπέδου που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφερειας, συμφωνήθηκε όσες εργασίες απαιτούνται μεν για την επίλυση των προβλημάτων της μελέτης δημοπράτησης, αλλά δεν είναι δυνατόν να ενταχθούν στο οικονομικό αντικείμενο της υπάρχουσας σύμβασης του ανωτέρω έργου, να ενταχθούν ως νέα υποέργα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και στη συνέχεια δημοπρατηθούν. Εάν τυχόν προκύψουν εργασίες που δεν μπορούν να κατασκευαστούν με την υφιστάμενη εργολαβία αλλά ούτε και να ενταχθούν ως υποέργα στο ΠΑΑ, τότε θα υλοποιηθούν από εθνικούς πόρους.”

Το υπουργείο μας αναφέρει ότι “δεν διαφαίνεται” και όχι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Στη συνέχεια, αναφέρει καθαρά ότι υπάρχουν τμήματα και εργασίες που δεν μπορούν να γίνουν με την τρέχουσα εργολαβία και θα πρέπει να επαναδημοπρατηθούν. Αναφέρεται, δηλαδή, η αναγκιότητα σύναψης νέων συμβάσεων για να εκτελεσθεί το σύνολο του ήδη δημοπρατημένου έργου, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν είτε από το ΠΑΑ είτε από εθνικούς πόρους...(!).



Στο ερώτημά μας:

Θεωρεί το υπουργείο ότι το πλαίσιο λειτουργίας του γενικού και των τοπικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων είναι επαρκές και αν όχι τι προτίθεται το υπουργείο να κάνει για να το εκσυγχρονίσει;”

Το υπουργείο μας απαντά :

Αναφορικά με τους οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β), σημειώνεται ότι στο νομό Αργολίδας έχει συσταθεί ο Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Γ.Ο.Ε.Β Αργοναυπλίας που είναι αρμόδιος για τη διοίκηση λειτουργία συντήρηση του Αρδευτικού έργου του Αναβάλου.

Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο των Γ.Ο.Ε.Β. και Τ.Ο.Ε.Β της χώρας, οι οποίοι λειτουργούν-συντηρούν και διοικούν τα έργα Εγγείων Βελτιώσεων, εξυπηρετεί το σκοπό τους, ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω Οργανισμοί οφείλονται, συνήθως στην αδυναμία είσπραξης των οφειλών εκ μέρους των ωφελουμένων παραγωγών μελών τους.

Υπάρχει πράγματι κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό στην στάση του υπουργείου. Πως είναι δυνατόν μετά από 55 χρόνια που ισχύει το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο και με τόσες αλλαγές στην διοικητική διάρθρωση της χώρας να μην θεωρεί το υπουργείο ότι κάτι πρέπει να γίνει έστω και για τον διορισμένο εκπρόσωπο της Αγροτικής Τράπεζας ο οποίος πλέον είναι εκρόσωπος της τράπεζας Πειραιώς;

Στο ερώτημά μας, που δεν αφορά μόνο το ΥΠΑΑΤ αλλά και το ΥΠΕΚΑ:

Προτίθεται το υπουργείο σας να δημιουργήσει ή να καταστήσει έναν φορέα υπεύθυνο για τη διαχείριση και διοίκηση της άρδευσης στο Νομό;”

απαντά το υπουργείο:

Αναφέρεται, τέλος, ότι δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία η ύπαρξη ενός φορέα ανά Νομό, καθώς για τα μεν εγγειοβελτιωτικά έργα Α' Τάξεως (μεγάλα έργα γενικού ενδιαφέροντος, όπως φράγματα) συστήνονται Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β.) και για τα εγγειοβελτιωτικά Β' Τάξεως (έργα τοπικού κυρίως ενδιαφέροντος) συστήνονται Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) που είναι αρμόδιοι φορείς για τα έργα αυτά;”

Σε προηγούμενη ερώτηση μας για το θέμα το υπουργείο μας απαντούσε ότι το κεντρικό αντλιοστάσιο αποτελεί αρμοδιότητα της περιφέρειας Πελοποννήσου. Τα έργα εκτελούνται με την επίβλεψη της περιφερειακής ενότητας Αργολίδας. Οι μελέτες που εκπονούνται σήμερα γίνονται με μέριμνα του ΥΠ.Α.Α.Τ. Οι μελέτες που τώρα δεν μπορούν να υλοποιηθούν έγιναν με μέριμνα των Δήμων ενώ η “συρραφή” με μέριμνα της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Εν τω μεταξύ με τον “Καλλικράτη” η εποτπεία των Τ.Ο.Ε.Β. έχει περάσει στα γραφεία αγροτικής ανάπτυξης των Δήμων. Είναι βέβαιο το υπουργείο ότι δεν απαιτείται να γίνει κάτι με τις αρμοδιότητες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.