Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Δ. Κοδέλας: «Εισαγωγής τα 2/3 κρέατος και το μισό γάλα που καταναλώνουμε”

01/11/2014
Δ. Κοδέλας: «Εισαγωγής τα 2/3 κρέατος και το μισό γάλα που καταναλώνουμε”

Προσκλητήριο ενεργοποίησης των παραγωγών, των κτηνοτρόφων, ώστε να οργανωθούν, για να μπορέσει να έρθει ξανά η ελπίδα σε αυτόν τον τόπο

Τοποθέτηση του βουλευτή Αργολίδας Δ. Κοδέλα στα πλαίσια της συζήτησης στη Βουλή της Επίκαιρης Επερώτησης 33 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κτηνοτροφία της χώρας την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου.

Βασικά σημεία:
  • Τα 2/3 του κρέατος και το μισό του γάλατος με το οποίο διατρέφονται οι Έλληνες πολίτες είναι εισαγόμενο. Το εμπορικό έλλειμμα σε κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και ζωοτροφές αγγίζει ετησίως το 1,8 δις ευρώ.
  • Οι απαντήσεις που δίνετε αρμόζουν σε υπηρεσία διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων παρά σε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Δε μπορούμε να παράγουμε με τέτοια κόστη παραγωγής, με σειρά χαρατσιών πχ.ΟΣΔΕ και με την εξοντωτική φορολογία που έρχεται.
  • Δεν έχετε λύσει το θέμα των αλλοδαπών εργατών γης και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο και για τα εργατικά.
  • Κατάσχετε τις οφειλές προς ΟΓΑ και Δημόσιο από την επιτροφή ΦΠΑ, Πετρελάιου, ενώ κατάσχετε προκαταβολικά ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ! Δεν λέτε τι θα ισχύει για τις επιδοτήσεις οι οποίες και πέρυσι είχαμε καταγγελίες ότι τμήμα τους είχε κατασχεθεί.
  • Δε μπορεί να υπάρχει παραγωγή στα πλαίσια όσων απαιτούνται από ΟΟΣΑ και McKinsey και με τις ιδιωτικοποιήσεις (πχ. σκάνδαλο πώλησης της ΑΤΕ στην Πειραιώς, ξεπούλημα της Δωδώνης).
  • Το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού ανέδειξε τα αποτελέσματα της συρρίκνωσης του Δημοσίου. Οι υπηρεσίες αδυνατούν όχι μόνο να προστατέψουν την παραγωγή, αλλά ακόμα και να συλλέξουν αξιόπιστα στοιχεία για το πρόβλημα.
  • Οι παραγωγοί δεν θέλουν να τους φυτέψουμε τα χωράφια τους και οι κτηνοτρόφοι δεν θέλουν να τους βοσκήσουμε τα ζώα τους. Θέλουν στήριξη και όχι ένα εχθρικό περιβάλλον. Εσείς τους εγκαταλείπετε, τους φορτώνετε σειρά βαρών και τους αφήνετε σε μια ασύδοτη αγορά.
  • Μπορεί να αυξηθεί η παραγωγή αυτού του τόπου και να καταναλώνουμε εγχώρια προϊόντα. Πρέπει να συγκρουστούμε με τα καρτέλ, να ανακτήσουμε το δημόσιο έλεγχο στις τράπεζες, να ανακουφιστούν από τα υπέρογκα φορολογικά βάρη και κόστη παραγωγής οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες.
  • Μπορούμε, μαζί με τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους, να φτιάξουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γύρω από την κτηνοτροφία που θα αφορά από την εκπαίδευση, την παραγωγή, την μεταποίηση, την εμπορία, έως τις εξαγωγές ώστε και οι κτηνοτρόφοι να κερδίζουν και ο Έλληνας καταναλωτής.
  • Η κτηνοτροφία και η παραγωγή μπορούν να στηριχθούν μόνο έξω από τα μνημόνια, μόνο έξω από τον νεοφιλελεύθερο δογματισμό σας και φυσικά, χωρίς αυτήν την Κυβέρνηση.
  • Απευθύνουμε προσκλητήριο ενεργοποίησης των παραγωγών και των κτηνοτρόφων ώστε να οργανωθούν για να μπορέσει να ξανάρθει η ελπίδα σε αυτό τον τόπο.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση:


Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριοι Υπουργοί, συζητάμε ένα πολύ σημαντικό θέμα, που αφορά ουσιαστικά το τι παράγουμε, αλλά και το τι τρώμε. Και το λέω αυτό, γιατί αυτήν τη στιγμή οι Έλληνες πολίτες διατρέφονται με κρέας κατά τα δύο τρίτα εισαγόμενο και με γάλα, που περίπου το μισό είναι, επίσης, εισαγόμενο. Ειδικά στο γάλα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη η πτωτική πορεία του αγελαδινού γάλακτος κάτω από τους εξακόσιες χιλιάδες τόνους.
Και επίσης, το εμπορικό ισοζύγιο στα κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα και στις ζωοτροφές, ό,τι αφορά στον κτηνοτροφικό τομέα είναι εξαιρετικά αρνητικό και φθάνει τα 1,8 δισεκατομμύρια κατ’ έτος η οικονομική «αιμορραγία».
Με αυτήν την έννοια, είναι ένας πολύ κρίσιμος τομέας η κτηνοτροφία, για πολλούς λόγους -επιβίωση των κτηνοτρόφων και διατροφή του ελληνικού λαού και οικονομικά όσον αφορά το ισοζύγιο- και, δυστυχώς, η συμπεριφορά της Κυβέρνησης και οι απαντήσεις που δίνετε δεν δείχνει να αντιστοιχίζεται με αυτήν την κρισιμότητα και στην ανάγκη ανάτασης και αναγέννησης του κτηνοτροφικού τομέα.
Περισσότερο οι απαντήσεις που δίνετε αρμόζουν σε υπηρεσία διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων, παρά σε ένα Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει μια ολοκληρωμένη πολιτική στρατηγική γύρω από αυτό τον τομέα.
Εάν έτσι είναι η κατάσταση, υπάρχουν δύο ερωτήματα λοιπόν: Το πρώτο είναι, μπορεί αυτή η χώρα να παράγει και να δίνει ένα αξιοπρεπές εισόδημα στον κτηνοτρόφο και στον αγρότη; Μπορεί αυτός ο λαός, αντί εισαγόμενων και χαμηλής ποιότητας διατροφικών προϊόντων, πραγματικά να διατρέφεται με ποιοτικά εγχώρια προϊόντα; Και το δεύτερο ερώτημα είναι, κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει αυτό;
Απαντάμε, λοιπόν, στο ερώτημα εάν μπορούμε να παράγουμε και να τρεφόμαστε υγιεινά, ότι «ναι, μπορούμε». Όμως, δεν μπορούμε, εάν ακολουθήσουμε μια σειρά πολιτικών και αντιλήψεων, τις οποίες ακολουθεί αυτή η Κυβέρνηση, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορούμε όταν έχουμε τέτοια τεράστια κόστη παραγωγής, όπου οι επιβαρύνσεις την τελευταία διετία φτάνουν το 1,5 δισεκατομμύριο και φορτώνονται στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο.
Δεν μπορούμε όταν υπάρχουν μια σειρά χαράτσια και εξοντωτικές πολιτικές γύρω από τη φορολογία. Και λέω για χαράτσι, όσον αφορά το ΟΣΔΕ, που χρυσοπληρώθηκε από τους αγρότες και το οποίο έχει εκχωρηθεί και το διαχειρίζεται η Τράπεζα Πειραιώς. Και μιλάω για τη φορολογία και για τον ΕΝΦΙΑ, που ολόκληρη η ελληνική κοινωνία αγκομαχάει με βάση αυτή την επίθεση και αυτόν τον ληστρικό φόρο.
Μιλάμε για το νέο φορολογικό που θα έρθει τον επόμενο χρόνο. Ήδη φέτος έχει υπερδιπλασιαστεί η φορολογία αγροτών και κτηνοτρόφων και από του χρόνου θα αυξηθεί και άλλο, με το 13% από το πρώτο ευρώ, με την προκαταβολή φόρου, με το φόρο γύρω από εργατικά, τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, αφού δεν έχετε λύσει το πρόβλημα των εργατών γης και όσων εργάζονται σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Μάλιστα, κύριε Υπουργέ, απαντήσατε εδώ τις προάλλες ότι υπάρχει μια διϋπουργική επιτροπή, η οποία εξετάζει αυτό το θέμα. Συγγνώμη, αλλά έχει περάσει ένας χρόνος και θα φορολογηθούν από του χρόνου οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, χωρίς να έχει δοθεί λύση σε αυτό το ζήτημα και θα πληρώσουν για εργατικά, τα οποία έχουν ήδη πληρώσει στην καθημερινότητά τους!
Επίσης, δεν έφταναν όλα αυτά, πηγαίνετε και κατάσχετε τις οφειλές ΟΓΑ από την επιστροφή του ΦΠΑ και από το πετρέλαιο. Και μάλιστα να πούμε ότι είχαν και περίθαλψη οι άνθρωποι; Στην περιοχή μου, την Αργολίδα, ο μισός νομός δεν έχει ούτε οδηγούς ασθενοφόρων. Όχι μόνο αυτό, αλλά κατάσχετε και ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ. Οι επιστροφές ΦΠΑ σε αγρότες και κτηνοτρόφους θα γίνουν αφού θα έχει αφαιρεθεί από αυτές όλος ο ΕΝΦΙΑ. Ερώτηση: Ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος δεν έχουν δικαίωμα δόσεων για να αποπληρώσουν αυτόν τον ληστρικό και υπέρογκο φόρο;
Προκαταβολικά, λοιπόν, κατάσχετε όλο τον ΕΝΦΙΑ και ενώ μας λέτε ότι δεν θα κατασχεθούν οι οφειλές από τις επιδοτήσεις, καταθέτετε τροπολογία γι’ αυτό. Πείτε μας τι ισχύει; Ή ισχύει ένα νομικό πλαίσιο που προστατεύει τις ενισχύσεις ή δεν ισχύει, οπότε είναι αναγκαία η τροπολογία την οποία συζητάτε ως ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Και βέβαια, αυτό είναι υποκριτικό γιατί και πέρσι είχαμε καταγγελίες ότι από αγρότες και κτηνοτρόφους είχαν κατασχεθεί χρήματα των επιδοτήσεων.
Επίσης, δεν μπορεί να παράγει ο τόπος με μια πολιτική εσωτερικής υποτίμησης. Δηλαδή, όσο φτωχαίνει ο λαός αδυνατεί να καταναλώσει τα εγχώρια προϊόντα και στρέφεται στα φθηνά εισαγόμενα.
Τρίτο σημείο, όταν ακολουθείτε αυτά που λένε ο ΟΟΣΑ και η έκθεση της McKinsey. Ήδη κάνατε μια καταστροφική αλλαγή για την αγελαδοτροφία. Και μιλάω για την κατάργηση του φρέσκου γάλακτος και την αύξηση της διάρκειας ημερών. Πείτε μας τα αποτελέσματα ύστερα από μερικούς μήνες; Φθήνυνε το γάλα για τον καταναλωτή, όπως ισχυριζόσασταν; Δεν φθήνυνε. Τι φθήνυνε; Η τιμή του παραγωγού, του κτηνοτρόφου.
Με αυτή τη λογική προφανώς δεν στηρίζεται η εγχώρια κτηνοτροφία.
Όπως, και με την έκθεση της Mckinsey που μιλάει για τη συγκέντρωση σε λίγα χέρια της παραγωγής και της εμπορίας.
Τρίτο ζήτημα οι ιδιωτικοποιήσεις. Και μιλάω για το σκάνδαλο της Τράπεζας Πειραιώς, που πήρε την Αγροτική Τράπεζα έναντι πινακίου φακής, και μιλάω για το θέμα της «Δωδώνης», όπου χαρίσατε όλο το μερίδιο της κτηνοτροφίας της Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο στα καρτέλ ιδιωτικοποιώντας μια επιχείρηση τόσο χρήσιμη για τους κτηνοτρόφους.
Επίσης, δεν γίνεται να υπάρξει παραγωγή όταν συρρικνώνεται και διαλύεται το Δημόσιο. Ο καταρροϊκός πυρετός είναι ένα εμφανέστατο παράδειγμα του πώς αποτύχατε με βάση την πολιτική συρρίκνωσης να κάνετε έστω και στοιχειώδη πράγματα προστασίας της παραγωγής. Δεν έχετε ακόμα τη δυνατότητα ούτε να συλλέξετε στοιχεία γύρω από τον καταρροϊκό πυρετό. Το παραδέχεστε και εσείς ότι οι περιφερειακές υπηρεσίες δεν έχουν ακόμα επαρκή και αξιόπιστα στοιχεία.
Η «ψαλίδα» από το χωράφι ή από τη στάνη στο ράφι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα. Πάντα στη μέση είναι ο παραγωγός. Και όλοι οι μεσάζοντες και ειδικά οι μεγάλες εταιρείες λιανικής πώλησης είναι αυτοί που κερδίζουν και δεν τους ακουμπάει κανείς.
Επίσης, σημαντικό ζήτημα είναι και οι τρόποι που παίρνετε αποφάσεις.
Όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, πήρατε μια απόφαση με βάση μια τροπολογία τον περασμένο Γενάρη. Δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα.
Όσον αφορά τους βοσκότοπους, με τροπολογία πήγατε να λύσετε το ζήτημα. Τώρα το φορτώνετε στους δήμους. Διαμαρτύρονται οι δήμοι, γιατί πράγματι δεν έχουν τη δυνατότητα και ούτε πρέπει να χρεωθούν τις δικές σας ανεπάρκειες γύρω από τους βοσκοτόπους και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την εξισωτική.
Όσον αφορά την ΚΑΠ, συζητήσαμε το θέμα μια βδομάδα πριν κατατεθεί η τελική πρόταση. Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση ήταν τόσο γενική, που πραγματικά κανείς δεν μπορούσε να συμμετάσχει επί της ουσίας.
Τελειώνω, θέτοντας τη δεύτερη ερώτηση, κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί πράγματι να στηριχθεί η κτηνοτροφία της χώρας μας. Κατά τη γνώμη μας, μπορεί να στηριχθεί μόνο έξω από τα μνημόνια, μόνο έξω από τον νεοφιλελεύθερο δογματισμό σας και φυσικά, χωρίς αυτήν την Κυβέρνηση.
Πιστεύουμε ότι μπορεί να αυξηθεί η παραγωγή αυτού του τόπου και να καταναλώνουμε εγχώρια ποιοτικά προϊόντα. Μπορούμε και πρέπει να ανατρέψουμε το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο.
Για να γίνουν αυτά, όμως, πρέπει να συγκρουστούμε με καρτέλ, να ανακτήσουμε τον δημόσιο έλεγχο στις τράπεζες, να ανακουφιστούν από τα φορολογικά βάρη και τα κόστη παραγωγής οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες.
Μπορούμε να φτιάξουμε μαζί με τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γύρω από την κτηνοτροφία που θα αφορά από την εκπαίδευση, από την παραγωγή, από την εμπορία, από τις εξαγωγές, ώστε πραγματικά οι κτηνοτρόφοι να κερδίζουν, αλλά και ο Έλληνας πολίτης που καταναλώνει αυτά τα προϊόντα.
Τελικά, οι παραγωγοί δεν θέλουν να τους φυτέψουμε τα χωράφια τους και οι κτηνοτρόφοι δεν θέλουν να τους βοσκήσουμε τα ζώα τους. Θέλουν στήριξη και όχι ένα εχθρικό περιβάλλον. Εσείς τους εγκαταλείπετε, τους φορτώνετε σειρά βαρών και τους αφήνετε σε μια ασύδοτη αγορά με βάση τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές, μέσα στην οποία δεν μπορούν να επιβιώσουν, παρά μόνο οι μεγάλοι και οι εισαγωγείς.
Το αυτονόητο, λοιπόν, λέμε, το οποίο θέλει όμως πολιτική βούληση και συγκρούσεις και απαιτεί κυρίως την ενεργοποίηση της κοινωνίας.

Ο στόχος της επερώτησής μας είναι τόσο η ανάδειξη των προβλημάτων και η κριτική προς εσάς για τις ανεπάρκειες, τα λάθη και την εγκληματική πολιτική σας, όμως κυρίως είναι προσκλητήριο ενεργοποίησης των παραγωγών, των κτηνοτρόφων, ώστε να οργανωθούν για να μπορέσει να έρθει ξανά η ελπίδα σε αυτόν τον τόπο, για να μπορεί ο τόπος μας να παράγει και να ζει από την παραγωγή του αξιοπρεπώς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.