Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Σάββατο, 2 Μαρτίου 2013

Σχετικά με τη διάλυση του ΙΚΑ

Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ανάμεσά τους και ο Δ. Κοδέλας, σχετικά με τη διάλυση του ΙΚΑ και τον εμπαιγμό των 450 υπαλλήλων του, επιτυχόντων της προκήρυξης 9Κ/2008.

 Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τους κ.κ.Υπουργούς:

⦁ Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
⦁ Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Με αδιαφανείς και νομικά διάτρητες αποφάσεις η Κυβέρνηση μεθοδεύει τη διάλυση του ΙΚΑ και εμπαίζει προκλητικά υπαλλήλους και επιτυχόντες.

Σε συνέχεια της προκλητικής αδιαφορίας της Κυβέρνησης να επιλύσει οριστικά το θέμα των απολύσεων 450 υπαλλήλων του ΙΚΑ, αλλά και να αποκαταστήσει τους 800 περίπου επιτυχόντες της προκήρυξης ΑΣΕΠ 8Κ/2008, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προέβη με την απόφαση υπ΄Αριθμ. ΔΙΠΠ/Φ.ΕΠ.1/212/οικ.5018/15-2-2013(ΦΕΚ 335/18-2-2013) στην κατανομή …. 331 θέσεων για το ΙΚΑ από την προκήρυξη 8Κ, σε αντικατάσταση προφανώς των απολυμένων!

Μέχρι σήμερα, οι αρμόδιοι Υπουργοί «κρύβονται» πίσω από δικαστικές αποφάσεις, παραβλέποντας ότι ο σεβασμός στη δικαστική εξουσία δεν αίρει το σεβασμό στη νομοθετική εξουσία, το σύνολο της οποίας εξέφρασε στο κοινοβούλιο τη βούλησή της για ταυτόχρονη αποκατάσταση απολυμένων υπαλλήλων και επιτυχόντων. Παραβλέπουν επίσης ότι οι μη αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις προσβάλλονται, ότι όλοι οι διάδικοι έχουν τα δικά τους ορθά νομικά επιχειρήματα. Για παράδειγμα, οι αποφάσεις του Εφετείου ακύρωσαν διορισμούς υπαλλήλων κατηγορίας ΤΕ, παρόλο που οι ενάγοντες δεν είχαν έννομο συμφέρον να τους προσβάλλουν.

Ερχόμενοι μάλιστα οι Υπουργοί σε αντίθεση με τις επικλήσεις τους στη νομιμότητα, υπογράφουν μια απόφαση απολύτως διάτρητη νομικά. Καταρχήν, στους λόγους διορισμού αναφέρεται μία από τις αποφάσεις του Εφετείου, οι οποίες ακυρώνουν μεν αλλά δε διατάσσουν διορισμούς, αντίθετα είναι απορριπτικές ως προς αυτό το σκέλος (Απόφαση 2310/2012). Εξάλλου με την κατανομή 331 θέσεων πολλοί εκ των εναγόντων δε διορίζονται, λόγω της σειράς τους στους πίνακες διοριστέων. Σε άλλη παράγραφο ορίζεται ότι «σε περίπτωση μη αποδοχής του διορισμού από διοριστέους της κατηγορίας ΠΕ όλων των κλάδων, ο αντίστοιχος αριθμός θέσεων κατανέμεται στην κατηγορία ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων». Το Υπουργείο δηλαδή καταργεί αυθαίρετα θέσεις ΠΕ και ακυρώνει τους πίνακες επιλαχόντων, άρα ακυρώνει την ίδια τη διαδικασία που ορίζει ο ΑΣΕΠ! Φαίνεται, λοιπόν, ότι η νομιμότητα δεν υπήρξε σύμβουλος των Υπουργών στη σύνταξη της ως άνω κατανομής, η οποία το μόνο που θα προκαλέσει είναι ένα νέο κύμα δικαστικής διαμάχης, αυτή τη φορά και μεταξύ επιτυχόντων της ίδιας προκήρυξης, με μοναδικό αποτέλεσμα τη διάλυση του ΙΚΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει επανειλημμένως τονίσει ότι το θέμα δεν είναι νομικό, το οποίο εξάλλου επιλύεται οριστικά με την προτεινόμενη τροπολογία του. Απλά απαιτείται στοιχειώδης πολιτική βούληση. Οι υπάλληλοι του ΙΚΑ, επιτυχόντες της προκήρυξης 9Κ/2008, αφού ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα για δύο ολόκληρα χρόνια περιμένοντας την πρόσληψή τους στην Αγροτική Τράπεζα, ενημερώθηκαν το 2011 για την τοποθέτησή τους σε υπηρεσίες του ΙΚΑ και έκτοτε εργάζονται καλύπτοντας κάποιες από τις τεράστιες ανάγκες του Οργανισμού. Οι εκθέσεις αξιολόγησής τους, μάλιστα, μαρτυρούν ότι έκαναν εξαιρετική δουλειά. Από την άλλη, λαμβάνοντας υπόψη και τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στο ΙΚΑ, πρέπει επιτέλους να αποκατασταθούν όλοι οι επιτυχόντες της προκήρυξης 8Κ/2008, κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζεται με την ως άνω απόφαση κατανομής.

Επειδή, η απόφαση κατανομής 331 θέσεων για το ΙΚΑ το μόνο που διασφαλίζει είναι τη διαιώνιση της δικαστικής διαμάχης, άρα τη ΜΗ στελέχωση του Οργανισμού.
Επειδή, η απαξίωση του θεσμού του ΑΣΕΠ και η έλλειψη σχεδιασμού στις ανάγκες για προσωπικό προκαλoύν πλέον οργή. Εξάλλου, οι ατελείωτες ουρές, οι ανάγκες για έλεγχο της εισφοροδιαφυγής, οι τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, τα προβλήματα στελέχωσης και λειτουργίας των τοπικών γραμματειών για τα ραντεβού των ασφαλισμένων είναι αδιάψευστοι μάρτυρες των ελλείψεων σε προσωπικό στις υπηρεσίες του ΙΚΑ.
Επειδή, το θέμα των προσλήψεων των επιτυχόντων της 8Κ και των απολύσεων των υπαλλήλων της 9Κ μόνο με ενιαία νομοθετική παρέμβαση μπορεί να λυθεί.
Επειδή, το ΙΚΑ έχει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, μετά και από τα κύματα συνταξιοδότησης που προκάλεσαν οι τελευταίες, νέες δραστικές μειώσεις των μισθών.


Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:


1) Με βάση ποια κριτήρια προέβησαν σε μία απόφαση κατανομής που δεν ικανοποιεί καμία πλευρά και είναι τόσο νομικά διάτρητη, ώστε να οδηγήσει σε νέα δικαστική διαμάχη και άρα σε καμία πρόσληψη για το ΙΚΑ;
2) Θα κάνουν αποδεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ η οποία θα επανακατατεθεί και επιλύει οριστικά το πρόβλημα των απολύσεων, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα όλους τους επιτυχόντες; Εάν όχι, θα προβούν άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να παραμείνουν οι 450 υπάλληλοι του ΙΚΑ και ταυτόχρονα να προχωρήσει ο διορισμός όλων των επιτυχόντων της προκήρυξης 8Κ/2008;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.