Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Δ. Κοδέλας: Η Έρευνα να συνδεθεί με την ανάγκη στήριξης της παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου

Μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, ο βουλευτής Αργολίδας, Δημήτρης Κοδέλας, αναφέρθηκε στο ζήτημα της υποχρηματοδότησης της έρευνας στην χώρα μας και στην προσπάθεια καθοδήγησης και ιδιοποίησής της από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Ως παράδειγμα ανέφερε αυτό των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών και των χρημάτων που δίνονται από πολυεθνικές για να τεκμηριώσουν τα συμπεράσματα που εκείνες θέλουν.
Στη συνέχεια τόνισε πως στη σημερινή περίοδο το ερώτημα “έρευνα για ποιόν;” απαντάται με την προσπάθεια η Έρευνα να συμβάλει σε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η χώρα και κατέληξε πως εξίσου σημαντική με την παραγωγή γνώσης είναι η διάχυσή της στην κοινωνία και στους παραγωγούς. 
Τέλος, ανέφερε πως δε μπορεί υποδομές ερευνητικές να απαξιώνονται (Ερευνητικά Κέντρα, ΕΘΙΑΓΕ, Δενδροκομικοί Σταθμοί) τη στιγμή που το όποιο κόστος για την επαρκή στελέχωσή τους με νέους επιστήμονες θα έχει πολλαπλάσια οφέλη στην παραγωγή και στην οικονομία.
Ακολουθεί το βίντεο της τοποθέτησης:

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Χρειάζονται πολιτικές πρωτοβουλίες αντίστασης και διεξόδου

Σχόλιο σε σχέση με την πορεία της διαπραγμάτευσης, την ένταση των εκβιασμών και την ανάγκη πολιτικών πρωτοβουλιών αντίστασης και διεξόδου:

"Η προετοιμασία, όταν ο κλοιός σφίγγει και παραμονή νέων τελεσιγράφων, δεν είναι μόνο ή κυρίως θέμα ταμειακής διαχείρισης, αλλά απαιτεί πολιτικές πρωτοβουλίες ειλικρίνειας, στήριξης, έμπνευσης, συμμετοχής του λαού.
Η διαπραγμάτευση και η πορεία της χώρας πρέπει να μεταφερθεί από τα Brussel και τα Euro-group στις γειτονιές της πατρίδας μας, εκεί που οι άνθρωποι ζουν, αγωνιούν και συζητούν. Εκεί που μπορεί να χτιστεί η πεποίθηση και η αυτοπεποίθηση για μια πορεία έξω από μνημόνια, ταπείνωση, χρεοκρατία.
Μόνο με τα "αποθεματικά" ψυχής και αξιοπρέπειας, μόνο με τα "διαθέσιμα" προσφοράς και ενεργοποίησης σε ένα λαϊκό σχέδιο αντίστασης και διεξόδου από τον στραγγαλισμό μπορεί αυτή η μάχη να κερδηθεί.
Δεύτερο λάθος δεν θα μας συγχωρεθεί..."
πηγή: [Fb]

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας

Επίσκεψη πραγματοποίησε ο βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας. Στις συναντήσεις με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν:
- το νόμο Δένδια για την  αναδιοργάνωση της αστυνομίας.
- στην αστυνόμευση του νομού.
- στις υλικοτεχνικές υποδομές με έμφαση στο πρόβλημα στέγασης του Α.Τ. Κρανιδίου.

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Κοδέλας αναφέρθηκε σε μια άλλη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να αναπτυχθεί ανάμεσα στην αστυνομία και στην κοινωνία, σε πρωτοβουλίες για τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας και αντιμετώπισης φαινομένων διαφθοράς και αντιδημοκρατικών πρακτικών όπου παρουσιάζονται, στα προβλήματα αστυνόμευσης του νομού με έμφαση στην αντιμετώπιση των κλοπών, στην ανάγκη ισόρροπης αστυνόμευσης όλων των δήμων του νομού και των χωριών.
Επιπλέον τόνισε ότι το αγαθό της ασφάλειας δεν επιτυγχάνεται μόνο ή κυρίως με κατασταλτικά μέτρα αλλά χρειάζεται ένα πλέγμα κοινωνικών πολιτικών που θα διασφαλίζουν αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη για όλους. 
Τέλος, κοινή διαπίστωση ήταν πως η διακοπή φύλαξης από αστυνομικούς της Α.Δ. Αργολίδας του ΥΦΕΚΑ Κορίνθου και η παύση φύλαξης του Κ. Γκλύξμπουργκ δίνουν τη δυνατότητα για καλύτερη αστυνόμευση του Νομού.

Το Δελτίο Τύπου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας σχετικά με τη συνάντηση:




Συνάδελφοι,
Την 22-5-2015 ημέρα Τετάρτη το μεσημέρι επισκέφτηκε το γραφείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτριος Κοδέλας με δική του πρωτοβουλία, όπου συζητήθηκαν αστυνομικά θέματα που αφορούν την Δ.Α. Αργολίδας και τους υπηρετούντες σε αυτή αστυνομικούς καθώς και για την αστυνόμευση και ασφάλεια των πολιτών της Αργολίδας.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης μας, καλωσόρισε τον κ. Βουλευτή του Νομού μας εκφράζοντας του την ικανοποίηση που νιώθει το προσωπικό της Δ.Α. Αργολίδας από την διακοπή της φύλαξης οικίας επίσημου προσώπου στο Πορτοχέλι Ερμιονίδας καθώς και από την απεμπλοκή μας από την φύλαξη του Υ.Φ.Ε.Κ.Α.ΚΟΡΙΝΘΟΥ όπου, εξασφαλίστηκε ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων, οι οποίοι θα διατεθούν για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας του νομού μας, ευχαριστώντας τον κ. Βουλευτή για τις ενέργειές του.

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόβλημα της Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόβλημα της Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και  Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας κατέθεσαν 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές "όλα τα προβλήματα με την διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκονται στο «κόκκινο»" και ως εκ τούτου "απαιτούνται ριζικές και άμεσες αποφάσεις από την κυβέρνηση για την επίλυσή τους".

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
- Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
- Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου»

Η κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο μπορεί να χαρακτηριστεί ως η χειρότερη σε όλη τη χώρα.
- Ο διεθνής διαγωνισμός ΣΔΙΤ με την προβλεπόμενη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία (ΤΕΡΝΑ Α.Ε.) περιέχει μια σειρά από οικολογικά, αναπτυξιακά, οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά προβλήματα.
Τα παραπάνω αντιβαίνουν στο σύγχρονο εθνικό και κοινοτικό δίκαιο και έχουν τεκμηριωμένα επισημανθεί από Δήμους, περιφερειακές παρατάξεις, κοινωνικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σε αυτή την κατεύθυνση, έχουν ασκηθεί Αιτήσεις ακυρώσεως με Αίτηση αναστολής εκτέλεσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας από δημότες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και περιφερειακούς συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας. Επ’ αυτών, το ΣτΕ θα συνεδριάσει τον ερχόμενο Μάιο.
– Την ίδια στιγμή, το έργο της αποκατάστασης των 76 ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου προϋπολογισμού 23 εκ. € (!), το οποίο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους, δεν έχει ακόμα δημοπρατηθεί, αν και απειλούμαστε με συνεχή πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
– Αποκορύφωμα αυτών των επιλογών αποτελούν τα συσσωρευμένα απορρίμματα στην Τρίπολη που παρέμειναν στην πόλη για παραπάνω από τέσσερις (4) μήνες, αλλά και η τραγική κατάσταση που επικρατεί και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αποδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει, καθώς και το ότι η ενδιάμεση μεταβατική διαχείριση έχει πλήρως αποτύχει.
Για όλα αυτά σημαντικό ρόλο έπαιξε η μέχρι τώρα ανεύθυνη στάση των προηγούμενων κυβερνήσεων που σκόπιμα διατηρούσαν ασαφή και χαώδη την κατανομή των αρμοδιοτήτων. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος που επιφυλάσσεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει δοθεί μέσω αμφίβολων αποφάσεων και μετά από πίεση, ενώ σήμερα η τελευταία λόγω των παραπάνω δυσμενών αποτελεσμάτων, αναζητά συνενόχους για την έως τώρα απραξία της.

Επειδή, όλα τα προβλήματα με την διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκονται στο «κόκκινο».

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Δ. Κοδέλας: “Χρειάζονται πρωτοβουλίες που θα συγκροτούν και θα ενεργοποιούν την κοινωνία”

Σε συνέντευξη στη “Βραδυνή της Κυριακής” (Μ.Σάββατο – Κυριακή του Πάσχα) ο βουλευτής Αργολίδας, Δημήτρης Κοδέλας, αναφέρεται στα ζητήματα της επικαιρότητας, της διαπραγμάτευσης, της επίσκεψης στη Ρωσία και του κυβερνητικού έργου.
Αναλυτικά η Συνέντευξη:

  • Με την ασφυκτική χρηματοδοτική πίεση που ασκούν οι εταίροι στην ελληνική κυβέρνηση προβληματίζεσθε μήπως τελικά ο «έντιμος συμβιβασμός» καταλήξει σε «επώδυνο συμβιβασμό»;
Είναι αλήθεια ότι οι “εταίροι” δεν επιδιώκουν έναν έντιμο αλλά έναν επώδυνο ή ακόμη και ταπεινωτικό συμβιβασμό. Η χρηματοδοτική ασφυξία λειτουργεί εκβιαστικά. Δοκιμάζουν τις αντοχές κυβέρνησης και κοινωνίας. Όμως, η μάχη παραμένει πολιτική και βασικό μας όπλο στην μάχη αυτή είναι η ενότητα, η θέληση και η αποφασιστικότητα του λαού μας.
  • Πολλοί στο εσωτερικό του κόμματός σας μιλούν για γερμανοκρατούμενη Ευρώπη. Εσείς θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρχει λύση σε μια γερμανοκρατούμενη Ευρώπη ή προκρίνετε τη ρήξη;
Πράγματι μιλάμε για μια Γερμανική Ευρώπη, η οποία όμως δεν έχει πολύ χρόνο ζωής ως τέτοια. Γιατί, πόσο μπορεί να αντέξει ο Νότος τη συσσώρευση πλούτου και κερδών στο Βορρά; Για πόσο μπορεί να συνεδριάζει το Eurogroup και στο τέλος να γίνεται αυτό που επιδιώκει ο Σόιμπλε; Πόσο μπορεί χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία να έχουν θλιβερούς ηγέτες και υπουργούς, τους αντίστοιχους Σαμαράδες δηλαδή, που ενδιαφερόμενοι κυρίως για την πολιτική τους επιβίωση βρίσκονται απέναντι στην Ελλάδα και στηρίζουν πολιτικές ενάντια στους λαούς τους; Επομένως η λύση θα υπάρξει καθ' υπέρβαση ή παρέκκλιση της γερμανοκρατούμενης ΕΕ.
  • Διαφωνήσατε με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Ωστόσο η μέχρι τώρα αντιμετώπιση των εταίρων δείχνει ότι μια συμφωνία δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει και δυσάρεστα μέτρα. Εσείς θα ψηφίζατε μια τέτοια συμφωνία;
Θα ψήφιζα μια συμφωνία που μας βγάζει από το εξευτελιστικό καθεστώς επιτροπείας, μια συμφωνία που θα αποκαθιστά τη Δημοκρατία και τη Λαϊκή Κυριαρχία στη χώρα, μια συμφωνία που θα ανακουφίζει τον λαό και θα δημιουργεί όρους για την ανασυγκρότηση της χώρας. Αν δεν κάνω λάθος, στην Ελλάδα είχαμε εκλογές στις 25 Γενάρη και εμείς είπαμε ότι θα πρωτοτυπήσουμε και θα κάνουμε αυτά για τα οποία μας ψήφισε ο ελληνικός λαός.
  • Δεδομένης της κατάστασης θεωρείτε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επεξεργάζεται εναλλακτικά σχέδια πέραν μιας συμφωνίας με τους εταίρους;
Η ελληνική κυβέρνηση έχει την λαϊκή εντολή να αλλάξει η πορεία της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι επιδιώκουμε μια επωφελή για τη χώρα μας συμφωνία με τους εταίρους. Αν οι εταίροι επιδιώκουν τη συνέχιση της ταπείνωσης της χώρας για να μην αμφισβητηθεί το πανευρωπαϊκό δόγμα ακραίας λιτότητας και νεοφιλελεύθερου δογματισμού τότε η χώρα μας πρέπει να επιμείνει αξιοποιώντας όλα τα μέσα στη διεκδίκηση του αυτονόητου δικαιώματος του λαού μας να υπάρχει με όρους αξιοπρέπειας και ελπίδας.
  • Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να περιμένει κάτι από τη Ρωσία;
Η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει τίποτα από την τυφλή στήριξη επιλογών που εντείνουν την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Αυτό έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση τόσο στο ζήτημα της Ουκρανίας όσο και σε αυτό της Συρίας.
Για εμάς στόχος είναι μια νέα θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο και ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο που σημαίνει αξιοποίηση της γεωπολιτικής μας θέσης, με ενεργό, πολυδιάστατο και φιλειρηνικό ρόλο. Επομένως, η βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, όπως και με άλλες χώρες, είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Εξάλλου, γιατί μπορούν να συνομιλούν με την Ρωσία η Γερμανία ή η Γαλλία και απαγορεύεται να το κάνει η Ελλάδα; Η Ελλάδα δεν θα συνεχίσει να είναι άβουλη, άφωνη και μοιραία...
  • Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και οι ιδιωτικοποιήσεις. Θα δεχόσαστε να παραβιαστεί τουλάχιστον μια, αν αυτό ήταν το τίμημα για να ξεφύγει η χώρα από τη χρηματοδοτική ασφυξία;
Καταρχήν φαίνεται ότι οι “θεσμοί” επιδιώκουν όχι κάποιες εκπτώσεις από το Πρόγραμμά μας αλλά την ολική επαναφορά στο μνημονιακό καθεστώς. Και νομίζω ότι κανένας πολίτης δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί το αντάλλαγμα για την άρση του χρηματοδοτικού εκβιασμού είναι να χειροτερέψει κι άλλο η ζωή των ανθρώπων ή να ξεπουληθεί ότι έχει απομείνει σε αυτή τη χώρα.
  • Αν δεν υπάρξει συμφωνία για ένα νέο συμβόλαιο – συμφωνία πιστεύετε ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταφύγει στη βούληση του λαού με εκλογές ή με ένα δημοψήφισμα ;
Αν δεν υπάρξει συμφωνία τότε αυτό σημαίνει ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις της Ευρώπης έχουν επιλέξει όχι απλά να μη σεβαστούν την δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού αλλά και να ασχημονήσουν πάνω στα ερείπια που οι δικές τους πολιτικές δημιούργησαν στη χώρα μας. Σε μια τέτοια περίπτωση ο ελληνικός λαός με κάθε δημοκρατικό τρόπο πρέπει να κάνει τις επιλογές του. Η δύναμη της ενότητας, της αποφασιστικότητας και της αξιοπρέπειας μπορούν να δώσουν διέξοδο.
  • Πως αξιολογείται την κυβέρνηση σε αυτό το χρονικό διάστημα και τι θα περιμένατε που δεν έκανε;
Η κυβέρνηση βρέθηκε σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία μπροστά στο καθήκον μιας σκληρής και επώδυνης διαπραγμάτευσης αλλά και της διακυβέρνησης. Αυτό που χρειάζεται είναι να δώσουμε δείγματα γραφής ενός άλλου μοντέλου άσκησης πολιτικής. Ένα μοντέλο που κυρίως θα σπάει το χάσμα ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και την κοινωνία, θα οικοδομεί ειλικρινείς σχέσεις, και θα κάνει την τελευταία συμμέτοχη και πρωταγωνίστρια στις βαθιές αλλαγές που χρειαζόμαστε. Πρέπει να κρατήσουμε την αντίδραση του κόσμου στις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης. Αυτή είναι η δύναμή μας. Αυτή η δύναμη αξιοπρέπειας που παρόλες τις δυσκολίες σε κάθε νοικοκυριό οι άνθρωποι σήκωσαν το κεφάλι, χαμογέλασαν, είπαν “προχωρήστε, είμαστε εμείς εδώ”. Χωρίς πρωτοβουλίες που θα συγκροτούν, θα εμπνέουν και θα ενεργοποιούν την κοινωνία δύσκολα θα μπορέσουμε να κάνουμε τομές και να αντιμετωπίσουμε το διπλό πόλεμο δανειστών και εγχώριου πολιτικού συστήματος.
  • Τελικά θα πρέπει να ξεχάσουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα για διαγραφή του χρέους;


Η ρύθμιση του χρέους με διαγραφή μέρους του είναι απαραίτητος όρος για μια επωφελή συμφωνία. Πρέπει να σταματήσουμε τη “χρεομηχανή” που αξιοποιείται για τη μετατροπή της χώρας σε αποικία χρέους. Η Επιτροπή για το Χρέος της οποίας τη συγκρότηση ψηφίσαμε πριν λίγες μέρες βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση. 

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Δήλωση σχετικά με την ενίσχυση στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια

06/04/2015

Δήλωση σχετικά με την ενίσχυση στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (24/03/2015) η Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε την 5η Μαρτίου από τον αναπληρωτή Υπουργό Ε. Αποστόλου σχετικά με τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα πορτοκάλια που οδηγούνται προς χυμοποίηση.
Η εν λόγω απόφαση συνοπτικά προβλέπει ότι:
  • Δικαιούχοι για το 2015 είναι οι παραγωγοί που θα παραδώσουν προς χυμοποίηση από 1η Ιανουαρίου 2015 έως 31 Δεκεμβρίου 2015, τουλάχιστον 700 κιλά/στρέμμα πορτοκαλιών για το σύνολο των στρεμμάτων που δηλώνουν.
  • Οι παραδόσεις στις μεταποιητικές επιχειρήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω εγκεκριμένων φορέων που μπορούν να είναι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών. Όσοι παραγωγοί δεν είναι μέλη τέτοιων φορέων μπορούν να παραδίδουν σε αυτούς ως συνεργαζόμενοι.
  • Οι παραγωγοί που επιθυμούν να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης πρέπει να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα κατά την κατάθεση της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης.
  • Το κατώτατο ποσό ενίσχυσης ανά στρέμμα θα ξεπεράσει τα 32 ευρώ. Το οριστικό ποσό θα εξαρτηθεί από το σύνολο των στρεμμάτων που τελικά θα ενταχθούν σε αυτήν.

Σχετικά με την Υπουργική Απόφαση ο βουλευτής Αργολίδας, Δημήτρης Κοδέλας, δήλωσε τα εξής: