Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Δ. Κοδέλας στην «Αυγή»: “Μπορούμε και μας αξίζει να ζούμε διαφορετικά”

Δ. Κοδέλας στην «Αυγή»: “Μπορούμε και μας αξίζει να ζούμε διαφορετικά”


Συνέντευξη του υποψήφιου Βουλευτή Αργολίδας, Δημήτρη Κοδέλα, στο πρώτο ειδικό αφιέρωμα για την κρίσιμη εκλογική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάστηκε στην «Κυριακάτικη Αυγή» της 11ης Ιανουαρίου.
Ο Δημήτρης Κοδέλας απαντά σε ερωτήματα για το πολιτικό κλίμα, για τις προτεραιότητες στην Αργολίδα, για τα πρώτα μέτρα που πρέπει να πάρει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς και για το πώς αποτιμά το έργο του ως βουλευτής.
Ακολουθούν τα τρία ερωτήματα της «Αυγής» και οι αντίστοιχες απαντήσεις:

1. Ποιο είναι το πολιτικό κλίμα και τα μηνύματα, που λαμβάνετε στην περιοχή σας; Ποιες προτεραιότητες βάζετε ως υποψήφιοι βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ;

1. Οι πολίτες νιώθουν προδομένοι και εξαπατημένοι από το πολιτικό σύστημα που διαχειρίστηκε τις τύχες της χώρας, το οποίο τώρα τους στέλνει τον βαρύ λογαριασμό της χρεοκοπίας. Κατανοούν ότι όχι μόνο δεν μπορούν να σώσουν τη χώρα αυτοί που τη βούλιαξαν, αλλά, αποτελώντας οργανικό μέρος ενός συστήματος διαφθοράς, διαπλοκής και υποτέλειας, μόνο νέα δεινά μπορούν να εγγυηθούν. Από την άλλη, αναζητούν θετική πρόταση και χειροπιαστή διέξοδο παραμένοντας δύσπιστοι και επιφυλακτικοί προς όλους. Όμως ένα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας αντιλαμβάνεται πως η ελπίδα για μια διαφορετική πορεία περνά μέσα από το "εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ" και τις μάχες που πρέπει να δοθούν.
Οι προτεραιότητες, και για την Αργολίδα, τίθενται από την ίδια την πραγματικότητα: 
α) Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και ανασύνταξη του καταρρέοντος κράτους πρόνοιας. 
β)Παραγωγική ανασυγκρότηση με έμφαση στη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα (οικονομικά, ρευστότητας, χωροταξικά κ.ά.) και ταυτόχρονη προώθηση ενός διαφορετικού αναπτυξιακού και τουριστικού μοντέλου. 
γ) Προστασία και ανάδειξη του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πλούτου της Αργολίδας, απένταξη από το ΤΑΙΠΕΔ των εκτάσεων που έχουν παραχωρηθεί, και άσκηση μιας ορθολογικής και αειφόρας πολιτικής με προτεραιότητα στα ζητήματα που βρίσκονται ήδη στο "και πέντε" και αφορούν τη διαχείριση υδάτινων πόρων και των απορριμμάτων.

2. Ποια πρέπει να είναι τα πρώτα μέτρα και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

2. Οφείλουμε από την αρχή να δώσουμε διαφορετικό δείγμα γραφής από το δικομματικό κατεστημένο. Αυτό αφορά: 
α) Την άμεση υλοποίηση όσων έχουμε δεσμευτεί να πράξουμε με το πρόγραμμα της ΔΕΘ και αφορούν τα πλέον πληττόμενα τμήματα της κοινωνίας. 
β) Κοινωνική δικαιοσύνη παντού και απόδοση ευθυνών ακόμη και σε όσους κρύβονται πίσω από "ασυλίες". 
γ) Τα πρώτα αποφασιστικά βήματα ρήξεων με την εγχώρια διαπλοκή και την τραπεζο-μιντιοκρατία. 
δ) Να μπουν οι βάσεις με λήψη άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων αλλά και ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αξιοποιώντας τις ενδογενείς δυνάμεις του τόπου.
Το σημαντικότερο είναι ότι πρέπει να κατανοηθεί πως μεγάλες αλλαγές χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών δεν γίνονται. Χρειάζεται να πασχίσουμε να ενεργοποιήσουμε τους ανθρώπους, να πάρουν πάνω τους τις αλλαγές που απαιτούνται, να πιστέψουν στις δυνάμεις τους, να αποκτήσουν φρόνημα, να αλλάξουμε όλοι μαζί. 
Αν η δύναμη των "άλλων" είναι η διαπλοκή, τα “δελτία των 8” και οι δανειστές, η δική μας δύναμη είναι το κίνημα των ανθρώπων, ειδικά όταν αυτό συνδέεται με την εθνική, κοινωνική, οικονομική σωτηρία της πατρίδας και με την αξιακή και πολιτισμική αναγέννηση του τόπου. Απαιτείται μια νέα σχέση της πολιτικής με την κοινωνία και την ηθική και αυτό προϋποθέτει να πάρουμε τα μέτρα μας απέναντι στα "μικρόβια" της κυβερνητικής εξουσίας και στον καθιερωμένο τρόπο άσκησής της.

3. Ποια είναι η αποτίμησή σας για το έργο σας ως βουλευτής;



3. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το διάστημα αυτό προσπαθήσαμε η Πλατεία Συντάγματος να μπει στη Βουλή", δηλαδή να ανοίξει μια πλήρως απαξιωμένη Βουλή στην αγωνία, στις ανάγκες και στην απελπισία των ανθρώπων. Όμως σε αυτή τη Βουλή των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και των ατελείωτων νυχτερινών τροπολογιών ο σφυγμός της κοινωνίας δεν χωρούσε. Ο ουσιαστικός απολογισμός αφορά, τελικά, στο ότι ήρθαμε πιο κοντά με τους πολίτες, στηρίξαμε όσο μπορούσαμε τα κινήματα που δημιουργήθηκαν, δεν ζητήσαμε ανάθεση αλλά συμμετοχή, γνωρίσαμε καλύτερα και τους ανθρώπους και τον τόπο μας. Και αυτό μας δημιουργεί την ακόμα πιο ισχυρή πεποίθηση ότι μπορούμε και μας αξίζει να ζούμε διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση, το τι καταφέραμε θα κριθεί πολύ σύντομα από τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.