Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Σχόλιο σχετικά με δημοσιεύματα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας


Καλό είναι η συζήτηση περι Αβραμόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας να τελειώνει!
Το μήνυμα της κάλπης ήταν αντιμνημονιακό, μήνυμα αποδοκιμασίας του υπαρκτού πολιτικού συστήματος και έξωσης του πολιτικού προσωπικού που στήριξε τα μνημόνια και οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία.
Το λαϊκό αίτημα για ΑΛΛΑΓΗ σημαίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας που δε σχετίζεται με τα μνημόνια και την προγενέστερη πορεία προς την χρεοκοπία, Πρόεδρος ευρείας κοινωνικής αποδοχής, Πρόεδρος που δεν θα υπογράφει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, Πρόεδρος που θα δείχνει ότι αυτή η χώρα αλλάζει σελίδα και ανακτά την αξιοπρέπειά της!

πηγή: Σχόλιο στο Facebook

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Δ. Κοδέλας: Να γυρίσει το χαμόγελο στον τόπο

23/01/2015
Ομιλία του υποψήφιου Βουλευτή Αργολίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Κοδέλα, στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Βουλευτικό στο Ναύπλιο

Δ. Κοδέλας: Να γυρίσει το χαμόγελο στον τόπο

Φίλες και φίλοι,
φτάνουμε στον επίλογο αυτής της τραγωδίας που ξεκίνησε για τον λαό μας πριν πέντε χρόνια.
Πέντε χρόνια μετατροπής της χώρας σε αποικία χρέους.
Πέντε χρόνια εξεπάτησης του λαού μας
Πέντε χρόνια κοινωνικής ερήμωσης
Πέντε χρόνια που σε κάθε σπίτι μπήκε η ανασφάλεια, η ανεργία, η απελπισία.
Πέντε χρόνια που η πατρίδα κοβόταν κομμάτι-κομμάτι, μαζί της και η Καραθώνα, μαζί της ακόμα και η Ακροαυπλία, για να ξεπουληθεί

Όμως, πόση λοιδορία να δεχτεί ετούτος ο λαός;
Πόσα παιδιά να φύγουν για άλλες πατρίδες;
Πόσα λουκέτα να μπουν και πόσοι άνεργοι να δημιουργηθούν;
Πόση ταπείνωση να αποδεχτούν οι άνθρωποι αυτού του τόπου;

Και να σας πω, ειδικά μετά τις πλατείες είχα μια ανησυχία.
Μήπως και συνηθίσουμε.
Μήπως και συνηθίσουμε την φτώχεια.
Μήπως και συνηθίσουμε να μη ζούμε με αξιοπρέπεια.
Μήπως και αποδεχτούμε μια μοίρα που δε μας αξίζει.
Μήπως και αποδεχτούμε τη μισή ζωή, τη μισή δημοκρατία, το μισό μισθό, τη μισή εργασία, τη μισή πατρίδα.
Όμως δείχνει ετούτος ο λαός ότι έχει ψυχή, ότι έχει ιστορία και δεν δέχεται να του στερούν το μέλλον.

Και συγκρούονται αυτή τη στιγμή το αντιστασιακό πνεύμα του λαού μας , κατά τον ιστορικό Ν. Σβορώνο, με το ραγιάδικο πνεύμα του κατεστημένου, ενός κατεστημένου που πλουτίζει από την φτώχεια μας και έχει χορτάσει προνόμια, χαριστικές τροπολογίες και ευνοϊκές ρυθμίσεις ενώ στην υπόλοιπη κοινωνία μοίραζαν φόρους, χρέη, ανεργία και φτώχεια.

αντιπαρατίθενται η παρασιτική-μεταπρατική αντίληψη της κυρίαρχης διαπλεκόμενης ελίτ με τη δημιουργική και παραγωγική δυνατότητα του λαού μας που πνίγεται και υπονομεύεται καθημερινά.

Συγκρούονται, τελικά, δύο Ελλάδες και την Κυριακή διαλέγουμε Ελλάδα.

Διαλέγουμε αν αυτή η χώρα θα συνεχίσει να αποτελεί πεδίο βολής δανειστών και διαπλοκής ή αν από τις 26 θα χτίσουμε όλοι μαζί μια Ελλάδα της Αξιοπρέπειας, της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας.
Διαλέγουμε αν αυτή η χώρα θα μοιράζει φτώχεια και απογοήτευση στους πολλούς και κέρδη στους λίγους ή αν θα οικοδομήσουμε μια Ελλάδα της Αλληλεγγύης, της Παραγωγής και της Δημιουργίας.
Διαλέγουμε αν αυτή η χώρα θα διώχνει τους νέους της και θα δολοφονεί τη νεότητα ή αν θα φτιάξουμε μια Ελλάδα που θα σέβεται τους νέους και θα τους κρατά στον τόπο της.
Και είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες θα διαλέξουν την Ελλάδα που μας αξίζει, την Ελλάδα που μας στερούν!

Στις 25 Γενάρη αφήνουμε πίσω την Αργολίδα της παραγωγικής απαξίωσης και της εγκατάλειψης της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας,
του καταρρέοντοντος συστήματος υγείας και της ανθρωπιστικής κρίσης,
της ασφυξίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,
του ΤΑΙΠΕΔ και της ιδιωτικοποίησης των πηγών του Ανάβαλου,
της εγκατάλειψης και της κοροϊδίας με το τρένο,
των χωματερών και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης,
του μαυρογιαλουρισμού και της εξαπάτησης, των προεκλογικών δεσμεύσεων που γίνονται μετεκλογικές διαψεύσεις.

Γιατί, δε μας αξίζει να ζούμε σε έναν τόσο πλούσιο τόπο και να βλέπουμε καθημερινά να απαξιώνονται τα πάντα. Η Ελλάδα μπορεί και η Αργολίδα μπορεί να ζει διαφορετικά αξιοποιώντας τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματά της, δίνοντας αξία στην παραγωγή της, τονώνοντας την οικονομία της, δημιουργώντας και σεβόμενη την εργασία, προστατεόντας και αναδεικνύνοτας τον πολιτισμό αλλά και το φυσικό περιβάλλον, αναπτύσσοντας ένα νέο τουριστικό μοντέλο που θα πολλαπλασιάζει και θα διαχέει τα οφέλη.
Φίλες και Φίλοι,
δύο βδομάδες περπατήσαμε σχεδόν ολόκληρο το Νομό.
Και καταλάβαμε ότι πέρα από την ιστορική ευκαιρία που έχουμε στις 25 Γενάρη να απαλλαγούμε από αυτούς που ρήμαξαν τον τόπο, αναλμβάνουμε και ένα ιστορικό βάρος.
Είναι το βάρος που έχει η τελευταία ελπίδα που ακουμπούν οι πολίτες πάνω μας.
Που γίνεται ακόμα πιο βαρή όταν μας το λένε πολίτες άλλων πολιτικών καταβολών που είναι πάρα πολλοί και στο νομό μας. Μαζί μας λένε και “Μην μας προδώσετε”, “Μην γίνεται σαν τους άλλους”.
Και δεσμευόμαστε να το σηκώσουμε αυτό το βαρύ φορτίο,
δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για να δικαιωθεί η τελευταία τους ελπίδα.

Όμως, επιτρέψτε μου και κάτι ακόμα.
Η ελπίδα δεν χωράει μονάχα σε μια κάλπη.
Η Ελπίδα προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων στις αναγκαίες τομές που πρέπει να γίνουν και στο ξαναστήσιμο της χώρας.
Γιατί δε μας λείπει μόνο μια σκληρή διαπραγμάτευση.
Γιατί η κρίση που βιώνουμε είναι καθολική.
Είναι κρίση οικονομική, πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική, αξιακή.
Είναι κρίση δημογραφική, κρίση της εργασίας και κρίση της παραγωγής.
Και η διέξοδος από αυτή την κρίση μπορεί να υπάρξει μόνο αν ένας λαός το θέλει, μόνο αν ένας λαός συμμετέχει στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται.
Επομένως, δεν σας ζητάμε απλά ψήφο για να αλλάξουμε κυβέρνηση.
Σας ζητάμε να γίνεται όλοι κομμάτι μιας μεγάλης αλλαγής, μιας νέας μεταπολίτευσης που έχει ανάγκη ο τόπος μας, μιας πορείας κοινωνικής σωτηρίας και καθολικής αναγέννησης της πατρίδας μας.

Γιατί το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανθρωπιστική κρίση, για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για την ανάκτηση της εργασίας, για το πολιτικό σύστημα, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, δεν είναι πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι το Πρόγραμμα της ίδιας της κοινωνίας, έχει προκύψει ακριβώς από τις ανάγκες και τις αγωνίες της κοινωνίας. Είναι το δικό σας Πρόγραμμα που εσείς πρέπει να πιέζεται και να περιφρουρείται την υλοποίησή του.

Πριν τελειώσω, νιώθω ότι οφείλω προσωπικά να ευχαριστήσω τους πολίτες της Αργολίδας για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν, μια εμπιστοσύνη που χτίστηκε αυτά τα 2,5 χρόνια πάνω στην κοινή αγωνία για προκοπή σε αυτό τον τόπο.
Και γνωρίζω πως η εκτίμηση και η εμπιστοσύνη που λαμβάνω και λαμβάνουμε δεν απαντιέται με “ευχαριστώ” αλλά με περισσότερη δουλειά και ευθύνη.
Θα συνεχίσουμε να μπλεκόμαστε με την πολιτική για να προσφέρουμε και να υπηρετήσουμε τον λαό,
θα συνεχίσουμε να κοιτάμε τους ανθρώπους στα μάτια,
θα συνεχίσουμε να λέμε αλήθεια,
θα συνεχίσουμε να έχουμε μοναδική αγωνία το κοινό καλό και το καλό του τόπου μας.
Κι αυτό, γιατί δεν χρωστάμε σε κανέναν, γιατί εδώ μένουμε, εδώ ζούμε, γιατί αυτόν τον τόπο αγαπάμε, γιατί εδώ μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, γιατί η αγωνία μας είναι κοινή με τη δικιά σας.

Τελειώνοντας, είναι η στιγμή που τα θύματα αυτής της τραγωδίας τιμωρούν πολιτικά αυτούς που ρήμαξαν τον τόπο και έρχεται η ώρα της δικαιοσύνης.
Είναι η στιγμή που οι άνθρωποι παίρνουν τις ζωές στα χέρια τους και αρνούνται να γίνουν ιδανικοί αυτόχειρες ψηφίζοντας αυτούς που τους εξαθλιωσαν.
Είναι η στιγμή που οι αγώνες αυτής της περιόδου που δόθηκαν από εκατομμύρια πολίτες δικαιώνονται.

Φίλες και φίλοι,
Για Δικαιοσύνη παλεύουμε
Για Αξιοπρέπεια παλεύουμε
Για Δημοκρατία παλεύουμε

Για να γυρίσει το χαμόγελο στον τόπο.
Η Κυριακή πρέπει να είναι μέρα λύτρωσης και χειραφέτησης για τον λαό μας.

Η Δευτέρα θα είναι μια μέρα Ελπίδας και Προοπτικής που όλοι μαζί θα αγωνιστούμε να γυρίσουμε τον τροχό της ιστορίας προς τα μπρός. Θέλει δουλειά πολύ, λέει ο ποιητής! Θα τα καταφέρουμε. Γιατί μας αξίζει. Γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Γιατί είμαστε ενωμένοι.

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Δ.Κοδέλας: “Η μικρή λύτρωση που περιμένει ο κόσμος πρέπει να έρθει και να διαφυλαχθεί!”

Συνέντευξη στον Ζαχαρία Ρουστάνη και την εφημερίδα “Δρόμος της Αριστεράς” έδωσε ο υποψήφιος Βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δ. Κοδέλας «Ο κόσμος θέλει να δώσει μια ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ» και συνεχίζει “Αυτό είναι μια μεγάλη ευθύνη για εμάς. Να μην προδωθεί αυτός ο κόσμος. Αυτή η μικρή λύτρωση που περιμένει, αυτή η δικαίωση που επιδιώκει, πρέπει να έρθει και να διαφυλαχθεί.”

Ακολουθεί η συνέντευξη στο Δρόμο της Αριστεράς:
Δημήτρης Κοδέλας: Τι χώρα θέλουμε, το πραγματικό ερώτημα των εκλογών


Το κλίμα που επιχειρεί να διαμορφώσει προσωπικά ο κ. Σαμαράς εκτιμάτε ότι βρίσκει ανταπόκριση; Τι εισπράττετε απ’ τον κόσμο με τον οποίο μιλάτε;
Ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να κάνει εξαγωγή του δικού του φόβου στην κοινωνία. Φοβούνται για τα δικά τους προνόμια και μιλούν τάχα για τις συντάξεις και τις καταθέσεις. Έχουν χάσει κάθε έλεγχο, λέγοντας ότι θα γίνουν απίθανα πράγματα αν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, στα καφενεία, στα χωριά, στο Διαδίκτυο ο κόσμος σατιρίζει όλες αυτές τις απειλές. Οι μαζικές δόσεις φόβου δεν μπορούν να ξεγελάσουν τις ανάγκες των ανθρώπων, ούτε να κρύψουν τη δύσκολη πραγματικότητα που ζει ο καθένας. Γιατί, είναι άλλο πράγμα να έχεις επίγνωση των δυσκολιών ή αγωνία ή ανησυχία και άλλο αυτό που επιχειρούν ο κ. Σαμαράς και η κατά παραγγελία δημοσιογραφία, που αφορά την παράλυση της σκέψης των ανθρώπων, ώστε αμαχητί η Ελλάδα να συνεχίσει να αποτελεί πειραματόζωο.
Στη μέση συνείδηση το πολιτικό σύστημα έχει καταγραφεί ως αναξιόπιστο και απολύτως ένοχο για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Καταγράφεται με σχετικά μαζικό τρόπο ένα νέο «Φύγετε», προς όλους όσοι συνέβαλαν στην καταστροφή της χώρας, ακόμα και από παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Το πολιτικό σύστημα φαίνεται να είναι ο «αδύναμος κρίκος» του μνημονιακού καθεστώτος και με έναν λαϊκό και αντιφατικό, πολλές φορές, τρόπο έχει στοχοποιηθεί ξανά από τους πολίτες.
Με δεδομένο το παραπάνω, ο κόσμος θέλει να δώσει μια ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ. Είτε ως λύση ανάγκης, είτε ως το τελευταίο «αποκούμπι», είτε ως μια ελπίδα που πρέπει να δοκιμαστεί, μέχρι και μ’ ένα κλίμα ενθουσιασμού κάποιες φορές. «Θα σας ψηφίσω» μας λέει, διατηρώντας όμως επιφυλάξεις και μια γενικευμένη δυσπιστία. «Προσέξτε μη γίνετε σαν τους άλλους», «Μη μας κοροϊδέψετε κι εσείς», μας λένε συχνά. Κι αυτό είναι μια μεγάλη ευθύνη για εμάς. Να μην προδοθεί αυτός ο κόσμος. Αυτή η μικρή λύτρωση που περιμένει, αυτή η δικαίωση που επιδιώκει, πρέπει να έρθει και να διαφυλαχθεί.
Πολλοί μιλούν για τη σημασία του λαϊκού παράγοντα την επομένη των εκλογών. Η δική σας εκτίμηση ποια είναι; Έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τα αναγκαία βήματα για τη δημιουργία ενός πολιτικού ρεύματος;
Το εγχώριο πολιτικό σύστημα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα λαό φοβισμένο, υποταγμένο, απελπισμένο, μπερδεμένο και με σκυμμένο το κεφάλι. Όπως ακριβώς συμπεριφέρεται αυτό απέναντι στην ευρωκρατία και τους δανειστές. Γιατί μόνο σε αυτό το έδαφος μπορεί να τη γλιτώσει και να μακροημερεύσει. Αντίθετα, η δικιά μας δύναμη είναι ένας λαός αποφασισμένος να αλλάξει τη μοίρα του, όρθιος. Ακόμα κι η ψήφος είναι μια στοιχειώδης πράξη αντίστασης. Αυτό, όμως, που θα κρίνει τις εξελίξεις θα είναι η ολόπλευρη συμμετοχή του κόσμου στην αλλαγή της χώρας. Καμιά κυβέρνηση, κανένα επιτελείο, καμιά κοινοβουλευτική ομάδα δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να προχωρήσει μόνη στις συγκρούσεις που απαιτούνται. Σήμερα, χρειάζεται να οικοδομήσουμε μια διαφορετική χώρα και σε πολλά επίπεδα. Μια μεγάλη ρήξη με ό,τι μας κρατά καθηλωμένους και μια υπέρβαση, αυτό είναι το καθήκον της εποχής. Και αυτό μόνον οι ικανότητες, το φρόνημα, η πίστη, η προσφορά, η αγωνιστικότητα ενός λαού μπορεί να το φέρει εις πέρας.
Η οργή και η απαξία απέναντι στο σάπιο πολιτικό σύστημα είναι δεδομένη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείτε ότι πρέπει να μιλά για «σταθερότητα» ή για μια μεγάλη αλλαγή; Πώς πρέπει να σταθεί απέναντι στο καταρρέον πολιτικό σύστημα και τις προσπάθειες ανασύστασής του;
«Σταθερότητα» δεν υπάρχει, ούτως ή άλλως, την περίοδο αυτή. Τουλάχιστον όσο τα σταθερά σημεία στην πολιτική του Σαμαρά είναι η υποταγή της χώρας στις προσταγές των αγορών και της Μέρκελ, η διεύρυνση της φτώχειας, η λεηλασία του δημόσιου πλούτου, η επέκταση της ανισότητας. Η «κανονικότητα» που αντιλαμβάνονται είναι η συνέχιση της διαπλοκής, των προνομίων και της ατιμωρησίας. Η «ομαλότητά» τους σημαίνει ότι το πολιτικό και κομματικό παιχνίδι θα διεξάγεται με το λαό θεατή ή έστω ψηφοφόρο.
Εμείς επιδιώκουμε να σταθεροποιηθεί η κοινωνία και η χώρα. Αυτό είναι το δικό μας θεμέλιο. Σταθερότητα και ομαλότητα σημαίνει για εμάς πραγματική Δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία, σημαίνει κοινωνία όρθια και όχι σε ανθρωπιστική κρίση, σημαίνει εργασία και όχι στρατιές ανέργων, σημαίνει οι νέοι να μένουν στον τόπο τους και να μη μεταναστεύουν, σημαίνει άνθρωποι περήφανοι και όχι αναξιοπρεπείς.
Η επίκληση, λοιπόν, της σταθερότητας από τους υποκινητές της αστάθειας είναι κυνική. Χρησιμοποιείται ως εκβιασμός για να έχουμε διαρκή μνημόνια και συνεχή ανασφάλεια, για να κερδίσουν χρόνο ώστε να ανασυσταθεί το ίδιο το καταρρέον πολιτικό σύστημα. Γίνεται και για να ρίξουμε τον πήχη των στόχων μας, για να μας κάνουν κι εμάς σαν αυτούς. Δεν θα το επιτρέψουμε.
Με βάση τη συνολική κατάσταση της χώρας, το να περιορίζεται η συζήτηση ως επί το πλείστον στο οικονομικό σκέλος βοηθά ή αποπροσανατολίζει; Είναι ζητούμενο η συνολική ανάταξη της χώρας ή αρκεί μια «καλή διαπραγμάτευση» με τους δανειστές;
Η κρίση που βιώνουμε είναι κρίση καθολική, δηλαδή κοινωνική, οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και εθνική. Αντίστοιχα πολυεπίπεδη πρέπει να είναι και η ανάταξη. Καμιά πλευρά δεν μπορεί να εξαιρεθεί, αν θέλουμε να μιλήσουμε για ουσιαστική διέξοδο της χώρας. Επομένως, ο περιορισμός της δημόσιας συζήτησης στη στιγμή ή στις στιγμές μιας αναγκαίας και σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές είναι περιοριστική. Η διέξοδος δεν αφορά μια καλή διαπραγματευτική ομάδα αλλά μεγάλες αλλαγές και μεγάλες ιδέες σε κομβικά ζητήματα, όπως η παραγωγική ανασυγκρότηση, το πολιτικό σύστημα, ένα άλλο αξιακό μοντέλο, η γεωπολιτική θέση της χώρας κ.ά. Άρα, το ερώτημα στο σταυροδρόμι που έχουμε βρεθεί είναι «τι χώρα θέλουμε» και «τι κοινωνία θέλουμε». Και μια χώρα ανοικοδομείται ή μια κοινωνία ανασυγκροτείται σε νέες βάσεις όταν η ίδια το επιθυμεί και πασχίζει να το κάνει. Γι’ αυτό τονίζω συχνά την ανάγκη ενεργής στήριξης και συμμετοχής των πολιτών στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος.
Δώστε μας ένα τελευταίο σχόλιο για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις εκλογές στην Ελλάδα.
Οι εξελίξεις στη χώρα και η μεταχείριση που θα τύχει δεν αφορούν, κυρίως, το οικονομικό σκέλος, αλλά το γεωπολιτικό. Οι γεωπολιτικές τους στοχεύσεις σε ένα περιβάλλον ασταθές με δύο πολέμους γύρω μας (Ουκρανία, Μ. Ανατολή) και το γεωπολιτικό «άρπαγμα» ευρωατλαντισμού-Ρωσίας, η στάση νέων δυνάμεων που αναδύονται, οι αντιθέσεις μεταξύ τους θα καθορίσουν τη στάση πολλών στο «πρόβλημα Ελλάδα». Εμείς πρέπει να αξιοποιήσουμε τις αντιθέσεις που υπάρχουν, χωρίς να αποτελούμε υπάκουους εθελοντές στον πόλεμο των «θηρίων» που γίνεται και να έχουμε μια διαφορετική στάση από τη συνήθη των ελληνικών κυβερνήσεων, με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική υπερασπίζοντας τα εθνικά μας συμφέροντα, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την ειρήνη στην περιοχή.
Ο Δημήτρης Κοδέλας είναι υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Δ. Κοδέλας: "Να βγει η θηλιά των χρεών από τις μικρές επιχειρήσεις"

Επιστολή του Δημήτρη Κοδέλα προς τον Εμπορικό Σύλλογο Άργους με θέμα τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις οφειλές στον ΟΑΕΕ και τα κόκκινα δάνεια, ζητήματα για τα οποία ο Σύλλογος κάλεσε τις υποψήφιες και τους υποψήφιους Βουλευτές να απαντήσουν.

Ακολουθεί η Επιστολή:

Δ. Κοδέλας: "Πρέπει να βγει η θηλιά των χρεών από τις μικρές επιχειρήσεις" 

Φίλες και Φίλοι,
Δύο από τα σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι οι οφειλές στον ΟΑΕΕ και τα κόκκινα δάνεια. 
Το προηγούμενο διάστημα είχαμε τη δυνατότητα πολλές φορές να βρεθούμε σε εκδηλώσεις και συναντήσεις που είχαν στο επίκεντρο αυτά τα δύο πολύ σημαντικά ζητήματα. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ότι πρέπει να στηριχτούν οι δοκιμαζόμενες από τις εξοντωτικές μνημονιακές πολιτικές μικρές επιχειρήσεις της χώρας έχει ήδη καταθέσει σχετική Πρόταση Νόμου με θέμα: Ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους ΟΑΕΕ  και λοιπών Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων.
Επιπλέον, στις 25/11 καταθέσαμε οι βουλευτές τροπολογία σε συνέχεια της προηγούμενης Πρότασης Νόμου. 
Τέλος, είχα την ευκαιρία και στην 47η Ετήσια συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ, εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, να εκθέσω πιο αναλυτικά τις προτάσεις μας για τα βασικά προβλήματα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΟΑΕΕ, κόκκινα δάνεια, ρευστότητα, φορολογικό κλπ).

Παρακάτω επιγραμματικά παρουσιάζονται κάποια βασικά σημεία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Περαιτέρω σκέψεις σας και προτάσεις είναι ευπρόσδεκτες αφού η αγωνία μας είναι κοινή για τη βιωσιμότητα και στήριξη των επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων καθώς οποιαδήποτε άλλη πολιτική θα προσθέσει νέα αδιέξοδα, νέους ανέργους και απόγνωση.

Σχετικά με τον O.A.E.E.

  • Ρύθμιση του συνολικού ποσού της οφειλής σε 84 μηνιαίες δόσεις, ενώ το ετήσιο σύνολο των καταβολών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη. Σε περίπτωση υπέρβασης του 20%, οι δόσεις επεκτείνονται αναλογικά μέχρι την εξάλειψη της υπέρβασης. 
  • Τα ήδη βεβαιωμένα πρόστιμα και προσαυξήσεις περιορίζονται και δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 30% του αρχικώς οφειλόμενου κεφαλαίου. 
  • Αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κάθε μορφής που έχουν ασκηθεί ή απειλούνται κατά του οφειλέτη από τις ισχύουσες διατάξεις, από τον χρόνο υποβολής της αίτησης ρύθμισης μέχρι την ολοκλήρωση της ρύθμισης.
  • Σε περίπτωση αποδεδειγμένου μηδενικού εισοδήματος κατά τους τελευταίους 12 μήνες μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, αναστέλλονται το σύνολο των εισπρακτικών μέτρων και διώξεων κατά του οφειλέτη για περίοδο 12 μηνών μετά την πάροδο των οποίων υπάγεται στην ρύθμιση. 
  • Την κατάργηση του χαρακτηρισμού του ποινικού αδικήματος της μη πληρωμής χρεών προς το δημόσιο ως διαρκούς και την εισαγωγή ως νέου λόγου για τη δυνατότητα του δικαστηρίου να κρίνει την πράξη ατιμώρητη, την αντικειμενική και ανυπαίτια αδυναμία πληρωμής 
  • Για μεταβατικό διάστημα (έως 2017) δίνεται η δυνατότητα για ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης.
  • Δίνεται το δικαίωμα για παροχές ασθένειας σε όσους έχουν καταβάλει δύο τουλάχιστον μηνιαίες εισφορές (50 ένσημα). Το δικαίωμα αυτό αφορά και όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη.
  • Επεξεργασία σχεδίου αποκατάστασης για όσους ασφαλισμένους πραγματοποίησαν αποδεδειγμένα κατά την περίοδο που δεν είχαν θεωρημένο βιβλιάριο ασθένειας, ιδιωτικές δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Τέλος στην ποινικοποίηση των οφειλών προς ΟΑΕΕ σύμφωνα με νόμο του (1967) αφού πρόκειται για αυτασφάλιση και όχι για εργοδοτικές εισφορές.
  • Συνταξιοδότηση για κύριες οφειλές στις 50.000 αντί για 20.000, σε όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.


Σχετικά με τα “κόκκινα” δάνεια 

  • Eπ’ αόριστο παράταση της αναστολής στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αξίας έως 300.000€, καθώς και νομοθετική απαγόρευση πώλησης ή εκχώρησης σε μη αναγνωρισμένους τραπεζικούς οργανισμούς ή επιχειρήσεις δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων και εμπραγμάτων ασφαλειών. 
  • Συστήνεται δημόσιος ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους όχι ως μία «κακή τράπεζα», αλλά, ως διαχειριστή κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ελεγκτή των τραπεζών ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων.
  • Ο φορέας αυτός θα διαχειρίζεται, όπου υπάρχουν, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δανειολήπτη σε τράπεζες και θα βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεργασία με τις Ειδικές Επιτροπές εξώδικου διακανονισμού για χρέη προς το Δημόσιο και με ασφαλιστικά ταμεία για χρέη προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα των βαρών και άρα των διευκολύνσεων του κάθε δανειολήπτη.
  • «Νέα σεισάχθεια» για τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» η οποία θα περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες  είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και, ως γενική αρχή, την αναπροσαρμογή των οφειλών έτσι ώστε η συνολική εξυπηρέτησή οφειλών σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς να μην ξεπερνά το 1/3 του εισοδήματος του δανειολήπτη.


Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Δ. Κοδέλας στην «Αυγή»: “Μπορούμε και μας αξίζει να ζούμε διαφορετικά”

Δ. Κοδέλας στην «Αυγή»: “Μπορούμε και μας αξίζει να ζούμε διαφορετικά”


Συνέντευξη του υποψήφιου Βουλευτή Αργολίδας, Δημήτρη Κοδέλα, στο πρώτο ειδικό αφιέρωμα για την κρίσιμη εκλογική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάστηκε στην «Κυριακάτικη Αυγή» της 11ης Ιανουαρίου.
Ο Δημήτρης Κοδέλας απαντά σε ερωτήματα για το πολιτικό κλίμα, για τις προτεραιότητες στην Αργολίδα, για τα πρώτα μέτρα που πρέπει να πάρει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς και για το πώς αποτιμά το έργο του ως βουλευτής.
Ακολουθούν τα τρία ερωτήματα της «Αυγής» και οι αντίστοιχες απαντήσεις:

1. Ποιο είναι το πολιτικό κλίμα και τα μηνύματα, που λαμβάνετε στην περιοχή σας; Ποιες προτεραιότητες βάζετε ως υποψήφιοι βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ;

1. Οι πολίτες νιώθουν προδομένοι και εξαπατημένοι από το πολιτικό σύστημα που διαχειρίστηκε τις τύχες της χώρας, το οποίο τώρα τους στέλνει τον βαρύ λογαριασμό της χρεοκοπίας. Κατανοούν ότι όχι μόνο δεν μπορούν να σώσουν τη χώρα αυτοί που τη βούλιαξαν, αλλά, αποτελώντας οργανικό μέρος ενός συστήματος διαφθοράς, διαπλοκής και υποτέλειας, μόνο νέα δεινά μπορούν να εγγυηθούν. Από την άλλη, αναζητούν θετική πρόταση και χειροπιαστή διέξοδο παραμένοντας δύσπιστοι και επιφυλακτικοί προς όλους. Όμως ένα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας αντιλαμβάνεται πως η ελπίδα για μια διαφορετική πορεία περνά μέσα από το "εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ" και τις μάχες που πρέπει να δοθούν.
Οι προτεραιότητες, και για την Αργολίδα, τίθενται από την ίδια την πραγματικότητα: 
α) Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και ανασύνταξη του καταρρέοντος κράτους πρόνοιας. 
β)Παραγωγική ανασυγκρότηση με έμφαση στη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα (οικονομικά, ρευστότητας, χωροταξικά κ.ά.) και ταυτόχρονη προώθηση ενός διαφορετικού αναπτυξιακού και τουριστικού μοντέλου. 
γ) Προστασία και ανάδειξη του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πλούτου της Αργολίδας, απένταξη από το ΤΑΙΠΕΔ των εκτάσεων που έχουν παραχωρηθεί, και άσκηση μιας ορθολογικής και αειφόρας πολιτικής με προτεραιότητα στα ζητήματα που βρίσκονται ήδη στο "και πέντε" και αφορούν τη διαχείριση υδάτινων πόρων και των απορριμμάτων.

2. Ποια πρέπει να είναι τα πρώτα μέτρα και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

2. Οφείλουμε από την αρχή να δώσουμε διαφορετικό δείγμα γραφής από το δικομματικό κατεστημένο. Αυτό αφορά: 
α) Την άμεση υλοποίηση όσων έχουμε δεσμευτεί να πράξουμε με το πρόγραμμα της ΔΕΘ και αφορούν τα πλέον πληττόμενα τμήματα της κοινωνίας. 
β) Κοινωνική δικαιοσύνη παντού και απόδοση ευθυνών ακόμη και σε όσους κρύβονται πίσω από "ασυλίες". 
γ) Τα πρώτα αποφασιστικά βήματα ρήξεων με την εγχώρια διαπλοκή και την τραπεζο-μιντιοκρατία. 
δ) Να μπουν οι βάσεις με λήψη άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων αλλά και ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αξιοποιώντας τις ενδογενείς δυνάμεις του τόπου.
Το σημαντικότερο είναι ότι πρέπει να κατανοηθεί πως μεγάλες αλλαγές χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών δεν γίνονται. Χρειάζεται να πασχίσουμε να ενεργοποιήσουμε τους ανθρώπους, να πάρουν πάνω τους τις αλλαγές που απαιτούνται, να πιστέψουν στις δυνάμεις τους, να αποκτήσουν φρόνημα, να αλλάξουμε όλοι μαζί. 
Αν η δύναμη των "άλλων" είναι η διαπλοκή, τα “δελτία των 8” και οι δανειστές, η δική μας δύναμη είναι το κίνημα των ανθρώπων, ειδικά όταν αυτό συνδέεται με την εθνική, κοινωνική, οικονομική σωτηρία της πατρίδας και με την αξιακή και πολιτισμική αναγέννηση του τόπου. Απαιτείται μια νέα σχέση της πολιτικής με την κοινωνία και την ηθική και αυτό προϋποθέτει να πάρουμε τα μέτρα μας απέναντι στα "μικρόβια" της κυβερνητικής εξουσίας και στον καθιερωμένο τρόπο άσκησής της.

3. Ποια είναι η αποτίμησή σας για το έργο σας ως βουλευτής;



3. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το διάστημα αυτό προσπαθήσαμε η Πλατεία Συντάγματος να μπει στη Βουλή", δηλαδή να ανοίξει μια πλήρως απαξιωμένη Βουλή στην αγωνία, στις ανάγκες και στην απελπισία των ανθρώπων. Όμως σε αυτή τη Βουλή των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και των ατελείωτων νυχτερινών τροπολογιών ο σφυγμός της κοινωνίας δεν χωρούσε. Ο ουσιαστικός απολογισμός αφορά, τελικά, στο ότι ήρθαμε πιο κοντά με τους πολίτες, στηρίξαμε όσο μπορούσαμε τα κινήματα που δημιουργήθηκαν, δεν ζητήσαμε ανάθεση αλλά συμμετοχή, γνωρίσαμε καλύτερα και τους ανθρώπους και τον τόπο μας. Και αυτό μας δημιουργεί την ακόμα πιο ισχυρή πεποίθηση ότι μπορούμε και μας αξίζει να ζούμε διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση, το τι καταφέραμε θα κριθεί πολύ σύντομα από τους πολίτες.

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Δ. Κοδέλας στην «Αυγή»: “Μπορούμε και μας αξίζει να ζούμε διαφορετικά”

Δ. Κοδέλας στην «Αυγή»: “Μπορούμε και μας αξίζει να ζούμε διαφορετικά”


Συνέντευξη του υποψήφιου Βουλευτή Αργολίδας, Δημήτρη Κοδέλα, στο πρώτο ειδικό αφιέρωμα για την κρίσιμη εκλογική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάστηκε στην «Κυριακάτικη Αυγή» της 11ης Ιανουαρίου.
Ο Δημήτρης Κοδέλας απαντά σε ερωτήματα για το πολιτικό κλίμα, για τις προτεραιότητες στην Αργολίδα, για τα πρώτα μέτρα που πρέπει να πάρει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς και για το πώς αποτιμά το έργο του ως βουλευτής.
Ακολουθούν τα τρία ερωτήματα της «Αυγής» και οι αντίστοιχες απαντήσεις:

1. Ποιο είναι το πολιτικό κλίμα και τα μηνύματα, που λαμβάνετε στην περιοχή σας; Ποιες προτεραιότητες βάζετε ως υποψήφιοι βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ;

1. Οι πολίτες νιώθουν προδομένοι και εξαπατημένοι από το πολιτικό σύστημα που διαχειρίστηκε τις τύχες της χώρας, το οποίο τώρα τους στέλνει τον βαρύ λογαριασμό της χρεοκοπίας. Κατανοούν ότι όχι μόνο δεν μπορούν να σώσουν τη χώρα αυτοί που τη βούλιαξαν, αλλά, αποτελώντας οργανικό μέρος ενός συστήματος διαφθοράς, διαπλοκής και υποτέλειας, μόνο νέα δεινά μπορούν να εγγυηθούν. Από την άλλη, αναζητούν θετική πρόταση και χειροπιαστή διέξοδο παραμένοντας δύσπιστοι και επιφυλακτικοί προς όλους. Όμως ένα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας αντιλαμβάνεται πως η ελπίδα για μια διαφορετική πορεία περνά μέσα από το "εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ" και τις μάχες που πρέπει να δοθούν.
Οι προτεραιότητες, και για την Αργολίδα, τίθενται από την ίδια την πραγματικότητα: 
α) Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και ανασύνταξη του καταρρέοντος κράτους πρόνοιας. 
β)Παραγωγική ανασυγκρότηση με έμφαση στη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα (οικονομικά, ρευστότητας, χωροταξικά κ.ά.) και ταυτόχρονη προώθηση ενός διαφορετικού αναπτυξιακού και τουριστικού μοντέλου. 
γ) Προστασία και ανάδειξη του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πλούτου της Αργολίδας, απένταξη από το ΤΑΙΠΕΔ των εκτάσεων που έχουν παραχωρηθεί, και άσκηση μιας ορθολογικής και αειφόρας πολιτικής με προτεραιότητα στα ζητήματα που βρίσκονται ήδη στο "και πέντε" και αφορούν τη διαχείριση υδάτινων πόρων και των απορριμμάτων.

2. Ποια πρέπει να είναι τα πρώτα μέτρα και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

2. Οφείλουμε από την αρχή να δώσουμε διαφορετικό δείγμα γραφής από το δικομματικό κατεστημένο. Αυτό αφορά: 
α) Την άμεση υλοποίηση όσων έχουμε δεσμευτεί να πράξουμε με το πρόγραμμα της ΔΕΘ και αφορούν τα πλέον πληττόμενα τμήματα της κοινωνίας. 
β) Κοινωνική δικαιοσύνη παντού και απόδοση ευθυνών ακόμη και σε όσους κρύβονται πίσω από "ασυλίες". 
γ) Τα πρώτα αποφασιστικά βήματα ρήξεων με την εγχώρια διαπλοκή και την τραπεζο-μιντιοκρατία. 
δ) Να μπουν οι βάσεις με λήψη άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων αλλά και ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αξιοποιώντας τις ενδογενείς δυνάμεις του τόπου.
Το σημαντικότερο είναι ότι πρέπει να κατανοηθεί πως μεγάλες αλλαγές χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών δεν γίνονται. Χρειάζεται να πασχίσουμε να ενεργοποιήσουμε τους ανθρώπους, να πάρουν πάνω τους τις αλλαγές που απαιτούνται, να πιστέψουν στις δυνάμεις τους, να αποκτήσουν φρόνημα, να αλλάξουμε όλοι μαζί. 
Αν η δύναμη των "άλλων" είναι η διαπλοκή, τα “δελτία των 8” και οι δανειστές, η δική μας δύναμη είναι το κίνημα των ανθρώπων, ειδικά όταν αυτό συνδέεται με την εθνική, κοινωνική, οικονομική σωτηρία της πατρίδας και με την αξιακή και πολιτισμική αναγέννηση του τόπου. Απαιτείται μια νέα σχέση της πολιτικής με την κοινωνία και την ηθική και αυτό προϋποθέτει να πάρουμε τα μέτρα μας απέναντι στα "μικρόβια" της κυβερνητικής εξουσίας και στον καθιερωμένο τρόπο άσκησής της.

3. Ποια είναι η αποτίμησή σας για το έργο σας ως βουλευτής;

3. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το διάστημα αυτό προσπαθήσαμε η Πλατεία Συντάγματος να μπει στη Βουλή", δηλαδή να ανοίξει μια πλήρως απαξιωμένη Βουλή στην αγωνία, στις ανάγκες και στην απελπισία των ανθρώπων. Όμως σε αυτή τη Βουλή των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και των ατελείωτων νυχτερινών τροπολογιών ο σφυγμός της κοινωνίας δεν χωρούσε. Ο ουσιαστικός απολογισμός αφορά, τελικά, στο ότι ήρθαμε πιο κοντά με τους πολίτες, στηρίξαμε όσο μπορούσαμε τα κινήματα που δημιουργήθηκαν, δεν ζητήσαμε ανάθεση αλλά συμμετοχή, γνωρίσαμε καλύτερα και τους ανθρώπους και τον τόπο μας. Και αυτό μας δημιουργεί την ακόμα πιο ισχυρή πεποίθηση ότι μπορούμε και μας αξίζει να ζούμε διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση, το τι καταφέραμε θα κριθεί πολύ σύντομα από τους πολίτες.

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Να σταματήσουμε τη συνεχή απαξίωση των εσπεριδοειδών

11/01/2015
Δ. Κοδέλας: Να σταματήσουμε τη συνεχή απαξίωση των εσπεριδοειδών – Απαιτούνται άμεσες τομές
Κατά την περιοδεία στην Αργολίδα ο Α. Τσίπρας ενημερώθηκε για την κατάσταση στον αγροτικό τομέα στην Αργολίδα και ειδικά για τα προβλήματα στα εσπεριδοειδή

Για ακόμη μια χρονιά η παραγωγή εσπεριδοειδών οδηγείται στην απαξίωση, το αγροτικό εισόδημα στην κατάρρευση και οι αγρότες στην απελπισία.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απουσιάζει από οποιαδήποτε πολιτική στήριξης των εσπεριδοειδών και εξορθολογισμού του εμπορίου και της αγοράς, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας.

Επιπλέον, συμπληρώσαμε τις πρώτες δέκα μέρες του 2015 και ακόμα δεν έχει εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση που να διευκρινίζει τον τρόπο σύνδεσης των ενισχύσεων με τα προς χυμοποίηση εσπεριδοειδή! Κανείς δεν ξέρει πώς θα πουλήσει πορτοκάλια για χυμό και πώς θα πληρωθεί για τα “επιστρεφόμενα”. Παράλληλα, ήδη από φέτος η τιμή των προς χυμοποίηση πορτοκαλιών μειώθηκε στα 5 λεπτά/κιλό ενώ “φήμες” μιλούν και για περαιτέρω μείωση στα 3 λεπτά /κιλό!
Υπενθυμίζουμε και προειδοποιούμε ότι η επιδότηση χυμού αφορά στους αγρότες και δε μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία μεθόδευση που την μετατρέπει σε ενίσχυση της βιομηχανίας!

Τέλος, “ήτανε στραβό το κλήμα το έφαγε και ο γάιδαρος”. Οι παγετοί που έπληξαν την Αργολίδα φέρνουν ακόμη μια φορά στην επιφάνεια την ανάγκη για άμεση εκτίμηση και αποζημίωση των πληγέντων αγροτών, ως ελάχιστη ένδειξη αξιοπιστίας του κράτους και ανταπόκρισης στη στοιχειώδη προστασία της πρωτογενούς παραγωγής. Για το θέμα αυτό υπήρξε επικοινωνία με τον Προϊστάμενο του καταστήματος του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη κ. Η. Αγγελόπουλο.
Ακόμα, ευθύνη του Υπουργείου είναι το ότι για μια ακόμη χρονιά, και παρά τις παρεμβάσεις μας από την προηγούμενη χρονιά, δεν περιλαμβάνεται στα καλυπτόμενα αίτια από τον ΕΛΓΑ η “κηλίδα ύδατος” στα μανταρίνια.


Η απαλλαγή από τα μνημόνια και από αυτή την κυβέρνηση είναι προϋπόθεση για την ανάταξη και του αγροτικού τομέα. Με την ενεργή συμμετοχή των παραγωγών απαιτείται να προχωρήσουμε σε τομές στον αγροτικό χώρο ώστε να σταματήσει ο κατήφορος της απαξίωσης της παραγωγής και να εξασφαλιστεί βιώσιμο εισόδημα για τον αγρότη δίνοντας ταυτόχρονα ανάσα και στην τοπική οικονομία.

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Δ. Κοδέλας: “Γιατί φοβούνται την ψήφο των νέων”

08/01/2015
Δήλωση για την αφαίρεση του εκλογικού δικαιώματος από 100.000 νέους 18 ετών

Δ. Κοδέλας: “Γιατί φοβούνται την ψήφο των νέων

Αυτή η κυβέρνηση εκτός του ότι κατέστρεψε το μέλλον και την προοπτική της νέας γενιάς προσπαθεί με κάθε τρόπο και να την φιμώσει. 100.000 νέοι 18 χρονών (γεννηθέντες το 1997) θα στερηθούν το δικαίωμα ψήφου καθώς η κυβέρνηση εσκεμμένα ολιγώρησε να προχωρήσει τις διαδικασίες καταγραφής των νέων ψηφοφόρων στους σχετικούς καταλόγους.

Επιπλέον, το εκλογικό δικαίωμα θα στερηθούν για ακόμη μια φορά και οι Έλληνες του εξωτερικού, ανάμεσά τους και οι δεκάδες χιλιάδες νέοι σπουδαστές και εργαζόμενοι που ωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη μετανάστευση. Μάλιστα, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα θα πρέπει να περάσουν από τα ταμεία των αεροπορικών εταιρειών οι οποίες ανενόχλητα προσπαθούν να θησαυρίσουν ακόμα και από τη συμμετοχή στις εκλογές.

Δικαίως φοβούνται τους νέους αυτοί που μετέτρεψαν το σχολείο σε εξεταστικό κέντρο για λίγους, που “εξόρισαν” τη νέα γενιά στην ανεργία και στη μετανάστευση, που πήγαν το μισθό για τους νέους στα 400 ευρώ.
Όμως, αναγέννηση της πατρίδας με τη νέα γενιά στο κοινωνικό και πολιτικό περιθώριο δεν μπορεί να υπάρξει.

Ό,τι και να κάνουν, η δίψα και ανάγκη των νέων ανθρώπων για ζωή, για αξιοπρέπεια, για δημιουργία, για δικαιοσύνη δεν μπορεί να σβηστεί, δεν μπορεί να καταπνιγεί, δεν μπορεί να νικηθεί από ένα πολιτικό σύστημα που έχει μετατρέψει τις ελπίδες και τα όνειρα των νέων ανθρώπων σε πεδίο βολής δανειστών και διαπλοκής. 

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

“Αργά θυμηθήκατε τους αγρότες κ. Σαμαρά”

04/01/2014
Δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  Δημήτρη Κοδέλα και Βαγγέλη Αποστόλου
Παλιότερη φωτογραφία από περιοδεία σε χαλαζόπληκτη περιοχή της Κορινθίας

Αργά θυμηθήκατε τους αγρότες κ. Σαμαρά”

Αργά θυμήθηκε τους αγρότες ο κ. Σαμαράς.
Αφού φορολόγησαν χωράφια, βοσκοτόπους και μαντριά,
αφού μετέτρεψαν την Ελλάδα στην χώρα με το υψηλότερο κόστος παραγωγής στην Ευρώπη,
αφού χάρισαν την Αγροτική Τράπεζα στην Πειραιώς,
αφού επέβαλαν εξοντωτική φορολογία από το πρώτο ευρώ,
αφού έδωσαν σε ημετέρους το ΟΣΔΕ και το χρυσοπλήρωσαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι
αφού πήγαν τη σύνταξη της αγρότισσας και του αγρότη στα 67,
αφού ξεπέρασαν το 1δις τα πρόστιμα εξαιτίας της κακοδιαχείρισης των επιδοτήσεων που θα πρέπει να επιστραφούν στην ΕΕ,
αφού χάρισαν τη Δωδώνη και ξεπουλάνε την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης,
αφού απαξίωσαν τις δημόσιες δομές και την αγροτική έρευνα,
έρχονται τώρα να τους φοβερίσουν για τις αγροτικές επιδοτήσεις της ΚΑΠ!

Όμως, αυτό που έλειψε όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι οι επιδοτήσεις που συχνά και με βάση και τα ιστορικά δικαιώματα κατέληξαν σε ημετέρους ενός κομματικού και πελατειακού συστήματος αλλά κυρίως μια Εθνική Αγροτική Πολιτική που να στηρίζει ολόπλευρα την εγχώρια παραγωγή, να στηρίζει τον αγρότη, να στηρίζει τον νέο που θέλει να ασχοληθεί με τα χωράφια.


Στις 25 Γενάρη οι αγρότες θα στείλουν μήνυμα απαλλαγής από όσους τους θεωρούν πελάτες τους και θα ξεκινήσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για να ξαναστηθεί η παραγωγή της χώρας!

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Καλή Χρονιά - Υγεία, τόλμη και θάρρος για να φέρουμε τη Δημοκρατία, την Αξιοπρέπεια και τη Δικαιοσύνη στον τόπο μας!

Το 2015 θα είναι μια καθοριστική χρονιά για τον λαό μας!

Υγεία, τόλμη και θάρρος για να φέρουμε τη Δημοκρατία, την Αξιοπρέπεια και τη Δικαιοσύνη στον τόπο μας!

Τίποτα δε μας χαρίστηκε, όλα κατακτώνται!

Καλή Χρονιά και καλούς αγώνες για να απαλλαγούμε από ό,τι μας κρατά καθηλωμένους!