Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Να μη γίνουν οι νέοι, μετανάστες ή γενιά των ¨έως 417 ευρώ¨

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, για ένα νέο Δημόσιο Τομέα, τη Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση παρουσίασε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αργολίδας, στο Ναύπλιο, στην ιστορική αίθουσα του Βουλευτικού. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Σ. Σακοράφα, Α. Μητρόπουλος και Δ. Κοδέλας

Ο βουλευτής Αργολίδας στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε τόσο στην κατεδάφιση της Δημόσιας Διοίκησης λόγω υποστελέχωσης, κομματοκρατίας, αλλά και λόγω απαράδεκτων νόμων όπως της αυτοδίκαιης αργίας, όσο και σε τοπικά ζητήματα όπως η ένταξη της Καραθώνας στο ΤΑΙΠΕΔ και η ανάγκη ενεργοποίησης της κοινωνίας για την υπεράσπισή της. 

Τέλος, απαντώντας στο κάλεσμα του Σόιμπλε σε νέους να πάνε για εργασία στη Γερμανία, κάλεσε τη νεολαία να μείνει στην χώρα, όχι για να γίνει η γενιά των ¨έως 417 ευρώ¨ αλλά “πρωταγωνιστής ενός πολιτικού ρεύματος ανατροπής και διεξόδου, ανακοπής της καταστροφής και δημιουργίας μια άλλης Ελλάδας της εργασίας, της δικαιοσύνης, της προκοπής”.


Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση:


Θα ήθελα ξεκινώντας να καλωσορίσω στην περιοχή μας τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τους δύο βουλευτές και φυσικά όλους εσάς που σήμερα βρίσκεστε εδώ.



Νομίζω ότι το θέμα που θα συζητήσουμε σήμερα έχει εξαιρετική σημασία. Και η σημασία του προκύπτει αν συνδέσουμε το Νέο Δημόσιο Τομέα, πρώτον με τη δέσμη μέτρων που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας πριν λίγες μέρες στη Δραπετσώνα και αφορούν στην αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανθρωπιστικής κρίσης και της κοινωνικής καταστροφής, και δεύτερον με την παρουσίαση που θα γίνει σε λίγες μέρες ενός σχεδίου παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης του τόπου.

Με αυτή την έννοια το θέμα που συζητάμε σήμερα αφορά, πέραν των άλλων, και το πώς η Δημόσια Διοίκηση και η Αυτοδιοίκηση μπορούν να συμβάλλουν στα δύο παραπάνω κρίσιμα για την κοινωνία και τη χώρα αιτούμενα.

Γιατί το Δημόσιο, με την ευρύτερη έννοια, υπάρχει για να υπηρετεί και εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας, και ειδικά των πιο αδύναμων.



Επιτρέψτε μου μια σύντομη αναφορά σε ορισμένα ζητήματα που άπτονται του θέματος της σημερινής συζήτησης.



Το πρώτο αφορά στο ότι η κυβέρνηση δε στοχεύει σε ένα Δημόσιο που θα υπηρετεί τα παραπάνω που σας ανέφερα αλλά στην κατεδάφισή του. Ήδη σε μια σειρά υπηρεσίες πέραν των δομικών προβλημάτων, η υποστελέχωση και η απαξίωση είναι χαρακτηριστική, με δυσμενείς συνέπειες στην εξυπηρέτηση των πολιτών και στη λειτουργία τους, πρόβλημα που θα ενταθεί με τις σχεδιαζόμενες απολύσεις.

Τελικά, το πόσο και με ποια κατεύθυνση Δημόσιο θέλουμε, έχει σχέση ακριβώς με το πόσες και τι είδους υπηρεσίες θέλουμε να παρέχονται στους πολίτες.

Επομένως, πράγματι, εαν δε μας ενδιαφέρουν οι υπηρεσίες υγείας αφήνουμε τα νοσοκομεία με τις τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό, βοηθητικό και ιατρικό προσωπικό, εαν η δημόσια παιδεία θεωρείται πολυτέλεια, συγχωνεύουμε σχολεία, κλείνουμε τις βιβλιοθήκες που έχουν φτιαχτεί, στοιβάζουμε τους μαθητές στα τμήματα και ίσως προκύψει έτσι ότι περισσεύουν καθηγητές, εαν δεν θέλουμε έλεγχο στην αγορά εργασίας υποστελεχώνουμε ή κλείνουμε τις σχετικές υπηρεσίες, αν δε μας ενδιαφέρει η ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα οδηγούμε στην εγκατάλειψη υπαρκτές ερευνητικές υποδομές ή αφήνουμε υποστελεχωμένο τον ΕΛΓΑ με αποτέλεσμα οι αγρότες ακόμα να περιμένουν αποζημιώσεις από ζημιές που έγιναν περίπου ένα χρόνο πριν.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Το συμπέρασμα ένα. Τα μνημόνια κατεδαφίζουν, με πρωτοφανή τρόπο για κυρίαρχη χώρα, το δημόσιο τομέα με άμεσες αρνητικές συνέπειες στην κοινωνία και στην ανάπτυξη.



Το δεύτερο αφορά στο μέτρο της αυτοδίκαιης αργίας που ψηφίστηκε από 153 βουλευτές το φθινόπωρο, για το οποίο καταθέσαμε και σχετική ερώτηση μαζί με τον Α. Μητρόπουλο και τη Σ. Σακοράφα με αφορμή την υπαγωγή σε αργία εργαζομένων της περιοχής μας. Πρόκειται, για διατάξεις απαράδεκτες, που παραβιάζουν το τεκμήριο της αθωότητας, δεν ισχύουν σε καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα και επιβλήθηκαν σε εμάς, με στόχο να βρεθούν όλοι οι υπάλληλοι σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρείας και φόβου, ενώ ήδη από τους πρώτες μήνες εφαρμογής τους, έχουν οδηγήσει σε παράλυση τη Δημόσια Διοίκηση και έχουν χρησιμοποιηθεί για την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης των εργαζομένων. Αυτός είναι ο στόχος τους και όχι οι πραγματικοί επίορκοι τους οποίους, αν ήθελαν, μπορούσαν και με την προϋπάρχουσα νομοθεσία να αποπέμψουν. Μια τέτοια Διοίκηση είναι η συνέχεια προς το χειρότερο του κομματικού, αναποτελεσματικού, αναξιοκρατικού κράτους που δημιούργησε ο δικομματισμός.



Το τρίτο και σε συνάφεια με το προηγούμενο είναι ότι δεν έχουμε, ουσιαστικά, δημόσια διοίκηση αλλά κομματική. Δηλαδή διοίκηση ελεγχόμενη και κατευθυνόμενη από μικροπολιτικές και μικροκομματικές στοχεύσεις και με κύριο στόχο την εξυπηρέτηση μεγάλων ή μικρών συμφερόντων. Το παράδειγμά του Ανάβαλου στο νομό μας είναι χαρακτηριστικό. Ο ολοκληρωμένος και ορθολογικός σχεδιασμός και διαχείριση υποκαταστάθηκαν από τις πολιτικές πιέσεις και τα πρόσκαιραμικροκομματικά οφέληοδηγώντας ένα, τόσο ζωτικό για την τοπική ανάπτυξη και αγροτική οικονομία, έργο σε τεράστια αδιέξοδα και προβλήματα.

Ένα τέταρτο ζήτημα, στο οποίο δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ, είναι αυτό της ένταξης 1.911 στρεμμάτων στην Καραθώνα στο ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.

Έχουμε κάνει ήδη λόγο για κλοπή, υφαρπαγή, τεράστιας έκτασης γης, εξαιρετικά ζωτικής για τις κοινωνικές ανάγκες. Αντί να την προστατεύσουν από κάθε είδους ρύπανση, αναφέρομαι στην ντροπή της χωματερής, και να την αναβαθμίσουν δημιουργώντας μια όαση ψυχαγωγικών, αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων την εκποιούν και τη μετατρέπουν σε λάφυρο για τους αετονύχιδες επενδυτές. Την πουλάνε για να βάλουν τα όποια έσοδα στη μαύρη τρύπα του χρέους.

Θα πει η κυβέρνηση ξανά με το περίσσειο θράσος πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν θέλει θέσεις εργασίας.

Μα είναι δυνατόν να μας βάζουν να επιλέξουμε αν θα δημιουργηθούν λίγες κακοπληρωμένες, μάλιστα, θέσεις εργασίας ή αν θα έχουμε ανοικτή και ελεύθερη παραλία;

Γιατί, δεν κάνουν δημόσια έναν απολογισμό για υπάρχουσες υποδομές του Δημοσίου στο Ναύπλιο που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες και αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν ή καταρρέουν;

Αυτό είναι το αναπτυξιακό σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας στο νομό μας; Ποιους κοροϊδεύουν;

Και τελικά μέχρι πού φτάνει αυτή η καταστροφική ανάπτυξη; Μήπως σε λίγο μας πουν ότι αυτός, ο χώρος του Βουλευτικού, είναι αποδοτικότερο ενδεχομένως να παραχωρηθεί και να γίνει ταβέρνα, εστιατόριο ή κάτι άλλο;

Και ποιος τη σχεδιάζει αυτή την ανάπτυξη; Το ΤΑΙΠΕΔ και οι ιδιώτες που θα ενδιαφερθούν;

Και ποιος αποφασίζει; Μια Ανώνυμη Εταιρία, που δε λογοδοτεί σε κανέναν και σκοπό της έχει την εκποίηση των πάντων;

Γι' αυτό, το ζήτημα της Καραθώνας είναι και ζήτημα Δημοκρατίας. Αν μας πάρουν την Καραθώνα θα είναι μια ήττα της Δημοκρατίας.

Και για να μη γίνει αυτό, όπως και πολλά άλλα, χρειάζεται η ενεργοποίηση της κοινωνίας για να υπερασπιστεί τη γη της, την αξιοπρέπειά της, το δικαίωμα οι επόμενες γενιές να βρουν περιβάλλον καλύτερο από αυτό που βρήκαμε εμείς και όχι απαξιωμένες φαραωνικές κατασκευές, με μόνιμες και μη αναστρεπτές συνέπειες.

Τελειώνω με μια αποκαλυπτική αντίφαση που αφορά στο θέμα της συζήτησης και μια άποψη πιο συνολική.



Τι ψήφισε η κυβέρνηση πριν λίγες βδομάδες; Πρόγραμμα 400.000 θέσεων πεντάμηνης απασχόλησης, οι οποίες, προσέξτε θα έχουν μισθό έως 417 ευρώ για τους μέχρι 25 ετών και έως 485 για τους άνω των 25, κι όλα αυτά, ουσιαστικά με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ.

Πού είναι αυτές οι θέσεις; Σε Δήμους, Περιφέρειες, Νοσοκομεία, Σχολεία. Όμως για καθίστε ένα λεπτό. Είναι δυνατόν τη στιγμή που μιλούν για ένα υπερτροφικό δημόσιο και ετοιμάζονται για απολύσεις να σχεδιάζουν 400.000 θέσεις απασχόλησης στο Δημόσιο και την Αυτοδιοίκηση; Τι προκύπτει ξεκάθαρα από αυτό; Πρώτον, μας λένε ψέμματα και υπάρχουν ανάγκες και δεύτερον, θέλουν να τις καλύψουν με μισοπληρωμένους, μισοεργαζόμενους, χτίζοντας νέες πελατειακές σχέσεις εξάρτησης. Αυτό είναι λαϊκισμός, και παράλληλα χειρισμός, εξαπάτηση και ομηρεία των πολιτών!



Τελειώνω με μια αναφορά σε κάτι τελευταίο, στην πρόσκληση που έκανε πριν λίγες μέρες ο κ. Σόιμπλε σε νέους του Νότου να πάνε για δουλειά στη Γερμανία.

Γιατί είναι προκλητικό οι, κατάλάθοςεξ' επίτηδες, υπεύθυνοι της καταστροφής μας να μας καλούν να εγκαταλείψουμε και τη χώρα μας.

Ε, λοιπόν, η νεολαία πρέπει να μείνει εδώ, όχι για να ζήσει στα ερείπια που δημιουργούν ο Σόιμπλε και οι εγχώριοι υπάλληλοί του, όχι για να γίνει η γενιά των έως 417 ευρώ, αλλά γιατί πρέπει να γίνει ο αναγκαίος πρωταγωνιστής ενός πολιτικού ρεύματος ανατροπής και διεξόδου, ανακοπής της καταστροφής και δημιουργίας μια άλλης Ελλάδας της εργασίας, της δικαιοσύνης, της προκοπής.

Γιατί μόνο με την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας, και ειδικά των νέων ανθρώπων, μπορεί να υπάρξει μια νέα, λαϊκή, δημοκρατική, και ριζοσπαστική μεταπολίτευση.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.