Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Καταρρέει ο ΕΛΓΑ και καθυστερούν τραγικά οι αποζημιώσεις παραγωγών

06/04/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δ. Κοδέλας: “Με ευθύνη της κυβέρνηση καταρρέει ο ΕΛΓΑ και καθυστερούν
τραγικά οι αποζημιώσεις παραγωγών”

Ερώτηση κατέθεσαν δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχετικά με τις απολύσεις γεωτεχνικών υπαλλήλων στον ΕΛΓΑ. Αν χωρίς τις απολύσεις ο ΕΛΓΑ αδυνατεί να κάνει πραγματοποιήσει έγκαιρα εκτιμήσεις και αποζημιώσεις τότε είναι εμφανές ότι, εαν αυτές οι απολύσεις υλοποιηθούν, θα μιλάμε για πλήρη κατάρρευση του Οργανισμού.
Στην έλλειψη προσωπικού οφείλεται και το ότι τις προηγούμενες μέρες μόνο ένα μικρό ποσοστό αγροτών στην Αργολίδα πληρώθηκε τις αποζημιώσεις για τις χαλαζοπτώσεις. Οι υπόλοιποι παραγωγοί θα πληρωθούν, ύστερα από επικοινωνία που είχε ο Δημήτρης Κοδέλας με τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ Τρίπολης κ. Αγγελόπουλο, σε λίγες βδομάδες, εφόσον βέβαια οι απολύσεις δεν προχωρήσουν και υπάρχει στοιχειώδης επάρκεια προσωπικού... Να θυμίσουμε ότι στην Βουλή είχε κατατεθεί έγκαιρα σχετική τροπολογία που θα έλυνε το πρόβλημα με τους 55 γεωτεχνικούς που κινδυνεύουν με απόλυση αλλά η κυβέρνηση δεν την έκανε δεκτή.
Με αφορμή την παραπάνω εικόνα ο Δ. Κοδέλας δήλωσε:
Με ευθύνη της κυβέρνηση καταρρέει ο ΕΛΓΑ και καθυστερούν τραγικά οι αποζημιώσεις παραγωγών. Και σα να μην έφτανε αυτό, πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση επέβαλε νέα αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές (υπέρ ΕΛΓΑ)! Με περίεργο τρόπο κατανοεί η τρικομματική τη στήριξη στην πρωτογενή παραγωγή...

Ολόκληρη η ερώτηση:



ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  • ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Θέμα: «Να ανακληθούν οι απολύσεις και να μην καταρρεύσει η ασφάλιση της Αγροτικής Παραγωγής»
Ο ΕΛΓΑ ο οποίος φέτος κλείνει 50 χρόνια από την ίδρυσή του, είναι δυστυχώς το επόμενο θύμα των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών, και μάλιστα σε μια περίοδο που ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας και κατά επέκταση να συμβάλει αποφασιστικά στην έξοδο από τη κρίση.
Ο ΕΛΓΑ αυτή την χρονική περίοδο διαθέτει περίπου 150 μόνιμους ενεργούς Γεωπόνους-εκτιμητές οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν για την έγκαιρη και δίκαιη εκτίμηση των ζημιών των αγροτών που πλήττονται από δυσμενή καιρικά φαινόμενα.
Παρότι το προσωπικό αυτό δεν επαρκεί για την διεκπεραίωση του έργου των εκτιμήσεων έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια οι απολύσεις 22 Γεωπόνων εκτιμητών που υπηρετούν στον ΕΛΓΑ σε διάφορα υποκαταστήματα της χώρας, οι οποίοι είχαν προσληφθεί με απόφαση του ΑΣΕΠ την τελευταία τριετία, οι οποίες πρόκειται να υλοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες.
Επίσης έχει προσδιοριστεί το Φθινόπωρο η εκδίκαση και άλλης προσφυγής του ΕΛΓΑ κατά 33 Γεωπόνων εκτιμητών, οι οποίοι είχαν προσληφθεί και αυτοί με παρόμοιες αποφάσεις του ΑΣΕΠ, και αναμένεται να έχουν την ίδια τύχη με τις προηγούμενες.
Με την υλοποίηση των απολύσεων αυτών ο ΕΛΓΑ χάνει το 35% του εκτιμητικού του δυναμικού με συνέπεια την αδυναμία του πλέον να ανταποκριθεί έστω και κατ’ ελάχιστο στο καθ’ ύλην αντικείμενό του.
Επίσης την ίδια αυτή χρονική περίοδο προσπαθεί να προσλάβει Γεωπόνους- εκτιμητές με τρίμηνες συμβάσεις, που αντλεί από μια εγκεκριμένη λίστα 130 ατόμων, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία αφού οι προσλαμβανόμενοι Γεωπόνοι αρνούνται να μεταβούν στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ όπου υπάρχει ανάγκη, λόγω της υπερβολικής μείωσης των αποδοχών, στις οποίες έχει προβεί η Διοίκηση τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα οι σημερινές αποδοχές να αδυνατούν να καλύψουν τα προσωπικά τους έξοδα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Και αυτοί που προσλαμβάνονται, απολύονται στην ουσία πριν καν προλάβουν να ενημερωθούν για το αντικείμενο.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
  • Θα πάρουν τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να μην απολυθούν οι 55 γεωτεχνικοί υπάλληλοι του ΕΛΓΑ και να μην καταρρεύσει πλήρως ο οργανισμός;
  • Θα προχωρήσουν σε προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του οργανισμού ή θα συνεχίσει ο ΕΛΓΑ να υπολειτουργεί με προσωπικό τρίμηνων συμβάσεων οδηγούμενος σταδιακά σε απαξίωση και πιθανότατα σε ιδιωτικοποίηση;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.