Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Άρθρο για την Αγροτική Τράπεζα

Άρθρο για τη διάλυση της ΑΤΕ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς το Σάββατο 4 Αυγούστου.

Η “ευγενική” παραχώρηση της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς μπορεί να ήταν γνωστό ότι, παρ’ όλες τις προεκλογικές διαψεύσεις, βρισκόταν στα σχέδια της κυβέρνησης, όμως λίγοι περίμεναν τον “ξαφνικό θάνατο” της ΑΤΕ μέσα σε μόνο ένα εικοσιτετράωρο, στις 27 Ιούλη.  
Κυριολεκτικά “εν μια νυκτί” μια δημόσια τράπεζα χάνει την άδεια λειτουργίας της, διασπάται σε δυο κομμάτια εκ των οποίων το υγιές χάριν ευτελούς τιμήματος χαρίζεται σε ιδιωτική τράπεζα, 5000 εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα. Αν η ουσία του ξεπουλήματος μπορεί να χαρακτηριστεί ως εθνικό και οικονομικό έγκλημα τότε συνδιαζόμενη με τον μαφιόζικο τρόπο υλοποίησης και την “σιγή ιχθύως” που έχει επιβληθεί από το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο δε μπορεί παρά να εξοργίζει κάθε πολίτη αυτής της χώρας.


Τι δείχνει η συμφωνία παραχώρησης της ΑΤΕ στην Πειραιώς;
  1. Την οργανική διαπλοκή του πολιτικού συστήματος της χώρας και της τρικομματικής κυβέρνησης με το τραπεζικό λόμπυ. Με δημόσιο χρήμα και δεκάδες δισεκατομμύρια χρεωμένα στο λαό πριμοδοτούνται προκλητικά οι τράπεζες και τελικά το δημόσιο, το οποίο διασώζει το τραπεζικό σύστημα, όχι απλά δεν αυξάνει τον έλεγχό του σε αυτό αλλά χαρίζει στους ιδιώτες τραπεζίτες και τις τελευταίες δημόσιες τράπεζες. Το παράδειγμα της ΑΤΕ με το σπάσιμο σε “καλή” που παραχωρείται στην Τράπεζα Πειραιώς και “κακή” που την αναλαμβάνει το κράτος, τι άλλο εκτός από την απόλυτη υλοποίηση της αρχής “ιδιωτικοποίηση κερδών και κοινωνικοποίηση ζημιών” μπορεί να συμβολίζει; Και φυσικά το πάρτι δε σταματά εδώ αφού τον κ. Σάλλας τον περιμένουν και μερικά ακόμα δισεκατομμύρια ευρώ (στα 8 υπολογίζονται) χρεωμένα σε εμάς, έτσι για να τιμήσουμε τη γεναιόδωρη προσφορά των 95 εκ ευρώ(!) που εμφανίζεται ότι θα καταβάλει για την “εξαγορά” της “υγιούς” ΑΤΕ.

  1. Την ομολογία της πλήρους παράδοσης της χώρας στο εφιαλτικό μέλλον που προετοιμάζουν οι δυνάμεις της διεθνούς τοκογλυφίας και των κυρίαρχων ευρωπαϊκών δυνάμεων. Ένα κράτος που παραδίδει και τα τελευταία χρηματοπιστωτικά εργαλεία που έχει, σημαίνει την παραίτησή του από τη λογική του αυτοπροσδιορισμού και της κυριαρχίας του. Σε ένα περιβάλλον διαρκώς μεταβαλλόμενο, αβέβαιο, με όλα τα σενάρια για την χώρα ανοιχτά, με την ύφεση καλπάζουσα και με την τυπική χρεοκοπία να είναι πιο ορατή από ποτέ, η απόλυτη εκχώρηση της χρηματοπιστωτικής πολιτικής στα εγχώρια και διεθνή τραπεζικά καρτέλ τι άλλο δείχνει πέραν της επιλογής του κυβερνώντος πολιτικού προσωπικού να παραδώσει ανυπεράσπιστη την χώρα προχωρώντας στον “χρηματοπιστωτικό αφοπλισμό” της ελληνικής οικονομίας;

  1. Η υπονόμευση οποιασδήποτε απόπειρας οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Η ΑΤΕ δεν είναι μια απλή τράπεζα αλλά μια τράπεζα με ειδικό σκοπό τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας (Ξεπερνά το στόχο του σημειώματος το πώς τελικά λειτουργούσε η ΑΤΕ με ευθύνη των κυβερνήσεων και των διοικήσεών της). Είναι η τράπεζα μέσω της οποίας το κράτος μπορούσε να ασκήσει μια σειρά πολιτικές που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη, στην ΑΤΕ είναι υποθηκευμένο μεγάλο κομμάτι της αγροτικής γης, στην ΑΤΕ είναι χρεωμένοι πολλοί αγροτοκτηνοστρόφοι αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του αγροτικού χώρου, η ΑΤΕ συμμετέχει σε βιομηχανίες μεταποίησης (Δωδώνη, ΕΒΖ, ΣΕΚΑΠ, κ.ά) που παίζουν κομβικό ρόλο στην στήριξη των αγροτοκτηνοτρόφων αλλά και στην καλλιέργεια/παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων, μέσω της ΑΤΕ γίνεται η διαχείριση τεράστιων κονδυλίων που αφορούν επιδοτήσεις και αποζημιώσεις αγροτών. Η ΑΤΕ σε μια χώρα που καταρρέει η αγροτική παραγωγή, που συνθλίβονται οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι, που είναι πλέον ορατά τα πρώτα σημάδια μιας επισιτιστικής κρίσης, δεν είναι απλά μια τράπεζα, αλλά ένα μοναδικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με στόχο τη διατροφική αυτάρκεια και την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης, για τη στήριξη και ανακούφιση των παραγωγών, για την ολόπλευρη αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της υπαίθρου και των ανθρώπων της. Αν αξίζει λοιπόν να στηριχτεί μια τράπεζα, να ανασυγκροτηθεί και να παίξει έναν αναπτυξιακό/κοινωνικό/παραγωγικό ρόλο υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο αυτή είναι η ΑΤΕ.

Οι παρενέργειες της εκποίησής της, δυστυχώς δεν είναι ακόμα ορατές σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και κυριαρχεί ο δίκαιος αγώνας των τραπεζουπαλλήλων οι οποίο θα μεταφερθούν στο εργασιακό καθεστώς “γαλέρας” της Πειραιώς. Το μέγεθος του σκανδάλου δεν έχει ξεδιπλωθεί ακόμα σε όλες τις διαστάσεις του. Μια σοβαρή πτυχή είναι η υποθηκευμένη και απαξιωμένη αγροτική γη η οποία θα βρεθεί στο στόχαστρο ισχυρών συμφερόντων. Για παράδειγμα: Γιατί να μην την εποφθαλμιούν μεγάλες πολυεθνικές που αναζητούν συγκεντρωμένη γη για να εγκαταστήσουν τεράστια φωτοβολαϊκά πάρκα; Γιατί να μην χρησιμοποιηθεί η αγροτική γη για την υλοποίηση του προγράμματος ΗΛΙΟΣ; Γιατί να μην επιδιώξουν μεγάλα καρτέλ την τουριστική εκμετάλλευσή της; Γιατί, σε μια χώρα που θυμίζει περισσότερο αφρικάνικη ή λατινοαμερικάνικη παρά ευρωπαϊκή χώρα, να μην βρεθεί η αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας στο στόχαστρο μεγάλων αγροδιατροφικών ομίλων οι οποίοι θα καλλιεργούν τεράστιες εκτάσεις μας με τους αγρότες να γίνονται εργάτες γης με χαμηλά μεροκάματα; Επομένως, το επόμενο βήμα είναι το ΓΕΝΙΚΟ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ της ελληνικής γης.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η παραχώρηση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς δε συνιστά μόνο ένα οικονομικό-τραπεζικό σκάνδαλο αλλά ένα έγκλημα εις βάρος όλης της κοινωνίας, ένα εθνικό έγκλημα. Οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτής της μεθόδευσης δε μπορεί παρά να λογοδοτήσουν σύντομα. Ο αγώνας για τη ματαίωση της διάλυσης της ΑΤΕ πρέπει να διευρυνθεί. Ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την πραξικοπηματική απόφαση εκποίησής της. 

Δημήτρης Κοδέλας
Βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.