Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013

"Πρώτιστο καθήκον η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης"

ΘΕΜΑ: Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτη, για τις διακοπές ρευματοδότησης

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτη, κατέθεσαν 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τις Διακοπές ρευματοδότησης καταναλωτών προβάλλοντας τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για παροχή δωρεάν ποσότητας 300 kwh το μήνα στις φτωχές οικογένειες και βελτίωση των όρων των διακανονισμών.

Με αφορμή την ερώτηση ο Δημήτρης Κοδέλας δήλωσε ότι:
Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει δημιουργήσει το μνημονιακό καθεστώς είναι πρώτιστο ζήτημα. Αφορά πλέον την επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών.
Η εξασφάλιση στέγης, τροφής, ρεύματος και περίθαλψης σε όλους είναι το άμεσο και στοιχειώδες που πρέπει να εξασφαλιστεί. Και μέχρι να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση και οι πολιτικές της, ο μόνος που μπορεί να τα εξασφαλίσει είναι η ίδια η κοινωνία. Να οργανωθούμε για να μη βρεθεί κανένα μόνος του απέναντι στον κυνισμό και την απανθρωπιά των μνημονιακών πολιτικών και όσων τις υπηρετούν. Για να μη βρίσκεται κανείς στην απελπιστική θέση να μην έχει ρεύμα ή να κινδυνεύει να χάσει την κατοικία του.
Μέχρι, πολύ σύντομα, να χτίσουμε μια διαφορετική προοπτική για τον τόπο μας.”

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ:


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ και δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών φαίνεται ότι όσο βαθαίνει η κρίση τόσο αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών στους οποίους διακόπτεται το ρεύμα λόγω χρεών. Την τελευταία διετία ο αριθμός των διακοπών συνδέσεων ηλεκτροδότησης έχει αυξηθεί κατά 15%, από τις 300.000 του 2012 σε περισσότερες από 350.000 σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ.
Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της ΔΕΗ το 2009 οι ετήσιες εντολές αποσύνδεσης ήταν λιγότερες από 200.000, ενώ το 2010 είχαν φτάσει τις 241.000.
Οι περισσότερες εντολές διακοπής γίνονται σε σπίτια, αλλά το 30-40% αυτών γίνονται σε καταστήματα και επιχειρήσεις που κλείνουν. Το μέγεθος του προβλήματος είναι σημαντικό καθότι μόλις έξι στους δέκα καταναλωτές στους οποίους κόβεται το ρεύμα επανασυνδέονται σύντομα. Είναι τραγικό και απαράδεκτο το 40% των καταναλωτών που τους διακόπτεται το ρεύμα να μην έχουν πρόσβαση στο αγαθό τις ενέργειας.
Η αύξηση αυτή των διακοπών ηλεκτροδότησης είναι τόσο δραματική όχι μόνο εξαιτίας της κρίσης λόγω μνημονίου αλλά και γιατί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί το τελευταίο χρόνο κατά 17,8 % και έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 14 χρόνια, ως απόρροια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας και της σκανδαλώδους επιδότησης των ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ενέργειας από Φ.Α.
Επειδή η κατάσταση με τις διακοπές ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών είναι δραματική και επειδή το ρεύμα είναι αγαθό πρώτης ανάγκης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πρόταση για παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος 300 kwh το μήνα για τις πολύ φτωχές οικογένειες (όπως μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με δύο άνεργους, οικογένειες με κανέναν εργαζόμενο, οικογένειες με εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ κ.τ.λ). Η ποσότητα αυτή μπορεί να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας ενώ προτείνεται η επιπλέον κατανάλωση να τιμολογείται με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
  1. Θα αποδεχθεί η κυβέρνηση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για παροχή δωρεάν της ποσότητας 300 kwh το μήνα (ποσότητα που μπορεί να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας) στις πολύ φτωχές οικογένειες (όπως μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με δύο άνεργους, οικογένειες με κανέναν εργαζόμενο, οικογένειες με εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ κτλ) και η επιπλέον κατανάλωση να τιμολογείται με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο;
  2. Τι προτίθεται να κάνει ώστε να βελτιωθούν οι όροι με τους οποίους γίνεται διακανονισμός στους καταναλωτές, ειδικά στους ανέργους και στους οικονομικά αδυνάτους συμπολίτες μας, που βιώνουν το χειρότερο πρόσωπο του μνημονίου;
  3. Γιατί δεν καταργείται η προκαταβολή για τον διακανονισμό στους ανέργους και στους οικονομικά αδυνάτους; Γιατί δεν γίνεται πιο τμηματικά η πληρωμή, ώστε να μειωθεί ή να σταματήσει πλήρως η έκδοση διακοπών ρεύματος και η ΔΕΗ να εισπράττει μέρος των χρεών της;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Πετράκος Αθανάσιος
Ουζουνίδου Ευγενία
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αιχάν Καρά Γιουσούφ
Αλεξόπουλος Απόστολος
Αμανατίδης Ιωάννης
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία
Αποστόλου Ευάγγελος
Γελαλής Δημήτριος
Γερμανίδης Αθανάσιος
Γεροβασίλη Όλγα
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη
Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος
Διακάκη Μαρία
Διαμαντόπουλος Βαγγέλης
Δρίτσας Θεόδωρος
Δριτσέλη Παναγιώτα
Ζαχαριάς Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ζερδελής Ιωάννης
Καλογερή Αγνή
Κανελλοπούλου Μαρία
Κατριβάνου Βασιλική
Κοδέλας Δημήτρης
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Μαντάς Χρήστος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαλάκης Νίκος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπόλαρη Μαρία
Παναγούλης Στάθης
Σαμοϊλης Στέφανος
Στρατούλης Δημήτρης
Τριανταφύλλου Μαρία
Τσουκαλάς Δημήτρης
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Χατζηλάμπρου Βασίλης
Βαρεμένος Γιώργος
Σακοράφα Σοφία
Δούρου Ρένα
Γλέζος Μανώλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.