Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013

Ερώτηση για το Δεματοποιητή και τη διαχείριση Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην Ερμιονίδα

Ερώτηση προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ κατέθεσε ο Δημήτρης Κοδέλας με θέμα την συνέχιση της επικίνδυνης για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον κατάστασης που υπάρχει στον χώρο του Δεματοποιητή στα Δίδυμα Ερμιονίδας. Παράλληλα, καλείται το υπουργείο να τοποθετηθεί για αιφνιδιαστική τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του Δεματοποιητή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση που συντηρεί και επιτείνει τους περιβαλλοντικούς κινδύνους στην περιοχή, δείχνει να σχετίζεται με τις επιλογές της Περιφέρειας για παράδοση της Διαχείρισης Αποβλήτων στην ΤΕΡΝΑ και αποφεύγει διαδικασίες διαβούλευσης και γνωμοδοτήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλάγης

Θέμα: Σχετικά με την κατάσταση στον χώρο του Δεματοποιητή και τη Διαχείριση Αστικών Στερεών Αποβλήτων στα Δίδυμα Ερμιονίδας.

Σε ερώτησή μας τον Ιουλίο του 2012 θέταμε το ζήτημα της λειτουργίας του δεματοποιητη στον Σταυρό Διδύμων Ερμιονίδας και της εκρηκτικής κατάστασης που είχε δημιουργηθεί με την εναπόθεση απορριμάτων δεματοποιημένων, χύδην και ανάμεικτων με χώμα.

Είχαμε επισημάνει ότι έχουν δημιουργηθεί συνθήκες περιβαλλοντικής κρίσης και ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αποτραπούν ακόμα χειρότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Μετά την παρέλευση ενός και πλέον χρόνου τίποτα δεν έχει γίνει στην κατεύθυνση αυτή.
Επιπλέον, ανησυχία δημιουργεί η αιφνιδιαστικήτροποποίηση της 2823/7-8-2009 απόφασης με την 20239/1258/23.9.2013 απόφαση του Γενικού Δ/ντη Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Ενώ η πρώτη απόφαση αφορούσε αποκλειστικά τηΔεματοποίηση/προσωρινή αποθήκευση αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων”, μέσω τηςτροποποίησηςστην ουσία λαμβάνεται νέα απόφαση που αφορά, όπως αναφέρει, συνολικά τηΔιαχείριση αστικών στερών αποβλήτων Δήμου Ερμιονίδας”, αποφεύγοντας έτσι τη διαβούλευση και τις απαραίτητες γνωμοδοτήσεις από συμβούλια και υπηρεσίες.
Μάλιστα, η τροποποιημένη απόφαση προβλέπει νέες εγκαταστάσεις στην ευρύτερη έκταση του δεματοποιητή που περιλαμβάνουν μονάδα κομποστοποίησης, κέντρο διαλογής, εγκατάσταση επεξεργασίας στραγγιδίων, αποθήκευση ογκωδών αποβλήτων, αποθήκευση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, αποθήκευση χρησιμοποιημένων ελαστικών, αποθήκευση ηλεκτρικών συσσωρευτών, ψυκτικό θάλαμο για αποθήκευση πτωμάτων ζώων, κ.ά.
Η απόφαση βρίθει ασαφειών, διατηρεί στην περιοχή του δεματοποιητή ένα είδος μόνιμης χωματερής (“χώρος απόθεσης σύμμεικτων ΑΣΑ πριν την επεξεργασία”), διατηρεί τη λογική των σύμμεικτων αποβλήτων, φαίνεται να στοχεύει στην παραγωγή RDF που θα προορίζεται για καύση, ενώ δείχνει να σχετίζεται με τις επιλογές της Περιφέρειας για παράδοση της Διαχείρισης Αποβλήτων στην ΤΕΡΝΑ υλοποιώντας έναν σχεδιασμό αντιπεριβαλλοντικό, ακριβό για τους πολίτες, εγγυημένα κερδοφόρο για την εταιρία.
Παράλληλα, δεν γίνεται καμία μνεία για το φλέγον ζήτημα του πότε και πώς θα αποκατασταθεί ο χώρος του δεματοποιητή με την απόσυρση των 35.000 δεμάτων που παραμένουν τρία και πλέον χρόνια εκεί όπως επίσης και των χύδην απορριμάτων.
Επειδή
  • Έχετε την ευθύνη της τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των περιβαλλοντικών όρων οι οποίοι έχουν, εδώ και καιρό, παραβιαστεί.
  • Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ φέρει βαρύτατες ευθύνες για την ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη κατάσταση στον χώρο του δεματοποιητή στα Δίδυμα αφού αγνόησε τις ανησυχίες που είχαν έγκαιρα διατυπωθεί από περιβαλλοντικές κινήσεις και πολίτες και δεν έκανε τίποτα τα τέσσερα αυτά χρόνια ώστε να αποφευχθεί το σημερινό αδιέξοδο.
  • Η τοπική κοινωνία δεν είναι διατεθιμένη να δεχθεί μια περιβαλλοντική βόμβα δίπλα της και έχει δηλωθεί ότι δεν θα γίνει δεκτή καμιά ενέργεια στον χώρο του δεματοποιητή αν δεν αποκατασταθεί ο χώρος. Επιπλέον, ο Δήμος Ερμιονίδας με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (13061, 14/10/2013) καταγγέλει τη συγκεκριμένη τροποποίηση.
  • Δε μπορεί να γίνει αποδεκτός κανένας άλλος πειραματισμός ή τυχοδιωκτισμός από πλευράς υπουργείου ΠΕΚΑ ή Περιφέρειας σε σχέση με τη Διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
      1. Υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος και χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των δεμάτων και των απορριμμάτων από τον χώρο του δεματοποιητή στα Δίδυμα Ερμιονίδας και αποκατάστασης του χώρου;
      2. Γιατί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου προέβη σε απλή τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της 7/8/2009 που αφορούσε αποκλειστικά τη λειτουργία του δεματοποιητή, ενώ η τροποποιημένη απόφαση (20239/1258/23.9.2013) αφορά ευρύτερα τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο την ενημέρωση του κοινού, τη διαβούλευση και τις απαραίτητες γνωμοδοτήσεις από τους αυτοδιοικητικούς φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες;
Πώς τοποθετείται το υπουργείο απέναντι σε αυτό και τι προτίθεται να κάνει ώστε να ακολουθηθεί η ορθή διαδικασία;

Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτριος Κοδέλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.