Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Για τα Νοσοκομεία της Αργολίδας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές Αργολίδας και Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρης Κοδέλας και Κώστας Ζαχαριάς, μέλος της ΕΚΚΕ Υγείας, για την κατάσταση στα Νοσοκομεία της Αργολίδας. 

Το επόμενο διάστημα οι τοπικές οργανώσεις και οι υγειονομικοί θα προχωρήσουν σε νέες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων στα Νοσοκομεία και τις υπόλοιπες δομές Υγείας στην Αργολίδα.
Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:


17/04/2013

ΕΡΩΤΗΣΗ

Εδώ και καιρό οι πολίτες υφίστανται καθημερινά τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών στην υγεία και τη συμμόρφωση της κυβέρνησης στο δόγμα της Τρόικας για όλο και λιγότερες δαπάνες. Την ίδια στιγμή όλο και περισσότεροι πολίτες απευθύνονται στο δημόσιο σύστημα υγείας λόγω του γεγονότος ότι πλέον, για λόγους οικονομικούς, αδυνατούν να προσφύγουν στα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα.



Σε αυτές τις συνθήκες, τα δύο νοσοκομεία της Αργολίδας, που από το καλοκαίρι του 2012 εφημερεύουν εναλλάξ και από 1/1/2013 υφίστανται νομικά ως ένα νοσοκομείο, που λειτουργεί ως Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας», αντιμετωπίζουν εκρηκτικά προβλήματα με «απρόβλεπτες» συνέπειες για το παρόν και το μέλλον της δημόσιας υγείας στο νομό.


Σύμφωνα με ψήφισμα των εργαζομένων στο νοσοκομείο Ναυπλίου οι οποίοι βρίσκονται σε πολύμηνες κινητοποιήσεις αλλά και ύστερα από επίσκεψή μας και στα δύο Νοσοκομεία διαπιστώσαμε :

  • Ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες ιατρών σε διάφορες κλινικές (καρδιολογική, παιδιατρική, αιμοδοσία κ.λ.π.)
  • Ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού με αποτέλεσμα το νοσοκομείο Ναυπλίου ήδη να εφημερεύει με αριθμό νοσηλευτικού προσωπικού κάτω από το όριο της ασφαλούς εφημερίας.
  • Το επόμενο διάστημα οι επιπλέον αναμενόμενες αποχωρήσεις εργαζομένων λόγω συνταξιοδοτήσεων, που προκαλούνται και λόγω της εργασιακής ανασφάλειας και των εντατικοποιημένων συνθηκών εργασίας και η λήξη των πεντάμηνων συμβάσεωνσκλαβιάςπου επινόησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις θα εντείνουν το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.
  • Ότι ο αξονικός τομογράφος με τον οποίο είναι εξοπλισμένο το Νοσοκομείο Άργους λόγω των μισών εφημεριών αλλά και των ελλείψεων σε προσωπικό αδυνατεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες που προκύπτουν τις υπόλοιπες μέρες με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται τα περιστατικά αυτά ακόμη και με μεταφορά του ασθενούς σε γειτονικούς νομούς.
  • Ότι παρατηρούνται ελλείψεις σε υλικά των εργαστηρίων (π.χ. στην αιμοδοσία που επιτελείται σημαντικό έργο και κινδυνεύει να μειωθεί σημαντικά λόγω αυτών των ελλείψεων).
  • Ότι είναι επιβεβλημένη η υποστήριξη και ενίσχυση με προσωπικό της λειτουργίας της μονάδας τεχνητού νεφρού στο Νοσοκομείο Άργους.
  • Ότι υλοποιείται εδώ και πολλούς μήνες μια καθυστέρηση πληρωμής των υπερωριών λόγω μειωμένης πίστωσης σε σχέση με τα πραγματικά δεδουλευμένα των εργαζομένων η οποία προστιθέμενη στις μεγάλες περικοπές μισθών έχει οδηγήσει στην κατάρρευση του εισοδήματός τους και σε προβλήματα επιβίωσης.
  • Ότι δεν λειτουργεί ακόμη η Ψυχιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο Άργους, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του Υπουργείου σας, μια δομή σημαντική για την Ψυχική Υγεία στο νομό.



Επειδή

  • Δεν είναι δυνατόν να στηρίζεται η παροχή υγειονομικής περίθαλψης στην Αργολίδα στην αυτοθυσία του προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
  • Δεν είναι δυνατόν ο λαός της Αργολίδας να αποκλειστεί από τις υποδομές υγείας προς χάριν ιδιωτικών συμφερόντων που αποσκοπούν σε κέρδη με την εξυπηρέτηση ιατρικών τουριστών με τις υποδομές του Ε.Σ.Υ. Μάλιστα, γενικά η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στο νομό μας τη στιγμή που η δημόσια υγεία (για τουςιθαγενείς) καταρρέει, μοιάζει προκλητική και κυνική.
  • Οι μέχρι τώρα ενέργειες του υπουργείου δείχνουν να υλοποιούνται κάτω από το πρίσμα μιας σκληρής μνημονιακής και λογιστικής αντιμετώπισης του ζητήματος της υγείας προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων και σε βάρος της δημόσιας υγείας, και όχι με ένα σχεδιασμό που θα αναβαθμίζει, θα εξορθολογίζει και θα βελτιστοποιεί τις υπηρεσίες υγείας στις συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Και επειδή, με βάση την παραπάνω λογική, η περαιτέρω υποβάθμιση των νοσοκομείων του Νομού, με άμεσο αποτέλεσμα στόχο) την πλήρη αδυναμία λειτουργίας και το φημολογούμενο κλείσιμο του Νοσοκομείου του Ναυπλίου, μόνο στόχο θα έχει τη συρρίκνωση και χειροτέρευση του συστήματος υγείας στην Αργολίδα αδιαφορώντας για τις συνέπειες, δε μπορεί να γίνει αποδεκτή.
  • Τέλος, δεν θέλουμε να επιβεβαιώσει ο λαός της Αργολίδας τις μαύρες στατιστικές της αύξησης της θνησιμότητας λόγω της έλευσης του Δ.Ν.Τ. στην χώρα.



Για τους παραπάνω λόγους, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Τι προτίθεται συγκεκριμένα να κάνει το υπουργείο σας για να μην συνεχίσει άλλο η υποβάθμιση των δημόσιων Νοσοκομείων στην Αργολίδα;
  2. Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει το υπουργείο σας για να καλύψει τις ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των δύο Νοσοκομείων του Νομού;
  3. Πώς σκοπεύει το υπουργείο σας να καλύψει τις ανάγκες σε εργαστηριακά υλικά;
  4. Πότε σκοπεύει το υπουργείο σας να πληρώσει στους εργαζόμενους τις υπερωρίες που ήδη τους οφείλονται και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πληρωμή τους στο μέλλον;
  5. Τι μέτρα θα λάβει το υπουργείο για την καλύτερη λειτουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες των νεφροπαθών; Τι μέτρα θα λάβει το υπουργείο για τη λειτουργία του αξονικού τομογράφου όλες τις μέρες του μήνα;
  6. Πότε θα λειτουργήσει η Ψυχιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο Άργους;
  7. Με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των ανασφάλιστων ασθενών (άνεργοι-ανασφάλιστοι, αυτοαπασχολούμενοι που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές) έχουν ανάγκη υπηρεσιών δευτεροβάθμιας περίθαλψης;



Οι ερωτώντες βουλευτές

Δημήτριος Κοδέλας

Κώστας Ζαχαριάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.