Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Συζήτηση στη Βουλή της πρότασης Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

θέλετε δεν θέλετε σεισάχθεια, τα λεφτά αυτά
δεν μπορούν να τα πάρουν οι τράπεζες”

Την Πέμπτη 20/09 συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών και Δικτύων, Αθανάσιου Σκορδά, για να συζητήσει το Σχέδιο Νόμου που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με θέμα: “Για την οικονομική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών” και αφορούσε την πρόταση για μια ΝΕΑ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ στα δάνεια των νοικοκυριών αφού τα μνημόνια και η ύφεση καθιστούν αδύνατη την εξυπηρέτησή τους. Στη συζήτηση, σε αντίθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία τοποθετήθηκαν θετικά στην ανάγκη ενός γενναίου κουρέματος και ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες, η κυβέρνηση φάνηκε να αναζητά μια ρύθμιση των δανείων που κυρίως θα προασπίζει τα συμφέροντα των τραπεζών.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επιτρέπει τη λελογισμένη πληρωμή των δόσεων δανείων μέχρι του σημείου που δεν απειλείται η ζωή, η υγεία, η κοινωνική υπόσταση, η αξιοπρεπής διαβίωση των οφειλετών και απαλλάσσει πλήρως από τις δανειακές υποχρεώσεις τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που έχουν απολέσει τη δυνατότητα προσπορισμού εισοδήματος. Επίσης, απαγορεύει τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τις οχλήσεις από εισπρακτικές εταιρίες, την παρακράτηση της δόσης από το μισθό του δανειολήπτη. Ολόκληρο το Σχέδιο Νόμου μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Να επισημάνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα καταθέσει αντίστοιχο Σχέδιο Νόμου για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτο-κτηνοτρόφων.
Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε κάποια σημεία από την τοποθέτηση του Δημήτρη Κοδέλα, που ακολούθησε την απάντηση του Υφυπουργού, την οποία και χαρακτήρισε ως “εξοργιστική”:

  • Να αναφέρω καταρχήν κάτι που νομίζω είναι πασιφανές σε όλους μας. Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας δεν είπε ούτε μια θέση. Αυτό είναι εντυπωσιακό. Αυτοί που κατηγορούσαν το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει σχέδιο, πρόγραμμα, θέση κλπ. έφθασαν στο σημείο, και εκεί φαίνεται η υποκρισία τους, να έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις 3 Αυγούστου ένα συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου για ένα κρίσιμο και σημαντικότατο ζήτημα όπως τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και οι ίδιοι ακόμη να... συζητούν. Και να έρχεται εδώ ο εισηγητής της ΝΔ ο οποίος πέρα από κριτική, σωστή ή λάθος, για το Σχέδιο Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, δεν λέει την θέση του Κόμματός του. Γνωρίζει καλά ότι αυτό που θα φέρει η κυβέρνηση ως νομοσχέδιο θα είναι πολύ κατώτερο από οτιδήποτε φαντάζεστε αυτή τη στιγμή και προτείνετε.
  • Είναι υποκριτικό όλο αυτό το ενδιαφέρον του Υφυπουργού σε σχέση με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες γύρω μας και είναι θέμα επιβίωσης. Αυτό το λέω γιατί συζητάμε για ένα πρόβλημα τέτοιο, λες και είναι ένα φυσικό φαινόμενο ή κάποιοι ρίσκαραν και έχασαν, έπαιξαν και έχασαν. Δεν είναι έτσι. Οι οικογένειες έκαναν κάποια σχέδια για τη ζωή τους και ήρθαν εδώ και 2,5 χρόνια η τρόικα και οι ελληνικές κυβερνήσεις που ακολούθησαν πλήρως αυτά που τους είπαν και κατέστρεψαν οικογένειες, σχεδιασμούς, προϋπολογισμούς, έχασαν άνθρωποι δουλειές. Επομένως, έχετε την ευθύνη και θα έπρεπε ήδη να το είχατε κάνει, να είχατε δει άμεσα πως θα διορθωθεί αυτή η κατάσταση, ώστε να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο που είμαστε σήμερα, που είναι ήδη αργά και ήδη υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη χώρα. Κύριε υφυπουργέ, δεν είστε δύο μόνο μήνες στην κυβέρνηση, και δεν αναφέρομαι σε εσάς προσωπικά. Το κόμμα σας βρίσκεται στην κυβέρνηση από την εποχή Παπαδήμου, εάν δεν κάνω λάθος, δηλαδή είστε πάρα πολλούς μήνες και έχετε αδιαφορήσει πλήρως για αυτό το πολύ σημαντικό, όπως ήδη παραδέχεστε, πλέον, πρόβλημα.
  • Το τραπεζικό σύστημα έχει ήδη καταρρεύσει. Μη φοβίζετε τον κόσμο ότι θα καταρρεύσει από την πρόταση για τη νέα “σεισάχθεια” στα δάνεια των πολιτών. Ένα σύστημα που του έχετε δώσει 200 δισεκατομμύρια για να συνεχίζει να υπάρχει έχει ήδη καταρρεύσει. Εμείς το σώζουμε το τραπεζικό σύστημα, ο ελληνικός λαός.
  • Ένα άλλο ζήτημα. Θέλετε δεν θέλετε διαγραφή χρεών, θέλετε δεν θέλετε σεισάχθεια, τα λεφτά αυτά δεν μπορούν να τα πάρουν οι τράπεζες. Είτε το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ στα χαρτιά του, στα σχέδια νόμου του, είτε το δηλώνει ο Πρόεδρος του κλπ. είτε δεν το δηλώνει, ο κόσμος δεν έχει να σας πληρώσει. Έχουμε δύο επιλογές: ή αφήνουμε το καράβι έτσι να βουλιάξει, που σημαίνει ότι θα πάρουν οι τράπεζες τα σπίτια των συμπολιτών μας, τα οποία θα χάσουν και τις αξίες τους, οπότε πάλι θα έχουν πρόβλημα –να θυμίσω την έναρξη της κρίσης στην Αμερική με τα ενυπόθηκα δάνεια και το όλο σκηνικό που εκτυλίχθηκε- ή θα βρούμε μια ρύθμιση, ώστε ο κόσμος να μπορεί, τουλάχιστον, να ζει αξιοπρεπώς με κάποια μίνιμουμ.
  • Ένα άλλο ζήτημα, σχετικά με το θέμα των τραπεζών που είναι πραγματικά κρίσιμο ζήτημα. Τα μέτρα που παίρνετε σήμερα 11,5 δις ευρώ, τι συνέπειες έχουν για τους δανειολήπτες και για το τραπεζικό σύστημα; Οι περικοπές που σχεδιάζετε θα οδηγήσουν σε αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεων και νέες ομάδες πληθυσμού και νοικοκυριών που μπορούσαν μέχρι σήμερα να τις εξυπηρετούν στοιχειωδώς. Με τα μέτρα που παίρνετε τους αφαιρείτε αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να μπορούν να τις καλύπτουν όπως έκαναν μέχρι τώρα. Τα μέτρα που παίρνετε είναι υφεσιακά, και οδηγούν σε αυτό που υποτίθεται πως θέλετε να αποφύγετε μη στηρίζοντας την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, στην χειροτέρευση της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος.
  • Θέλω να βάλω άλλο ένα πολιτικό ζήτημα. Είναι σαφές για εμένα και αυτό αναπαράγεται και στις εφημερίδες, ότι είστε σε διαβούλευση όπως αναφέρατε με φορείς. Είστε μια φορά με τους καταναλωτικούς φορείς, αλλά 10 φορές με τις τράπεζες. Αυτό που θα φέρετε είμαι σίγουρος ότι θα διασφαλίζει όσο μπορεί τις τράπεζες, τα συμφέροντά τους, από τη χασούρα τη μεγάλη που θα έχουν, ακριβώς επειδή η κοινωνία και ο κόσμος δεν έχει εισοδήματα για να αποπληρώσει αυτά τα δάνεια. Γι’ αυτό και η στάση σας σε σχέση με την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι ενδεικτική για το ποιους ακριβώς υποστηρίζετε
Κάτι σκανδαλώδες που διάβασα και το αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και δείχνει ακριβώς ποιους στηρίζετε, είναι ότι οι μέτοχοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είχαν πάρει απόφαση να επιστρέψει το Τ.Τ. στο δημόσιο τα 224 εκ. ευρώ που είχε πάρει από το 2009 από τον κ. Αλογοσκούφη, όμως το Ελληνικό Δημόσιο, ο βασικός μέτοχος, αρνήθηκε να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία για να μην εκτεθούν οι ιδιωτικές τράπεζες οι οποίες δεν ήθελαν να πληρώσουν αυτά τα λεφτά και ακόμα χρωστάνε 500 και πλέον εκ. ευρώ. Αυτά, βέβαια, δεν τα ζητήσατε από αυτούς άμεσα και επίμονα, αυτό το κάνετε μόνο απέναντι στον Έλληνα πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.