Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2014

Σκανδαλώδης η αδιαφορία για την Δημόσια Περιουσία στο “ΜΕΤΟΧΙ” Θερμησίας Αργολίδας


03/07/2014

Ερώτηση προς τους Υπουργούς ΠΕΚΑ, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα “Σκανδαλώδης η αδιαφορία για την Δημόσια Περιουσία στο “ΜΕΤΟΧΙ” Θερμησίας Αργολίδας κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας σχετικά με έκταση 32.148 στρεμμάτων στην Θερμησία που διεκδικεί ο Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας στα οποία περιλαμβάνονται και 3.620 στρέμματα που για δεκαετίες καλλιεργούνται από αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:Προς τον Υπουργούς:
         1. Οικονομικών
         2. Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
         3. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Θέμα: Σκανδαλώδης η αδιαφορία για την Δημοσιά Περιούσια στο “ΜΕΤΟΧΙ” Θερμησίας Αργολίδας

Η υπόθεση του Μετοχίου Θερμησίας Ερμιονίδας είναι γνωστή στο υπουργείο ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι εαν η ελληνική κυβέρνηση είχε ως κύριο μέλημα της την προστασία της δημόσιας περιουσία και του περιβάλλοντος και όχι το ξεπούλημα της.

Εν συντομία σας αναφέρουμε ότι σε αυτήν την περιοχή ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ύδρας διεκδικεί συνολική έκταση εμβαδού 32.148 στρεμμάτων με βάση ασαφείς γαιοκτητικούς Οθωμανικούς τίτλους του έτους 1743 και 1773 και την εφαρμογή το έτος 2006 της αναχρονιστικής και σκανδαλώδους διάταξης του Ν. 3800 / 1957 που βρίσκεται ακόμη και σήμερα όλως περίεργως σε ισχύ. Η τεράστια αυτή έκταση περιλαμβάνει δημόσιες οδούς, ρέματα, λιμνοθάλλασα, αποβάθρα, αιγιαλό, καλλιεργούμενες εκτάσεις, βοσκότοπους, δάσος, ελαιώνες κ.λ.π. Είναι φανερό ότι δεν είναι δυνατόν να υφίστανται δικαιώματα νομής και κατοχής στην έκταση αφού περιλαμβάνει ως επί το πλείστον πράγματα εκτός συναλλαγής σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ εμπίπτει σε πλήθος προστατευτικών διατάξεων για το περιβάλλον.
Επιπρόσθετα, σε αυτήν την έκταση κατόπιν δημοπρασίας ο Ναός έχει προχωρήσει σε συμφωνία με επιχειρηματικό όμιλο για την “αξιοποίησή” της με απώτερο σκοπό την οικοδόμηση και ανάπτυξη real – estate δραστηριοτήτων.

Τους τελευταίους μήνες έλαβε χώρα διαδικασία πλειοδοτικής δημοπρασίας εκμισθώσεως αγροτεμαχίων (τα οποία για δεκαετίες καλλιεργούνται από αγρότες της Θερμησίας και αφορούν έκταση 3.620 στρεμμάτων) προκαλώντας εκ νέου την ανησυχία των αγροτών για το μέλλον αυτών των εκτάσεων που επι χρόνια καλλιεργούν.
Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος μεθόδευσης της “οικειοθελούς” ή μη αποχώρησης μεγάλου μέρους των αγροτών και κτηνοτρόφων με σκοπό την ευκολότερη αξιοποίηση της έκτασης.

Κατά τα λοιπά, η υπόθεση είναι γνωστή στο υπουργείο τουλάχιστον από το έτος 2008 όπου έχει γίνει και πάλι κοινοβουλευτικός έλεγχος όμως δεν έχουν γίνει παρά ελάχιστα για την έρευνα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, της χάραξης του αιγιαλού, της προστασίας των υδατορεμμάτων, του υγροβιότοπου, των δασών κ.λ.π.

Η συνεχιζόμενη υποστελέχωση και κατ'επέκταση αδυναμία των αρμόδιων υπηρεσιών και ειδικά της Κτηματικής Υπηρεσίας Αργολίδας να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες (έρευνα τίτλων, χάραξη ιριογραμμών αιγιαλού – παραλαίας, κλπ) και να επιτελέσουν το ρόλο τους για την διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος αποτελεί σκάνδαλο, ειδικά μάλιστα όταν αυτή η αδυναμία ομολογείται εδώ και χρόνια από το Υπουργείο χωρίς να λαμβάνονται αντίστοιχα μέτρα.

Επειδή, οι άνθρωποι που για δεκαετίες ζουν και καλλιεργούν τις εκτάσεις που διεκδικεί ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου δε μπορεί να βρίσκονται στη διαρκή ανασφάλεια και όμηροι διεκδικήσεων που βασίζονται σε χρυσόβουλα και Οθωμανικούς τίτλους.

Επειδή, απαιτείται η προστασία της Δημόσιας Περιουσίας από τα κάθε λογής οικονομικά συμφέροντα που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την οικονομική κατάσταση της χώρας και την εγκατάλειψη από την Πολιτεία για να κερδοσκοπήσουν σε πολύτιμες δημόσιες εκτάσεις.


Για τους παραπάνω λόγους, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
 1. Σε ποιές ενέργειες θα προχωρήσετε για να προστατέψετε το Δημόσιο χαρακτήρα της έκτασης στην Θερμησία;
 2. Σε ποιές ενέργειες θα προχωρήσετε ώστε να προστατέψετε τη ζωή και το βιός των ανθρώπων που επι χρόνια ζουν και καλλιεργουν στη συγκεκριμένη έκταση και να δώσετε ένα τέλος στην ομηρεία τους;
 3. Θα προχωρήσετε άμεσα στις απαραίτητες διοικητικές πράξεις για την διασφάλιση των εκτός συναλλαγής δημόσιων πραγμάτων;
 4. Θα προχωρήσετε άμεσα στις απαραίτητες διοικητικές πράξεις για την διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος;
Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτριος Κοδέλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.