Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Ερώτηση για ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ

ΘΕΜΑ: Στερούν την ελάχιστη σύνταξη του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες
 
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας με θέμα την εξαθλίωση στην οποία οδηγούνται ανασφάλιστοι υπερήλικες λόγω εφαρμογής μνημονιακών διατάξεων του νόμου 4093/2012, με τις οποίες χάνουν τις πενιχρές συντάξεις του ΟΓΑ.
Πιο ειδικά, αναφέρει ο βουλευτής Αργολίδας παράδειγμα ανασφάλιστης υπερήλικης με συνολικό δηλωθέν εισόδημα 45,80 ευρω από το Άργος της οποίας διακόπηκε(!) η σύνταξη, καλώντας τον υπουργό να αποκαταστήσει την αδικία κατά των ανασφάλιστων υπερηλίκων και δηλώνοντας ότι “η αναλγησία απέναντι σε ασθενείς κοινωνικές ομάδες δεν μπορεί με κανένα τρόπο να γίνει νόμος του κράτους”.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Ενώ η χώρα βρίσκεται κάθε μέρα και πιο βαθιά στη δίνη μια τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, ο πλέον αδύναμος κρίκος της κοινωνίας, η τρίτη ηλικία, σπρώχνεται από τη μνημονιακή συγκυβερνήση στον Καιάδα. Πολλοί από τους 62.000 ανασφάλιστους υπερήλικες που έπαιρναν την πενιχρή σύνταξη του ΟΓΑ ωθούνται πλέον σε πραγματική εξαθλίωση, αφού πλέον με την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4093/2012 (άρθρο 1ο, υποπαράγραφος ΙΑ. 6, παράγραφος 5) αναστέλλεται για πολλούς από αυτούς η καταβολή της σύνταξης. Συγκεκριμένα, με τα νέα κριτήρια για την παροχή σύνταξης ΟΓΑ ο άγαμος υπερήλικας πρέπει επιπλέον να δηλώνει εισόδημα μικρότερο των 4.320 ευρώ και ο έγγαμος υπερήλικας οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 8.640 ευρώ, ασχέτως αν πρόκειται για πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα, για να διατηρήσει τη σύνταξή του. Η τραγική αυτή εξέλιξη οδήγησε μέχρι και το διοικητή του ΟΓΑ κ. Ξ. Βεργίνη να καταθέσει πρόταση για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας στον Υπουργό Εργασίας, την οποία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες και στον Υπουργό Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, αποτέλεσμα της εφαρμογής των διατάξεων αυτών είναι σωρεία από ανασφάλιστους υπερήλικες να χάνουν το μοναδικό τους εισόδημα, της τάξης των 350 ευρώ το μήνα, ή να μειώνεται στο μισό η σύνταξη για ζευγάρια με εισόδημα της τάξης των 700 ευρώ το μήνα, χρήματα που ούτε για τα φάρμακά τους συνήθως δεν αρκούν σε αυτές τις ηλικίες. Καλούνται, εν ολίγοις, ηλικιωμένοι άνθρωποι να ζήσουν χωρίς τα δέκα (10) ευρώ σύνταξη-φιλοδώρημα την ημέρα!
Χαρακτηριστικά, κάτοικος του Δήμου Άργους-Μυκηνών, ανασφάλιστη υπερήλικας με συνολικό δηλωθέν εισόδημα 45,80 ευρω αλλά με τεκμήριο διαβίωσης 3.000 ευρώ και τεκμήριο διαμονής 3.154,20 ευρώ χάνει τη σύνταξή της και ουσιαστικά καταδικάζεται στην απόλυτη ανέχεια.

Αντίστοιχα, ηλικιωμένο ζευγάρι με οικογενειακό εισόδημα που ξεπερνάει τα 8.640 ευρώ εισόδημα χάνει πλέον τη μία σύνταξη από τις δύο. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος όπου το ηλικιωμένο ζευγάρι θα παίρνει εναλλάξ τη μία χρονιά μία σύνταξη και την επόμενη δύο, αφού το εισόδημά του θα βρίσκεται μία χρονιά πάνω και μία χρονιά κάτω από το πλαφόν των 8.640 ευρώ, αποκαλύπτωντας με σκληρό τρόπο τον ανορθολογισμό της συγκεκριμένης διάταξης.

Επειδή η αναλγησία απέναντι σε ασθενείς κοινωνικές ομάδες δεν μπορεί με κανένα τρόπο να γίνει νόμος του κράτους,
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Τι ενέργειες προτίθενται να λάβουν τα υπουργεία προκειμένου να αποκατασταθεί έστω και τώρα η κατάφωρη αδικία σε βάρος των ανασφάλιστων υπερήλικων;

  1. Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστούν περιπτώσεις όπως οι προαναφερθείσες ώστε στοιχειωδώς να αντιμετωπιστεί το άμεσο ζήτημα επιβίωσης ηλικιωμένων ανθρώπων;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.