Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ερώτηση με θέμα τις χρεώσεις για την υποβολή αιτήσεων αγροτικών ενισχύσεων του ΟΣΔΕ από ΕΑΣ

21/05/2013
  
Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν στη Βουλή 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, την οποία συνυπογράφει και ο βουλευτής Αργολίδας, σχετικά με το θέμα των χρεώσεων για την υποβολή αιτήσεων αγροτικών ενισχύσεων του ΟΣΔΕ από ΕΑΣ.

Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν: «Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αγροτικών ενισχύσεων για το έτος 2013, η οποία τελεί υπό την εποπτεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), υλοποιείται από τις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπου οι ενδιαφερόμενοι αγρότες μπορούν να απευθύνονται και να καταθέτουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά».

Και προσθέτουν: «Για τη διαδικασία αυτή έχει υπογραφεί η σύμβαση «Έγκριση ενεργοποίησης δικαιωμάτων προαίρεσης της υπ’ αριθμ. 6023/ΡΜ/2011 σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Ένωσης «ΠΑΣΕΓΕΣ – NEUROPUBLIC A.E.», που αφορά στην ανάθεση των υπηρεσιών συμπλήρωσης, συγκέντρωσης και καταχώρησης στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ των αλφαριθμητικών και γεωχωρικών στοιχείων για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης (ΑΕΕ), η οποία περιλαμβάνει την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης των γεωργών και τα απαραίτητα στοιχεία για τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης, ποιοτικού παρακρατήματος, την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και την εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών
Εκμεταλλεύσεων όλων των επαγγελματιών αγροτών και των κατόχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων για το έτος 2013»
Σύμφωνα δε με τις ρητές οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Οι Αιτήσεις ΟΣΔΕ 2013 υποβάλλονται δωρεάν από τους παραγωγούς και τις υποβάλλουν δια μέσω των πυλών εισαγωγής (ΕΑΣ) με βάση την υπογραφείσα σύμβαση. Καμία επιπλέον επιβάρυνση για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2013 δεν είναι επιτρεπτή και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο σημειωθεί, το ποσό της αμοιβής της ΕΑΣ μειώνεται αυτόματα κατά το ποσό που ελήφθη, ενώ σε περίπτωση επανάληψης θα διακόπτεται η συνεργασία με τη συγκεκριμένη ΕΑΣ.» (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δελτίο Τύπου, 18/4/2013).

Εντούτοις, σε πολλές περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα, οι αγρότες για την υποβολή των αιτήσεών τους χρεώνονται με διάφορα ποσά, είτε βαπτισμένα ως «έξοδα για εργασίες διαχείρισης αρχείων παραγωγού (βεβαιώσεις, εκτυπώσεις, φωτοαντίγραφα)» ή για «έξοδα μετακίνησης» των συνεργείων υπαίθρου, είτε χωρίς καμία αιτιολογία στην απόδειξη είσπραξης.
Οι αδικαιολόγητες χρεώσεις αυτές αντιβαίνουν στην υπογραφείσα σύμβαση και τις οδηγίες του Υπουργείου και επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους αγρότες, οι οποίοι καλούνται για ακόμα μία φορά να πληρώσουν για υπηρεσίες, οι οποίες έχουν ήδη πληρωθεί από το κράτος και θεωρητικά διατίθενται δωρεάν».

Καταλήγοντας ερωτούν:

Επειδή:
  • ο αγροτικός κόσμος όλης της Ελλάδας δεν αντέχει νέες παράπλευρες κάθε είδους επιβαρύνσεις.
  • οι προαναφερθείσες χρεώσεις αντιβαίνουν στην υπογραφείσα σύμβαση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στις ρητές οδηγίες του Υπουργείου.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Ποιος είναι αρμόδιος για τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων της ανωτέρω σύμβασης;
2. Αν υπάρχουν άλλες υπηρεσίες τις οποίες προσφέρουν οι ΕΑΣ στους παραγωγούς επιπλέον της ανωτέρω σύμβασης και ποιες είναι αυτές.
3. Πως νομιμοποιούνται κάποιες ΕΑΣ να ζητούν χρήματα από τους παραγωγούς για την υποβολή της αίτησης αγροτικών ενισχύσεων του έτους 2013, η οποία προβλέπεται από τη σύμβαση;
4. Τι προτίθεται να πράξει άμεσα ώστε να σταματήσουν οι επιβαρύνσεις των αγροτών οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλουν αιτήσεις αγροτικών ενισχύσεων του 2013, για την παραγωγική στήριξη των εκμεταλλεύσεων τους;
5. Πως θα επιστραφούν τα χρήματα στους παραγωγούς, που καταβλήθηκαν για εργασίες που προβλέπονται από τη σύμβαση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.