Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Με αφορμή την απένταξη των δύο έργων αποχέτευσης στη Δ.Ε. Λέρνας και στη Δ.Ε. Ασίνης

22/01/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων στο νομό μας αποτελεί ένα διαρκές έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας. Με αφορμή την απένταξη των δύο έργων αποχέτευσης στη Δ.Ε. Λέρνας και στη Δ.Ε. Ασίνης ο βουλευτής Αργολίδας, Δημήτρης Κοδέλας, κατέθεσε ερώτηση με την οποία ζητά να ανακληθεί η απόφαση απένταξης.
Ακολουθεί η ερώτηση:


ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τους Υπουργούς:
- Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
- Οικονομικών

Θέμα: Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον ηαπένταξησημαντικών έργων αποχέτευσης από το ΕΣΠΑ

Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΕΚΑ (21/12/2012, αρ. Πρωτ. Οικ. 126367)απεντάχθηκαν, μεταξύ άλλων, δύο έργα αποχέτευσης του νομού Αργολίδας από το ΕΣΠΑ.
Ως γνωστό, ηαπένταξηείναι ο όροςμπαμπούλας, σε χρήση από τις Διαχειριστικές Αρχές, σε κάθε φάση υλοποίησης ενός έργου συγχρηματοδοτούμενου από Ευρωπαϊκά Κονδύλια, κυρίως για έργα με τελικό δικαιούχο κάποιο οργανισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για άλλη μια φορά υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι λειτουργεί ένα ανορθολογικό και γραφειοκρατικό σύστημα που “αποφασίζει” για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, το οποίο έχει σκοπό να δημιουργεί εμπόδια ενώ παρέχει και τα προσχήματα για να διευκολύνει τις επιλογές του πολιτικού συστήματος με άλλα κριτήρια.
Ειδικά για την περίπτωση της Λέρνας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε, ότι, επειδή προφανώς τα έργα απεντάχθηκαν με διαγραφές από λίστες -πρακτικήπου συνηθίζεται τελευταία- αγνοήσατε ένα γεγονός, που όλοι στο νομό (και όχι μόνο) γνωρίζουν: Οι πηγές της Λέρνας από όπου υδρεύεται όλο σχεδόν το Αργολικό Πεδίο με πληθυσμό περίπου 100 χιλιάδων ανθρώπων και με ακόμη περισσότερες χιλιάδες επισκεπτών, λόγω των σημαντικών διεθνούς φήμης τουριστικών πόλων της περιοχής, επηρεάζονται ως προς την ποιότητα από τη διάθεση των λυμάτων των ανάντι οικισμών στο υπέδαφος.

Για τους παραπάνω λόγους, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
  • Προτίθεται το υπουργείο σας να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας των Διαχειριστικών Αρχών με άλλο, που θα έχει ορθολογικότερο χαρακτήρα, ώστε να μην κατασπαταλώνται πόροι, αλλά αυτοί να αξιοποιούνται με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες της δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας;
  • Σχετικά με το Δίκτυο Αποχέτευσης της Δημοτικής Ενότητας Λέρνας έλαβε το υπουργείο σας υπόψη του το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα της προστασίας των πηγών και της ανεκτίμητης αξίας που έχουν τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για το περιβάλλον;
  • Προτίθεται το υπουργείο σας να ανακαλέσει την απόφαση απένταξης των δύο παραπάνω έργων ;

Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτριος Κοδέλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.