Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Επίσκεψη στην ΣΕΚ Επιδαύρου

27 Μαΐου 2015
ΘΕΜΑ: Επίσκεψη του Δ. Κοδέλα και κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στην ΣΕΚ Επιδαύρου

Ο βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας μαζί με στελέχη της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Επιδαύρου επισκέφθηκαν την Τρίτη 26/5 την Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Επιδαύρου στον Άγιο Δημήτριο. Είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν αναλυτικά με τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της Σχολής ειδικά ενόψει του Σχεδίου Νόμου για την Παιδεία που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα.


Πιο ειδικά, ο Δημήτρης Κοδέλας ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των μνημονιακών διατάξεων του Νόμου 4186/2013 ο οποίος, εκτός της κατάργησης ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ που είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση και της απόλυσης των εκπαιδευτικών, στόχευε στη μετατροπή του Λυκείου σε εξεταστικό κέντρο για λίγους και στην προώθηση των περισσότερων μαθητών από την τόσο πρώιμη ηλικία στην μη τυπική εκπαίδευση και στην κατάρτιση. Στο πλαίσιο αυτό, η ίδρυση των ΣΕΚ είχε ως στόχο την υποδοχή των μαθητών που αντι του Λυκείου θα στρέφονταν στην κατάρτιση και για τους άνω των 20 ετών προβλέπονταν οι Εσπερινές ΣΕΚ.

Στη συνέχεια ο βουλευτής Αργολίδας τόνισε πως ενώ, σωστά, πρέπει να στηριχτεί η δωδεκάχρονη εκπαίδευση για όλους, η ΣΕΚ Επιδαύρου έχει την ιδιαιτερότητα της φοίτησης αποκλειστικά ενηλίκων, με στόχο την Επαγγελματική Εκπαίδευση σε αντικείμενα, μάλιστα, που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή και το Νομό, όπως η λιθοξοϊα και οι ειδικότητες του πρωτογενή τομέα όπως η μελισσοκομία, η γαλακτοκομία και η φυτική παραγωγή.


Τέλος, ο βουλευτής Αργολίδας ενημέρωσε για την επικοινωνία που υπάρχει με το Υπουργείο Παιδείας με στόχο τη διατήρηση της Σχολής ως δομής Εκπαίδευσης ενηλίκων στα συγκεκριμένα αντικείμενα.

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Καθυστερεί, εδώ και χρόνια, η απόδοση του ειδικού τέλους στις περιοχές εγκατάστασης ΑΠΕ

26 Μαΐου 2015
ΘΕΜΑ: Καθυστερεί, εδώ και χρόνια, η απόδοση του ειδικού τέλους στις περιοχές εγκατάστασης ΑΠΕ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, Ηρώ Διώτη, Ευγενία Ουζουνίδου σχετικά με τη μεγάλη καθυστέρηση στην απόδοση ειδικού τέλους στις περιοχές που λειτουργούν ΑΠΕ. Η ερώτηση αφορά και τους κατοίκους των χωριών Αραχναίο, Αχλαδόκαμπο και Ηλιόκαστρο στην Αργολίδα που περιμένουν εδώ και χρόνια την απόδοση του συγκεκριμένου τέλους.


Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Προς τον κ. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Καθυστέρηση απόδοσης ειδικού τέλους στους καταναλωτές στις περιοχές που λειτουργούν ΑΠΕ

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Σχετικά με άρθρο της Αυγής για την ανάπλαση του κέντρου του Άργους

Με αφορμή άρθρο του αγνώστου "Σπύρος ΜΑΛΕΒΟΣ" στο φύλλο της Κυριακάτικης Αυγής που αναφέρεται και στον βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Κοδέλα, στάλθηκε προς τη διεύθυνση της Αυγής η παρακάτω επιστολή:


Δημήτρης Κοδέλας
Βουλευτής Αργολίδας

25/05/2015
Προς : Εφημερίδα Αυγή

Με έκπληξη διάβασα άρθρο στην Κυριακάτικη Αυγή με τίτλο: “Παραλογισμός “ανάπλασης” στο κέντρο του Άργους” το οποίο κατέληγε στο ότι: “Από την άποψη αυτή, μόνο έκπληξη προκάλεσε η παρέμβαση του τοπικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Κοδέλα ότι... "είναι δεδομένη η ανάγκη αποπεράτωσης του έργου, άσχετα με το πώς ο καθένας το κρίνει"...”.

Δήλωση μελών της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Δήλωση μελών της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και του βουλευτή Αργολίδας, Δημήτρη Κοδέλα:

Η αναγέννηση της χώρας απαιτεί απεγκλωβισμό από τις μνημονιακές και κεντροαριστερές φόρμουλες

Η πιο βαθιά κόκκινη γραμμή είναι μια Αριστερά που δεν θα είναι κεντροαριστερά…


Στο σύντομο αλλά ιδιαίτερα πυκνό διάστημα της διακυβέρνησης δεν αποφύγαμε την θανάσιμη παγίδευση που μεθόδευσαν η τρόικα-θεσμοί. Φτάσαμε στο σημείο η οικονομική ασφυξία που μας επέβαλαν να μετασχηματίζεται μέρα τη μέρα σε πολιτική ασφυξία. Η προκαταβολική παραίτηση από τα ουσιώδη με όχημα τη γραμμή «πάση θυσία συμφωνία», η υπόσκαψη του ηθικού υπόβαθρου της αντίστασης μέσα από το μήνυμα ότι είμαστε διαθέσιμοι που εκπέμπει η σωρεία των δηλώσεων για «έντιμο συμβιβασμό» καθώς και οι μονόδρομες εξελίξεις που όρισε η αναδίπλωση της 20/2/15, ανοίγουν το δρόμο για διαρκείς παραχωρήσεις χωρίς τελειωμό και τίναγμα στον αέρα των περίφημων κόκκινων γραμμών.
Το τελευταίο διάστημα γίνεται συστηματική προσπάθεια ώστε να περάσει μια συμφωνία, μνημονιακής κοπής με νέα οδυνηρά μέτρα, η οποία θα παρουσιαστεί σαν αναγκαία, περίπου σαν νίκη της κυβέρνησης απέναντι σε δύσκολους αντιπάλους.
Το εντυπωσιακό είναι πως η εφαρμοζόμενη πολιτική -ακόμα κι αν την θεωρήσουμε αναγκαστική μέσα από την πίεση των τροϊκανών- δεν έχει θίξει διόλου το δίκτυο της εσωτερικής διαπλοκής. Ρίχνει γέφυρες προς τον συστημικό οικονομικό και πολιτικό κόσμο, διακρίνεται για τα πολιτικά ανοίγματα σε χώρους που υπηρέτησαν τα μνημόνια. Αυτή η επιλογή δεν καθορίζεται από έναν αδήριτο συσχετισμό δυνάμεων αλλά έρχεται σαν αναγκαίο εξάρτημα μιας επί της ουσίας κεντροαριστερής προσαρμογής. Εφαρμογή οικονομικής πολιτικής εντός των πλαισίων του νεοφιλελευθερισμού με μνημονιακά προγράμματα που τρέχουν, και κάποιες δόσεις κοινωνικής ευαισθησίας που αν αποτιμηθούν σε αριθμούς δεν αντιρροπούν καν τα επιπρόσθετα μέτρα που θα παρθούν σε έναν τομέα (π.χ. ΦΠΑ 800 εκατομμύρια ευρώ, τις ιδιωτικοποιήσεις 1,7 δις ευρώ ενώ το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης μόλις 200 εκατ).

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Απάντηση στον αντιδήμαρχο Άργους Μυκηνών για το Περιφερειακό Ιατρείο Μύλων

Απαντητική επιστολή στον αντιδήμαρχο Άργους Μυκηνών σχετικά με το Περιφερειακό Ιατρείο Μύλων:

19/05/2015
Κοδέλας Δημήτριος
Βουλευτής Αργολίδας
Άργος, Νικηταρά 8

ΠΡΟΣ: Αντιδήμαρχο Άργους Μυκηνών, κ. Δ. Κρίγγο

ΘΕΜΑ: “Ενημέρωση σχετικά με τη στελέχωση του Περιφερειακού Ιατρείου Μύλων”

κ. Αντιδήμαρχε,

πράγματι, ύστερα από την πρόσφατη παραίτηση του ενός Ιατρού, παρατηρείται δυσλειτουργία στο Περιφερειακό Ιατρείο Μύλων, το οποίο στερούνταν, μάλιστα, από τον Οκτώβρη του 2014 έως τον Μάρτη του 2015 ακόμα και Η/Υ!
Όσον αφορά στο ζήτημα της παραίτησης του ενός εκ των δύο Ιατρών που προσέφερε τις υπηρεσίες του εκεί, μας είναι ήδη γνωστό και έχουμε ενημερώσει έγκαιρα το Υπουργείο Υγείας, ώστε να καλυφθεί η κενή θέση το γρηγορότερο δυνατό.
Μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας μας έχει πληροφορήσει ότι στην προκήρυξη θέσεων του Ιουνίου θα συμπεριλαμβάνεται και η κάλυψη του κενού στο Περιφερειακό Ιατρείο Μύλων.

Με αφορμή αυτό το σημαντικό ζήτημα, να σας ενημερώσω πως με την προηγούμενη προκήρυξη κενών θέσεων (09/03/2015) καλύφθηκαν στην Αργολίδα οι εξής θέσεις: Π.Ι. Αραχναίου, Κ.Υ. Κρανιδίου Α, Φυλακές Ναυπλιου και το Π.Ι. Λυρκείας του Δήμου Άργους-Μυκηνών. Προφανώς, δε μπορούσε να προκηρυχθεί η θέση στο Π.Ι. Μύλων καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία παραίτησης του υπηρετούντα Ιατρού.

Επιπροσθέτως, και με βάση το ενδιαφέρον που δείξατε, να σας ενημερώσω πως η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας βρίσκεται υπό κατάρρευση ύστερα από τις κατεδαφιστικές πολιτικές που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σίγουρα θα έχουν φτάσει και σε εσάς διαμαρτυρίες πολιτών εδώ και πολλούς μήνες για την κατάσταση που υπάρχει στο ΠΕΔΥ Άργους (πρώην ΕΟΠΥΥ), ενώ ακόμα πιο τραγική είναι η κατάσταση στο ΠΕΔΥ Ναυπλίου και στο Κ.Υ. Κρανιδίου.

Να είστε βέβαιος πως προτεραιότητα μας είναι να σταματήσει η διαρκής απαξίωση και υποβάθμιση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας το οποίο και στο Νομό μας συνεχίζει να υπάρχει χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των υπηρετούντων σε αυτό.


Και η επιστολή του αντιδημάρχου:



Επίκαιρη ερώτηση για το πιστοποιητικό γνώσεων αγροτών

18/05/2015

ΘΕΜΑ: Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Δ. Κοδέλα σχετικά με το πιστοποιητικό γνώσεων και την κατάρτιση στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων

Δ. Κοδέλας: “Να ξαναζωντανέψει η παραγωγική μηχανή αυτής της χώρας”

Την Τρίτη 15/05 συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας, Δημήτρη Κοδέλα, σχετικά με το Πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.
Στην τοποθέτησή του ο Δημήτρης Κοδέλας ανάφερε ότι η Κοινοτική Οδηγία του 2009 για την ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων αναφέρεται κυρίως σε κατάρτιση ενώ στις σχεδιαζόμενες από την προηγούμενη κυβέρνηση διαδικασίες το βάρος δίνεται σε ένα σύστημα εξετάσεων μέσω των οποίων χορηγείται το σχετικό πιστοποιητικό. Ο συγκεκριμένος τρόπος, με βάση το χαμηλό βαθμό εκπαίδευσης και εξοικείωσης στις νέες τεχνολογίες του αγροτικού πληθυσμού, κρίνεται αναποτελεσματικός και θα οδηγήσει σε ταλαιπωρία του αγρότες.
Επιπλεον, έθεσε το ζήτημα του κόστους για τους αγρότες καθώς και το ότι η διαδικασία περνά κυρίως μέσα από ιδιωτικά ΚΕΚ καταλήγοντας ότι πρέπει να βρεθούν εναλλακτικοί των εξετάσεων μέθοδοι εκπαίδευσης και χορήγησης πιστοποιητικού και να υποστηριχθεί το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης των αγροτών.

Στην δευτερολογία του ο Δ. Κοδέλας, και αφού ο Υπουργός είχε αναφερθεί σε πρωτοβουλίες απλοποίησης του συστήματος, μείωσης του κόστους και στήριξης των δημόσιων φορέων εκπαίδευσης, έκρινε πως παρόλο που οι αναφερόμενες πρωτοβουλίες του Υπουργείου είναι θετικές χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη και ευλυγισία ώστε να μην βρεθούμε στο τέλος της προθεσμίας με πολλές χιλιάδεες αγροτών να μην έχουν πιστοποιηθεί, να μη δικαιούνται να προμηθευτούν φάρμακα και επομένως να μη μπορούν να παράγουν.

Επιπλέον, με αφορμή την αναφορά του Υπουργού στις δημόσιες δομές εκπαίδευσης, ο Δ. Κοδέλας αναφέρθηκε στο παράδειγμα του ΚΕΓΕ στην Αργολίδα καθώς και του Δενδροκομικού Σταθμου Πόρου, δομές που ρημάζουν και δείχνουν την εικόνα μιας Ελλάδας που κατέρρευσε και που μεθοδικά της στέρησαν τη δυνατότητα να στέκεται στα πόδια της.
Ζήτησε από τον Υπουργό, παρόλο που οι μέρες είναι δύσκολες, να στελεχωθούν αυτές οι δομές με νέους επιστήμονες και να λειτουργήσουν. Είναι κάτι, όπως τόνισε, που το ζητά και θα το αναγνωρίσει ο αγροτικός κόσμος, και επιπροσθέτως έχει και έναν συμβολισμό, ότι επιτέλους ξαναζωντανεύει η παραγωγική μηχανή αυτής της χώρας ώστε να μπορέσει να στέκεται στα πόδια της και να αντιμετωπίζει εκβιασμούς και τελεσίγραφα από όποιους επιθυμούν μία άλλη πορεία.

Βίντεο με τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης: 


Ακολουθούν οι τοποθετήσεις του Δ. Κοδέλα και το Δελτίο Τύπου με την απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου:

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας”

16/05/2015
Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας”

Στο ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας αναφέρθηκε ο βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΝΠ για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
Στην τοποθέτησή του, ο Δ. Κοδέλας ανάφερε ότι η ΕΒΖ αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις δυνατότητες που υπήρξαν σε αυτό τον τόπο και το πώς αυτές κατασπαταλήθηκαν οδηγώντας στην παραγωγική αποδιάρθρωση, σε μείωση της παραγωγής, αύξηση των εισαγωγών και της εξάρτησης σε βασικά διατροφικά προϊόντα. Φτάσαμε, τόνισε, η ΕΒΖ από μεγαλοπαραγωγός να γίνει μεγαλοεισαγωγέας ζάχαρης και στο σπίτι κάθε νοικοκυριού να καταναλώνεται κυρίως ζάχαρη εισαγωγής.
Στη συνέχεια, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη ενός κινήματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση και στόχο τη μετάβαση από ένα παρασιτικό μοντέλο σε ένα παραγωγικό, βασισμένο στις ενδογενής δυνατότητες της χώρας. Ένα κίνημα που θα αφορά την πλήρη ενεργοποίηση της κοινωνίας και ειδικά παραγωγών, επιστημόνων και καταναλωτών, γιατί μόνο με την φρεσκάδα, τις ιδέες, τη δύναμη και την πράξη όλων αυτών μπορεί να έχει αποτέλεσμα ένα τιτάνιο έργο ανοικοδόμησης.
Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση είναι το γκρέμισμα του διεφθαρμένου και παρασιτικού πολιτικού συστήματος και ο απεγκλωβισμός της χώρας από τη θηλιά των μνημονίων, της χρεομηχανής και των συνταγών της τρόικας.
Γι’ αυτό, όπως ανέφερε: “δεν πρέπει να συρθούμε και να αποδεχτούμε το ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών, που θέλουν να μας επαναφέρουν. Γι’ αυτό πρέπει να οργανωθεί -και έπρεπε ήδη να έχει οργανωθεί- η αντίστασή μας στα τελεσίγραφα που ήρθαν και έρχονται. Γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί η βασική πολιτική μας δύναμη, που είναι αυτός ο κόσμος που διψά για ελευθερία, δημοκρατία, δουλειά, παραγωγή και δικαιοσύνη. Γι’ αυτό δεν πρέπει να ματαιωθεί η ελπίδα που έχει γεννηθεί στη χώρα μας.”.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση:


Νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η σημερινή συζήτηση, κυρίως για τα ζητήματα που ανοίγει. Και ανοίγουν τα ζητήματα της παραγωγής και της πρωτογενούς και του δευτερογενή τομέα, που αποτελούν ακριβώς το διακύβευμα της χώρας, δηλαδή το αν θα υπάρχει παραγωγική ανασυγκρότηση ή αν θα συνεχιστεί ο παραγωγικός μαρασμός.
Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης αποτελεί ένα παράδειγμα για τις δυνατότητες που υπήρξαν

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Θετική η τροπολογία για το αφορολόγητο των επιδοτήσεων - Κοροϊδεύει τους Έλληνες αγρότες η αντιπολίτευση

14/05/2015

Στο ζήτημα της τροπολογίας του Υπ. Οικονομικών που εξαιρεί από την φορολόγηση τις αγροτικές αποζημιώσεις και τις επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Κοδέλας, βουλευτής Αργολίδας και Συντονιστής Επιτροπής Κυβερνητικού Ελέγχου Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΝΠ με θέμα: “Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους κατηγόρησε ότι λένε ψεύδη και κοροϊδεύουν τους έλληνες αγρότες καθώς: “αν δεν περάσει αυτή η τροπολογία, θα φορολογηθούν οι Έλληνες αγρότες για τις αποζημιώσεις και τις επιδοτήσεις από το πρώτο ευρώ με 13% συν 27,5% που είναι η προκαταβολή φόρου».
Στη συνέχεια χαρακτήρισε εφιαλτική την φορολόγηση των αγροτών όπως αυτή δρομολογήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και επισήμανε ότι η τροπολογία επιφέρει μεν κάποια ανακούφιση, όμως χρειάζονται ευρύτερες τομές στο φορολογικό γιατί ακόμα και τώρα θα οδηγηθούμε σε αποεπένδυση και υπερχρέωση των Ελλήνων αγροτών.



Ολόκληρη η τοποθέτηση:

“Άκουσα την κ. Αραμπατζή και τον κ. Κεγκέρογλου,

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Δ. Κοδέλας: “Χρειάζεται οργάνωση της αντίστασης και όχι παραλυτική αναμονή θετικών εξελίξεων”

Δ. Κοδέλας: “Χρειάζεται οργάνωση της αντίστασης και όχι παραλυτική αναμονή θετικών εξελίξεων”

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα “Δρόμος της Αριστεράς” ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κοδέλας, εκτιμά ότι ο κυνισμός των δανειστών δεν δείχνει προσπάθεια για έναν «έντιμο» συμβιβασμό. Αντιθέτως, όπως τονίζει “θυμίζει λίγο Τζιχαντιστές που τιμωρούν τους άπιστους”.
Στη συνέχεια αναφέρεται στην πορεία των διαπραγματεύσεων, στις επιδιώξεις των δανειστών, στους όρους που απαιτούνται ώστε να υπάρχει θετική κατάληξη για τον ελληνικό λαό, στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Τέλος, σχολιάζει τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα.

Βασικά σημεία της συνέντευξης:
  • Το ότι απουσίαζε η δέσμευση για επαρκή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας είναι αποτέλεσμα μιας λάθος εκτίμησης που θεώρησε ότι οι καταγεγραμμένες υποχωρήσεις μας θα συναντούσαν την κατανόηση των Ευρωπαίων, ώστε να επιτευχθεί χωρίς σοβαρούς κλυδωνισμούς ένας αμοιβαίος συμβιβασμός.
  • Χρειάζεται να χαραχθεί μια άλλη στρατηγική που να μην επενδύει αποκλειστικά στο «καλό» σενάριο, αλλά να προετοιμάζει τους όρους για να αντιμετωπιστεί κάθε σενάριο. Μόνον έτσι μπορείς να αποφύγεις τον εγκλωβισμό σε επώδυνα διλήμματα.
  • Θέλουν να ακυρώσουν τη δυνατότητα μιας εναλλακτικής πορείας που θα κρατά τη χώρα όρθια και να διαχυθεί πανευρωπαϊκά η αίσθηση ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο η υποταγή στους σχεδιασμούς ενός ευρω-ιερατείου.
  • Αν θέλουν να εγκαθιδρύσουν Διοίκηση στην Ελλάδα, ας μας το πουν ευθέως, ας παραιτηθούμε, ας αναστείλουμε τη λειτουργία της Βουλής, ας ορίσουν γκαουλάιτερ ώστε να κάνει και ο λαός μας τις επιλογές του.
  • Χρειάζεται να σταματήσει η παραλυτική αναμονή κάποιων θετικών εξελίξεων και να οργανώσουμε την αντίστασή μας στους εκβιασμούς που θα τεθούν. Πρέπει να αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού και να βγούμε από το γήπεδο του αντιπάλου.
  • Ο χρόνος δεν κυλάει υπέρ μας και χωρίς την προετοιμασία και την ενεργή στήριξη του λαϊκού παράγοντα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν οι εκβιασμοί που θα δεχτούμε. Ο αντιμνημονιακός αγώνας του λαού μας πρέπει να δικαιωθεί όπως και η βαθιά του ανάγκη να υπάρξει σε αυτή τη χώρα κάθαρση, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.
  • Το δημοψήφισμα έχει νόημα ως μέσο αντίστασης και ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης και όχι ως μέσο λαϊκής νομιμοποίησης σκληρών πολιτικών.
  • Δεν είμαστε κυβέρνηση παντός καιρού. Δεν έχουμε εξουσιοδοτηθεί για να κυβερνάμε γενικώς αλλά για να βγάλουμε τον τόπο από το μνημονιακό τέλμα. Διαχειριστές της φτώχειας, της υποτέλειας και της κοινωνικής δυστυχίας υπάρχουν άλλοι, πρόθυμοι να το κάνουν αυτό όπως έδειξαν τα τελευταία χρόνια ή όπως κάνουν και τώρα πιέζοντας για άνευ όρων υπογραφή συμφωνίας.
  • Το αίτημα «να παράγουμε», που πολύς κόσμος συζητά, είναι κεντρικό ζητούμενο για να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Αυτό το ζήτημα δεν αφορά μόνο ένα Υπουργείο, αλλά πρέπει να είναι κεντρικό ζήτημα της κυβερνητικής πολιτικής και απαιτεί συνολικές τομές και κατευθύνσεις.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Τις τελευταίες μέρες αποτιμάται ως αρνητικό, ως «λάθος» της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη η απουσία συγκεκριμένη δέσμευσης για τη χρηματοδότηση της χώρας. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;
H πορεία των διαπραγματεύσεων ανέδειξε το αρνητικό πρόσημο της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη. Το ότι απουσίαζε η δέσμευση για επαρκή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας είναι αποτέλεσμα μιας λάθος εκτίμησης που θεώρησε ότι οι καταγεγραμμένες υποχωρήσεις μας θα συναντούσαν την κατανόηση των Ευρωπαίων, ώστε να επιτευχθεί χωρίς σοβαρούς κλυδωνισμούς ένας αμοιβαίος συμβιβασμός.
Όμως, η δέσμευσή μας για τήρηση των αποπληρωμών του χρέους

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Επίκαιρη ερώτηση για τα πιστοποιητικά γνώσεων στους αγρότες

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατέθεσε ο Βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας, με θέμα το πιστοποιητικό γνώσεων και την κατάρτιση στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων.
Στην Επίκαιρη Ερώτηση που θα συζητηθεί στην Βουλή την Παρασκευή 15-05-2015, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι το σύστημα που έχει φτιαχτεί για την χορήγηση στους αγρότες των πιστοποιητικών ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων καθώς και της σχετικής κατάρτισης, είναι αναποτελεσματικό προς τους στόχους του, θα ταλαιπωρήσει τους αγρότες επιβαρύνοντάς τους μάλιστα οικονομικά με μοναδικούς κερδισμένους τα ιδιωτικά κέντρα εκπαίδευσης και κατάρτισης, ενώ ρωτά το Υπουργείο σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την απλοποίηση του όλου συστήματος και την εξεύρεση εναλλακτικών επιλογών με στόχο την αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων για τους αγρότες και την στήριξη του δημόσιου συστήματος αγροτικής εκπαίδευσης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης


Προς τον κ. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα : Πιστοποιητικό γνώσεων και κατάρτιση στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων
Στα πλαίσια εναρμόνισης της εθνικής νομοθεσίας με την Κοινοτική και κατ’ εφαρμογή της Οδηγίας 128/2009 ψηφίστηκε ο νόμος 4036/12, ο οποίος προβλέπει την θέσπιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων.
Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ 8197/90920 προβλέπεται ότι από την 26-11-2015 η χορήγηση γεωργικών φαρμάκων μπορεί να γίνεται μόνο σε όσους αγρότες – επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων είναι κάτοχοι πιστοποιητικού ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.
Για τη λήψη του παραπάνω πιστοποιητικού είναι υποχρεωτική η επιτυχής συμμετοχή των αγροτών σε σχετικές εξετάσεις σε μια ύλη 221 ερωτήσεων ενώ στην παραπάνω ΚΥΑ προβλέπεται και η δημιουργία ενός συστήματος κατάρτισης για το οποίο είναι προαιρετική η συμμετοχή των αγροτών.
Μάλιστα, ενώ η κατάρτιση και η διαδικασία των εξετάσεων μπορεί να γίνεται από Δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου (20/04/2015) φαίνεται ότι έχουν αναγγελθεί για την κατάρτιση 382 ιδιωτικοί φορείς και μόλις 2 Δημόσιοι φορείς ενώ για εξεταστικά κέντρα τα αντίστοιχα δεδομένα είναι 370 και 7!
Λαμβάνοντας υπόψη την απουσία έως σήμερα κάποιου αξιόπιστου συστήματος εκπαίδευσης των αγροτών που να καλλιεργεί την αντίστοιχη αντίληψη, την ηλικιακή σύνθεση του αγροτικού πληθυσμού (μεγάλος μέσος όρος ηλικίας), τον μικρό βαθμό εκπαίδευσης και εξοικείωσης τους με νέες τεχνολογίες, το όλο σύστημα που έχει διαμορφωθεί κρίνεται αναποτελεσματικό ως προς τον ουσιαστικό του σκοπό και το πρακτικό του αποτέλεσμα θα είναι η ταλαιπωρία χιλιάδων αγροτών και η επιφόρτισή τους με οικονομικά βάρη, προς εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων των ιδιωτικών κέντρων εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να απλοποιηθεί το σύστημα χορήγησης των πιστοποιητικών ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, να βρεθούν εναλλακτικοί των εξετάσεων μέθοδοι εκπαίδευσης και χορήγησης πιστοποιητικού και να υποστηριχθεί το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης των αγροτών ώστε να αποφευχθεί άσκοπη ταλαιπωρία των αγροτών και η οικονομική τους επιβάρυνση προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων;

Ο ερωτών βουλευτής
Κοδέλας Δημήτρης

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Συνάντηση με το Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λυγουριού

06/05/2015
Δ. Κοδέλας: Η στήριξη της αγροτικής παραγωγής αποκτά χαρακτήρα κατεπείγοντος για να σταθεί η χώρα στα πόδια της
Την Κυριακή 03/05 ο βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας και στελέχη της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Επιδαύρου, ξεκινώντας έναν κύκλο επαφών με πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, είχαν συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λυγουριού. Στόχος της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την αγροτική παραγωγή και ειδικότερα για τον τομέα του ελαιολάδου.
Κατά τη συζήτηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες για έναν ακόμη πιο ενεργητικό ρόλο του Συνεταιρισμού, στο νομικό πλαίσιο για τους Συνεταιρισμούς και τις Ομάδες Παραγωγών, στις επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ και στην ανάγκη στήριξης της πραγματικής παραγωγής, στην έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων, στη σύνδεση της παραγωγής με τον τουρισμό και τον πολιτισμό αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.
Από τη μεριά του ο Δημήτρης Κοδέλας δήλωσε πως:
Η στήριξη της αγροτικής παραγωγής αποκτά χαρακτήρα κατεπείγοντος αν θέλουμε η χώρα να σταθεί στα δικά της πόδια. Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα τυπικό παράδειγμα μη αξιοποίησης των μοναδικών δυνατοτήτων του τόπου μας με μεγάλο μέρος της παραγωγής να εξάγεται “χύμα”.
Ειδικά στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, ή θα διαχειριστούμε διαφορετικά την παραγωγή μας, ενδυναμώνοντας, εξυγιαίνοντας και δημιουργώντας νέα συνεργατικά σχήματα, ή αλλιώς μεγάλα συμφέροντα θα μπουν και θα μονοπωλήσουν τον χώρο της παραγωγής και της εμπορίας αγροτικών προιόντων , όπως ήδη δείχνουν πρωτοβουλίες εξαγοράς ελαιοτριβείων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα.
Το επόμενο διάστημα θα ανοίξει η συζήτηση σχετικά με ένα νέο συνεταιριστικό πλαίσιο με στόχο να συμβάλουμε σε μια σύγχρονη οργάνωση των παραγωγών αποκαθιστώντας την αξιοπιστία και την διαφάνεια στον συνεταιριστικό χώρο με παράλληλο χτύπημα των παθογενειών που οδήγησαν στην πλήρη απαξίωση του.
Η δημιουργία ενός δημόσιου χρηματοπιστωτικού εργαλείου για την αγροτική ανάπτυξη και ο ανασχεδιασμός του ΠΑΑ 2015-2020 είναι αναγκαία ώστε να υποβοηθηθεί η προσπάθεια υγιών συνεταιριστικών προσπαθειών να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην τυποποίηση και εμπορία του αγροτικού προϊόντος.
Πάντως, κανένας σχεδιασμός δε μπορεί να αποδώσει χωρίς την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των παραγωγών και τη σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης σε συνεταιριστικά εγχειρήματα.

Στην Αργολίδα, και πιο ειδικά στην περιοχή του Λυγουριού, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λυγουριού με βάση τις προσπάθειες εξυγίανσης και αναβάθμισής του που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας που μένει στον τόπο και του εισοδήματος των παραγωγών.”

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Δ. Κοδέλας: Χρειάζονται δομικές αλλαγές και εθνικός αγροτικός σχεδιασμός

Τοποθέτηση του Δημήτρη Κοδέλα, βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα: "Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, σχετικά με τις συναντήσεις του στα Συμβούλια Γεωργίας – Αλιείας και για την επικοινωνία του με τον Επίτροπο Γεωργίας.".
Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Αργολίδας και συντονιστής της Επιτροπής Κυβερνητικού Ελέγχου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την Αγροτική Ανάπτυξη αναφέρεται σε ζητήματα που αφορούν στην ορθή νομoθέτηση γύρω από σημαντικά ζητήματα του αγροτικού χωρου σε αντίθεση με τις πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, στο τι παρέλαβε η νέα κυβέρνηση, στην ανάγκη δομικών αλλαγών και εθνικού σχεδιασμού ώστε να παράγουν αποτέλεσμα οι πόροι του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, στα προβλήματα ρευστότητας που έχουν να κάνουν με την εκποίηση της ΑΤΕ και στην υπερφορολόγηση.
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο χαράτσι που πληρώνουν οι αγρότες για τις αιτήσεις του ΟΣΔΕ, δήλωσε ότι θα κριθεί η κυβέρνηση από το αν η φετινή χρονιά θα είναι και η τελευταία που συμβαίνει αυτό, ενώ σχετικά με ζητήματα που αφορούν στην κτηνοτροφία τόνισε την ανάγκη στήριξης της εγχώριας παραγωγής, υπεράσπισης της φέτας, επαναφοράς του φρέσκου γάλακτος και της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τέλος, πρότεινε να ανοίξει η συζήτηση για την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ανάμεσα σε ΕΕ και Αμερική (ΤΤΙΡ) καθώς ανοίγει τους ασκούς του αιόλου, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τον αγροδιατροφικό τομέα και προωθώντας την κυριαρχία των πολυεθνικών.
Ολόκληρη η τοποθέτηση: