Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Ο Δ. Κοδέλας στη γιορτή ροδιού στην Ερμιόνη

27/10/2014
Ο Δημήτρης Κοδέλας στην 4η γιορτή ροδιού στην Ερμιόνη

Στην 4η Γιορτή ροδιού στην Ερμιόνη βρέθηκε ο βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας την Κυριακή 26/10/2014.

Στον χαιρετισμό του ο Δημήτρης Κοδέλας αναφέρθηκε στην απαξίωση που υφίσταται η πρωτογενής παραγωγή παρόλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες τόσο της γης όσο και των ανθρώπων της χώρας μας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη οργανωμένης προσπάθειας ώστε η καλλιέργεια ροδιού να μην απαξιωθεί, όπως συμβαίνει με σειρά άλλων ποιοτικών προϊόντων, αλλά να εξασφαλίζει οφέλη τόσο στον παραγωγό όσο και στην τοπική οικονομία. Αυτή η προσπάθεια προϋποθέτει σειρά παρεμβάσεων και πολιτικών γύρω από τη γεωργία, αλλά και κλαδικά όσον αφορά στο ρόδι, μείωση του κόστους παραγωγής που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ένα άλλο φορολογικό αντί της σημερινής εξοντωτικής φορολογίας των αγροτών και φυσικά να λυθεί το πρόβλημα της άρδευσης.

Τέλος, τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη οργάνωσης των παραγωγών, και ειδικά των παραγωγών ροδιού, ώστε να μην είναι ο κάθε αγρότης μόνος του απέναντι σε μια ασύδοτη αγορά!

Δύο βίντεο με τον χαιρετισμό:




Δήλωση για την επέτειο της 28ης Οκτώβρη

Δήλωση του Δημήτρη Κοδέλα για την επέτειο της 28ης Οκτώβρη




Το σύγχρονο νόημα της αντίστασης στην κατοχή και στον φασισμό και των αγώνων του λαού μας για Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Δημοκρατία, βρίσκεται στον σημερινό αγώνα για να ξεφύγει η χώρα μας από τη “μοίρα” της αποικίας χρέους, για να απαλλαγούμε από το χρεοκοπημένο πολιτικό συστημα, για να κατακτηθεί η Αξιοπρέπεια για όλους, η κοινωνική Δικαιοσύνη, η Δημοκρατία.

Παράλληλα, οι δύο πόλεμοι που συμβαίνουν γύρω μας (Ουκρανία, Συρία) καθώς και οι τελευταίες επιθετικές προκλήσεις απέναντι στην Κύπρο κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για άμεση ανόρθωση της χώρας, για κοινωνική ανασυγκρότηση, για μια νέα θέση σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.


Μόνο ένας λαός με αξιοπρέπεια, όρθιος, με συλλογική αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνάμεις του μπορεί να διασφαλίσει την ανεξαρτησία και ακεραιότητα της χώρας και να αποτρέψει ή ακυρώσει τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς.

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Δήλωση Δ. Κοδέλα για τις διώξεις διαδηλωτών ενάντια στο ΤΑΙΠΕΔ

Δήλωση Δ. Κοδέλα για τις διώξεις διαδηλωτών ενάντια στο ΤΑΙΠΕΔ

Είναι γνωστή η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την 25η Ιουλίου στο Μεγάλο Δρόμο στο Ναύπλιο, έξω από το υπό εκποίηση κτίριο της Βασ. Κωνσταντίνου, ενάντια στο ΤΑΙΠΕΔ.
Με έκπληξη μαθαίνουμε ότι επιχειρείται να δοθεί μια επικίνδυνη συνέχεια με προκαταρκτική εξέταση ύστερα από μηνύσεις αστυνομικών σε έξι, κατ’ αρχήν, διαδηλωτές.
Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται κανείς να ανεχτεί την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων ενάντια στο ΤΑΙΠΕΔ.
Είναι δεδομένο ότι στη συγκεκριμένη διαμαρτυρία συμμετείχαμε πολλοί περισσότεροι από τους έξι πολίτες που αυθαίρετα έχουν στοχοποιηθεί, ενώ ο αγώνας κατά της εκποίησης των ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζεται από σειρά φορέων, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλιέων.
Θα πρέπει άμεσα να παύσει κάθε διαδικασία ποινικής δίωξης, καθώς αποτελεί πρόκληση αντί να βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης αυτοί που ξεπουλούν κομμάτι - κομμάτι την πατρίδα μας να οδηγούνται σε αυτήν εκείνοι που αντιστέκονται!

Τέλος, θα παρότρυνα τους αρμόδιους φορείς, αντί της δημιουργίας προβλημάτων εκεί που δεν υπάρχουν, να ασχοληθούν με τα πραγματικά και σοβαρά προβλήματα φθορών της Δημόσιας Περιουσίας, όπως των σταθμών του τρένου, αντλιοστασίων, δημόσιων υποδομών και να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι. Θα ήμασταν τότε όλοι πιο χρήσιμοι...

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Περιοδεία στα χωριά Γούμερο και Καράτουλα της Ηλείας

22/10/2014
Ο Δημήτρης Κοδέλας σε χωριά της Ηλείας για την παρουσίαση του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα

Στα χωριά Καράτουλα και Γούμερο Ηλείας περιόδευσε τη Δευτέρα κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τη βουλευτή Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, τον βουλευτή Αργολίδας και μέλος της ΕΚΚΕ Αγροτικής Πολιτικής Δημήτρη Κοδέλα και τον βουλευτή Αχαϊας και περιφερειακό σύμβουλο Δυτικής Ελλάδας Βασίλη Χατζηλάμπρου.


Κατά την περιοδεία πραγματοποιήθηκαν ανοιχτές συγκεντρώσεις και στα δύο χωριά, όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με συγκεκριμένη έμφαση στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, ενώ ακολούθησε γόνιμη συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής.
«Η σημερινή περιοδεία δεν γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους» σημείωσε η Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη στην τοποθέτησή της, για να συμπληρώσει: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, όπως όλο αυτό το διάστημα, για να συζητήσουμε μαζί σας επί της ουσίας, να διαμορφώσουμε από κοινού το πρόγραμμα των διεκδικήσεων και του αγώνα μας με βάση την κοστολογημένη και συγκεκριμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κοδέλας μίλησε αναλυτικά για τα προβλήματα που έχει ο αγροτικός χώρος και τα οποία έχουν ενταθεί την περίοδο των μνημονίων με τη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, την υπερφορολόγηση, το ρόλο της Τράπεζας Πειραιώς, τις καταστροφές από τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά κ.ά.. Στη συνέχεια ανέπτυξε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα που βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που ακολουθεί η κυβέρνηση και με όσα επιτάσσουν οι Εκθέσεις ΟΟΣΑ και Mc Kinsey που στόχο έχουν τη συγκέντρωση της γης και της εμπορίας αγροτικών προϊόντων σε λίγα χέρια και την πριμοδότηση των εισαγωγών. Βασική προϋπόθεση για να πάρει σάρκα και οστά αυτό το Πρόγραμμα, τόνισε, είναι η ενεργητική συμμετοχή των ίδιων των αγροτών σε αυτή την προσπάθεια και η σύκρουση με το μνημονιακό καθεστώς και το παρασιτικό πολιτικό σύστημα.

Τέλος, ο Βασίλης Χατζηλάμπρου εστίασε την τοποθέτησή του στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αλλά και στα καθήκοντα που απορρέουν από αυτές σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γέννημα της ανάγκης και αυτό πρέπει να το κρατήσουμε ως ακριβό φυλαχτό. Αν, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γέννημα της ανάγκης του λαού μας, σημαίνει ότι ο λαός πρέπει να παρέμβει σε αυτό το εγχείρημα. Να μην είναι απλώς παρακολουθητής, αλλά δίπλα και μέσα στο εγχείρημα της πολιτικής αλλαγής».


Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Να προχωρήσουν άμεσα οι μετεγγραφές των φοιτητών

Δ. Κοδέλας: Να προχωρήσουν άμεσα οι μετεγγραφές των φοιτητών

Με ανησυχία πολλοί γονείς και του Νομού μας αναμένουν το τι θα γίνει με τις μετεγγραφές φοιτητών. Η επιβάρυνση για την προσωρινή στέγαση των φοιτητών, ειδικά όταν αφορά συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες με χαμηλό εισόδημα, τρίτεκνους, πολύτεκνους, με αδέρφια φοιτητές σε άλλη πόλη, είναι δυσβάστακτη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια εξαμήνου για τους φοιτητές ενώ είναι προφανή και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην παιδαγωγική διαδικασία.
Η διαχείριση του ζητήματος από τον Υπουργό Παιδείας, o οποίος από τη μια δηλώνει ότι η ολοκλήρωση των μετεγγραφών εκτιμάται στις αρχές του νέου έτους και από την άλλη καλεί τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να επισπεύσουν τις διαδικασίες, δείχνει από αδιαφορία έως ανευθυνότητα απέναντι στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες.
Το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση οφείλουν, αντί να ρίχνουν αλλού το μπαλάκι, να λύσουν άμεσα κάθε εκκρεμότητα ώστε να μην χαθεί ούτε ένα εξάμηνο φοιτητή και να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί από το εισόδημα των οικογενειών και την αξιοπρέπειά τους.
Τέλος, το ακόμα πιο σημαντικό είναι η αδυναμία πολλών γονέων να σπουδάσουν τα παιδιά τους, η απελπισία των νέων που αποφοιτούν και στοιβάζονται στις λίστες της ανεργίας και η μετανάστευση πολλών νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Αυτά, μαζί με το δημογραφικό πρόβλημα, υπονομεύουν συνολικά την προοπτική του τόπου μας. Η ανατροπή του εξοντωτικού μνημονιακού πειράματος είναι πλέον όρος επιβίωσης και αξιοπρέπειας!

Προϋπολογισμός 2015: Να δεις τι σου 'χουν για μετά...


Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2014
Τοποθέτηση του Βουλευτή Αργολίδας Δημήτρη Κοδέλα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών με θέμα το Σχέδιο Προϋπολογισμού 2015.


Στην τοποθέτησή του ο Δ. Κοδέλας αναφέρεται:
  • στην κοινωνική κατάσταση που εχει διαμορφωθεί με την εφαρμογή του Προϋπολογισμού 2014, στη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής με βάση το Προσχέδιο του 2015, στο παραγωγικό πρόβλημα της χώρας και στο αναπτυξιακό μοντέλο που ακολουθείται:
    " Δ. Κοδέλας: Ο εργαζόμενος έφτασε εδώ την χώρα; ...και ο ΣΥΡΙΖΑ;"
  • στις γεωπολιτικές εξελίξεις και την θέση της Ελλάδας
    "Μόνο ο λαός μπορεί να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της χώρας"
  • στην καθυστέρηση επιστροφής ΦΠΑ των αγροτών, στο συμψηφισμό της επιστροφής ΦΠΑ και των ενισχύσεων με τις οφειλές σε ΟΓΑ και όλο τον ΕΝΦΙΑ, στο νέο φορολογικό που θα εφαρμοστεί το 2015 για τους αγρότες.
    "Ακούστε τι έχετε ετοιμάσει για τους αγρότες"

Καθυστερήσεις απόδοσης ενισχύσεων στους Βιοκαλλιεργητές

20/10/2014
Ο βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας, μαζί με άλλους 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσαν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ερώτηση σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων του Μέτρου 214 του ΠΑΑ 2007-2013, λόγω των τεράστιων καθυστερήσεων καταβολής των ενισχύσεων.
Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις τους προς το ΥΠΑΑΤ, οι βιοκαλλιεργητές, κάποιοι εκ των οποίων παραμένουν απλήρωτοι ακόμη και από το 2012, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός παραγωγής, καθώς αδυνατούν πλέον, όχι μόνο να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος παραγωγής, αλλά ακόμη και να πληρώσουν τις εταιρίες πιστοποίησης.
Για το λόγο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την ερώτησή τους, ζητάνε από τον αρμόδιο Υπουργό την άμεση εξομάλυνση του ρυθμού καταβολής των οφειλομένων ενισχύσεων στους αγρότες δικαιούχους των γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων.
Η πλήρης ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Καθυστερήσεις επιστροφής ΦΠΑ αγροτών και κατάσχεση οφειλών ΟΓΑ και όλο τον ΕΝΦΙΑ

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 201


Το ζήτημα της μεγάλης καθυστέρησης στην καταβολή της επιστροφής ΦΠΑ προς τους αγρότες θέτουν ο Δημήτρης Κοδέλας και άλλοι εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτησή τους ζητώντας την άμεση πληρωμή της.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται και στην κατάσχεση οφειλών προς ΟΓΑ αλλά και του συνόλου του ΕΝΦΙΑ (δηλαδή μη ληξιπρόθεσμης οφειλής) από την επιστροφή φόρου που δικαιούνται γεωργοί και κτηνοτρόφοι, καταργώντας στην πράξη ακόμα και τη δυνατότητα της πληρωμής με δόσεις όπως ισχύει για την υπόλοιπη κοινωνία.
Αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Εργασίας Κοινωνική Ασφάλισης και Πρόνοιας
Οικονομικών
Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων


ΘΕΜΑ: Καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ των αγροτών και συμψηφισμός με οφειλές σε ΟΓΑ και ΕΝΦΙΑ
Την στιγμή που οι αγρότες είναι αντιμέτωποι με την φοροεπιδρομή που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση (φορολογία αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, φορολογία για πρώτη φορά αγροτεμαχίων μέσω ΕΝΦΙΑ κ.λ.π), η τελευταία καθυστερεί υπερβολικά και αδικαιολόγητα τις επιστροφές ΦΠΑ των αγροτών στερώντας τους τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

11 μήνες μετά, χωρίς αποζημίωση οι πληγείσες επιχειρήσεις από τις πλημμύρες

13/10/2014

Ερώτηση προς τους κ. Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κατέθεσε ο Βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας αναφορικά με την τεράστια καθυστέρηση στην αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων λόγω καταστροφών από τις πλημμύρες του περασμένου Δεκέμβρη στο Δήμο Άργους-Μυκηνών.
 
Στην ερώτηση ο Δ. Κοδέλας υπενθυμίζει ότι οι Υπουργοί που είχαν τότε επισκεφθεί την πόλη του Άργους είχαν “δεσμευθεί” για άμεσες αποζημιώσεις, όμως 11 μήνες μετά οι επαγγελματίες ακόμα περιμένουν...


Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Θέμα: Έντεκα μήνες μετά τις πλημμύρες στο Δήμο Άργους-Μυκηνών παραμένουν χωρίς αποζημιώσεις οι πληγείσες επιχειρήσεις

Τουλάχιστον ας ζητούν μια συγγνώμη όταν μιλούν για το τρένο

14/10/2014


Δ. Κοδέλας: Τουλάχιστον ας ζητούν μια συγγνώμη από τους πολίτες όταν μιλούν για το τρένο όσοι το εγκατέλειψαν



Με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΣΕ κ. Παναγιώτη Θεοφανόπουλου στην Αργολίδα και τις δηλώσεις για επαναλειτουργία του Σιδηροδρόμου ο Βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας έκανε την ακόλουθη δήλωση:


Είναι θετικό ότι ξανασυζητιέται από την πλευρά του ΟΣΕ η επαναλειτουργία του Σιδηροδρόμου προς την Αργολίδα.


Ελπίζουμε οι σχετικές δηλώσεις του Προέδρου του ΟΣΕ να μην οφείλονται στην προεκλογική περίοδο και να μην εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες.


Εύλογα, όμως, προκύπτουν σε κάθε πολίτη της Αργολίδας κάποια ερωτήματα:


 
1. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ και ο Υπουργός ΠΕΚΑ σήμερα αντιλήφθηκαν ότι έχουν εγκαταλειφθεί και λεηλατηθεί οι σταθμοί του τρένου; Τι έκαναν ή τι δεν έκαναν με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση; Γιατί κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη; Γιατί δεν έπραξαν τα δέοντα από τη στιγμή που τους είχε γίνει γνωστή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τόσο από δημοσιεύματα στον Τύπο και από παρεμβάσεις Φίλων του Σιδηροδρόμου όσο και μέσα από ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις 29/11/2013 με θέμα: “Απαξίωση Σιδηροδρομικού Δικτύου Πελοποννήσου” και στις 08/01/2014 με θέμα: “Καταστροφή Υποδομής Σιδηροδρομικού Δικτύου Πελοποννήσου”;

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Αντιμέτωποι με κρυφή και άδικη φορολόγηση οι αγρότες

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας, σχετικά με την άδικη φορολόγηση των αγροτών με ποσοστά 26% ή 33%, εξαιτίας του υπολογισμού της διαφοράς τεκμαρτού - πραγματικού εισοδήματος ως «εισόδημα επιχειρηματικής δραστηριότητας». Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου «ώστε να μην επωμιστούν οι αγρότες αυτή την κρυφή, παράλογη και ληστρική φορολόγηση που θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω οικονομική τους εξαθλίωση και θα τους οδηγήσει στην έξοδο από την παραγωγική διαδικασία».

Ολόκληρη η ερώτηση των βουλευτών έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Αντιμέτωποι με κρυφή και άδικη φορολόγηση οι αγρότες».

Στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013), και συγκεκριμένα στο άρθρο 34 παρ. 1, προβλέπεται ότι «Η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 30, η οποία προστίθεται στο φορολογητέο εισόδημα, προσδιορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση κατά το ίδιο φορολογικό έτος σύμφωνα µε τα οριζόμενα στις επόμενες παραγράφους και φορολογείται …β) σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 29, εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του δεν προκύπτει από μισθωτή εργασία και συντάξεις».
Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, και σύμφωνα με τα οριζόμενα στα Άρθρα 29 παρ. 1, και 30 παρ. 1, οι ανωτέρω ρυθμίσεις αναμένεται να δημιουργήσουν τεράστια επιπλέον προβλήματα στον αγροτικό κόσμο της χώρας, αφού είναι σαφές ότι, εφόσον το εισόδημα ενός αγρότη είναι μικρότερο από το τεκμαρτό, η διαφορά θα φορολογηθεί ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, με βάση τα ποσοστά που ορίζονται στο άρθρο 29, δηλαδή 26% για ποσό ως 50.000 ευρώ και 33% για ποσό μεγαλύτερο των 50.000 ευρώ. Οδηγούμαστε έτσι στον παραλογισμό, αν για οποιοδήποτε λόγο, ένας αγρότης δεν παρουσιάσει εισόδημα κάποια χρονιά, λόγω πχ, καταστροφής της παραγωγής του, να φορολογηθεί με βάση το τεκμαρτό του εισόδημα με 26% ή και 33%, διπλασιάζοντας δηλαδή, τουλάχιστον, τον φόρο που θα κληθεί να πληρώσει την επόμενη χρονιά!
Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για άλλο ένα συγκαλυμμένο σχέδιο της συγκυβέρνησης, για αφαίμαξη του ήδη σκληρά δοκιμαζόμενου αγροτικού πληθυσμού, που τον οδηγεί στην έξοδο από την πρωτογενή παραγωγή και στην εκποίηση της περιουσίας του σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Άλλωστε, το ίδιο το Υπουργείο, την 18/9/2014, ανακοίνωσε ότι, «Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει τη φορολόγηση των κερδών από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστή 13% και αυτό θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση», ενισχύει την άποψη αυτή, αφού σε καμία περίπτωση δεν απαντάει και δεν διαψεύδει την ουσία του προβλήματος.
Επειδή η ήδη δραματική κατάσταση του αγροτικού τομέα της χώρας, θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο με τις προβλέψεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Επειδή δεν είναι δυνατόν η απώλεια αγροτικού εισοδήματος να λογίζεται, σύμφωνα με τον ΚΦΕ ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και να φορολογείται.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1. Θα επιμείνει να ισχύσει όντως και για τους αγρότες η άδικη φορολόγηση της διαφοράς τεκμαρτού-πραγματικού εισοδήματος ως «εισόδημα επιχειρηματικής δραστηριότητας» με ποσοστά 26% ή 33%;
2. Επειδή εκτός από άδικη, η συγκεκριμένη διάταξη είναι και παράλογη, θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάργηση του ανωτέρω Νόμου ώστε να μην επωμιστούν οι αγρότες αυτή την κρυφή, παράλογη και ληστρική φορολόγηση που θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω οικονομική τους εξαθλίωση και θα τους οδηγήσει στην έξοδο από την παραγωγική διαδικασία;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Πετράκος Θανάσης
Αποστόλου Βαγγέλης
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία
Γελαλής Δημήτρης
Διαμαντόπουλος Βαγγέλης
Διώτη Ηρώ
Ζαχαριάς Κώστας
Καλογερή Αγνή
Κανελλοπούλου Μαρία
Κοδέλας Δημήτρης
Ουζουνίδου Ευγενία
Σταθάς Γιάννης
Τριανταφύλλου Μαρία
Χατζηλάμπρου Βασίλης